sudik Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Witam \Mam pytanie jak zdjąć magnesy w rotorze silnika 3f aby potem wkleić magnesy neodymowe :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Rozumiem, że piszesz o silniku z jakiegoś urządzenia (CD, streamer. itp)? a) wydłubać szpikulcem ewentualnie przed dłubaniem podgrzać nagrzewnicą, palnikiem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Mam na myśli silniczek CD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Tak ,jak powiedział Krzysiek, wydłubać.Jak się tym bawisz to mam kilka silniczków do oddania,pisz na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Powiedzcie mi o co kaman bo rozebrałem 2 silniczki z CD romów i żaden z nich nie miał magnesów a co najwyżej jeden magnesik na silniczek- okrągły płaski o średnicy 10mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Hehehe ... bo tak mają oryginalne silniczki. Przeróbka polega właśnie na ponownym nawinięciu uzwojeń i zmianie tego jednego magnesiku na odpowiednie neodymowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Więc jak kolega powyżej chce wyciągać magnesy których nie ma? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Hehehe ... bo tak mają oryginalne silniczki. Przeróbka polega właśnie na ponownym nawinięciu uzwojeń i zmianie tego jednego magnesiku na odpowiednie neodymowe. Chyba chodzilo o wyjęcie tego jednego magnesiku i wklejenie nowych (kilku). :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Cóż ... postaram się to ująć prościej. Odwija się uzwojenia - ale to najprostsza rzecz. Magnes który siedzi w rotorze (ten pasek dookoła) czasem jest czarny, a czasem jest jasnoszary. Czarny można bez problemu zerwać stosując jakiś skalpel od odcięcia od kleju, natomiast z szarym jest gorzej. Najlepszy sposób na oba magnesy to podgrzanie małym palnikiem rotora i zdjęcie za pomocą dwóch płaskich wkrętaczków. Ten jeden magnes to w rzeczywistości pasek z 12-ma biegunami naprzemiennie. A do zamiany stosuje się tak jak już napisałem magnesy neodymowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Oki dzięki wielkie za podpowiedź :rotfl: myśle, że sobie poradze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Reaktywując temat zadam jeszcze jedno pytanie ( może to było wałkowane po kilaka razy ale jakos nie znalazłem odpowiedzi ) czy mogę zastosować 11 magnesów do przerobionego silniczka 3f 2x CD? Czy liczba magnesów ma byc podzielna przez 3 np. 9 ?? Zgóry dzięki za odpowiedź. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 MUSI byc podzielna na trzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Ok dzięjuję :* . Dostajesz "pomógł". No i jeszcze Was pomęczę: chodzi mi tym razem o ulład magnesów ( nowych ) 1. ma być NS, NS, NS, NS itd.? 2 czy może NS, SN ,NS ,SN ,NS ,SN itd.? edit: Tak wiem jestem troche bardzo upierdliwy :devil: ( patrz lubię męczyc ludzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Magnesy mają być naprzemiennie. Jak skleisz sobie pryzmę magnesów, to jeden bierzesz jak leży, a kolejny do góry nogami. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Czyli układam sobie na stole linie magnesów sklejonych ze soba, górę maluje np. na czarno i wklejam do rotora tak abym widział raz białe raz czarne i tak na przemiennie. poraw mnie jeśli źle zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak. Poznaczone w ten sposób magnesy, sklejone swoimi największymi płaszczyznami, będą wszystkie miały znaczki na górze (lub dole ). Wklejasz raz znaczkiem do góry, raz do dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 No właśnie skończyłem wklejanie magnesów i mam taki problem : , czy takie cuś powinno być :?: mam dwa magnesy ułożone na czarno a chyba nie powinny być :| . proszę o poradę czy tak jest Ok. P.S : to moje pierwsze wklejone w poście zdjęcie :rotfl: . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 A widziałeś to: http://forumrc.alexba.eu/page3.html Edit: To tak w kwestii Twojego pytania czy mogę zastosować 11 magnesów do przerobionego silniczka 3f 2x CD? Czy liczba magnesów ma byc podzielna przez 3 np. 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ułożyłem 9 magnesów o tak : i następnie je powklejałem naprzemiennie o tak: no i powstał mi taki prblem jak w poprzednim poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ułożyłem 9 magnesów A czytałeś to co Ci podałem? Konkretnie to: http://fast-results.com/lnl/nutpol_pl.htm Widzisz gdzieś tam 9 magnesów? Możliwe jest stosowanie: 2,4,6,8,10,12,14,16 ale nie 9 magnesów :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.