Skocz do zawartości

magnesy - jak usunąć

sudik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że piszesz o silniku z jakiegoś urządzenia (CD, streamer. itp)?

a) wydłubać szpikulcem

B) ewentualnie przed dłubaniem podgrzać nagrzewnicą, palnikiem itp.

Opublikowano
Hehehe ... bo tak mają oryginalne silniczki. Przeróbka polega właśnie na ponownym nawinięciu uzwojeń i zmianie tego jednego magnesiku na odpowiednie neodymowe.

Chyba chodzilo o wyjęcie tego jednego magnesiku i wklejenie nowych (kilku). :devil:

Opublikowano

Cóż ... postaram się to ująć prościej.

Odwija się uzwojenia - ale to najprostsza rzecz.

Magnes który siedzi w rotorze (ten pasek dookoła) czasem jest czarny, a czasem jest jasnoszary.

Czarny można bez problemu zerwać stosując jakiś skalpel od odcięcia od kleju,

natomiast z szarym jest gorzej. Najlepszy sposób na oba magnesy to podgrzanie małym palnikiem

rotora i zdjęcie za pomocą dwóch płaskich wkrętaczków.

Ten jeden magnes to w rzeczywistości pasek z 12-ma biegunami naprzemiennie.

A do zamiany stosuje się tak jak już napisałem magnesy neodymowe.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Reaktywując temat zadam jeszcze jedno pytanie ( może to było wałkowane po kilaka razy ale jakos nie znalazłem odpowiedzi ) czy mogę zastosować 11 magnesów do przerobionego silniczka 3f 2x CD? Czy liczba magnesów ma byc podzielna przez 3 np. 9 ?? Zgóry dzięki za odpowiedź. :twisted:

Opublikowano

Ok dzięjuję :* .

Dostajesz "pomógł".

No i jeszcze Was pomęczę: chodzi mi tym razem o ulład magnesów ( nowych )

1. ma być NS, NS, NS, NS itd.?

2 czy może NS, SN ,NS ,SN ,NS ,SN itd.?

edit: Tak wiem jestem troche bardzo upierdliwy :devil: ( patrz lubię męczyc ludzi).

Opublikowano

Magnesy mają być naprzemiennie. Jak skleisz sobie pryzmę magnesów, to jeden bierzesz jak leży, a kolejny do góry nogami. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.

Opublikowano

Czyli układam sobie na stole linie magnesów sklejonych ze soba, górę maluje np. na czarno i wklejam do rotora tak abym widział raz białe raz czarne i tak na przemiennie. poraw mnie jeśli źle zrozumiałem.

Opublikowano

Tak. Poznaczone w ten sposób magnesy, sklejone swoimi największymi płaszczyznami, będą wszystkie miały znaczki na górze (lub dole :)). Wklejasz raz znaczkiem do góry, raz do dołu.

Opublikowano

No właśnie skończyłem wklejanie magnesów i mam taki problem : 200811151337cn9.jpg

w1600.png , czy takie cuś powinno być :?: mam dwa magnesy ułożone na czarno a chyba nie powinny być :| . proszę o poradę czy tak jest Ok.

P.S : to moje pierwsze wklejone w poście zdjęcie :rotfl: .

Pozdrawiam

Opublikowano

Ułożyłem 9 magnesów o tak : 200811121325im0.jpg

w1600.png i następnie je powklejałem naprzemiennie o tak:200811151336tx7.jpg

w1600.png no i powstał mi taki prblem jak w poprzednim poście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.