piotrek2102 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Cześć, Mam model FUNTANA EP - czyli na napęd elektryczny. Dane modelu: Rozp. 1077mm Waga do lotu: 1300g Link do modelu: http://www.rcworld.pl/shop/index.php?products=product&prod_id=2878 Jednak chcę zamontować do niej silnik spalinowy. I tu pojawia się dylemat. :roll: Czy zastosować silnik 0.25 czy 0.32 ? W grę wchodzi: 1) OS MAX 0.25FX - ok 250g z tłumikiem 0,84 KM 2) GMS 0.32 - ok 300g z tłumikiem 1,2 KM Czy ktoś z kolegów mi coś doradzi ? Prawdę mówiąc wolałbym tego mocniejszego GMS. (miałem kiedyś 0.47 GMS i chodził jak OS MAX) Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Jeśli wybiorę napęd to wklejam relację z montażu, bo model mam w domu. :jupi: Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Jak mówią rycerze Jedi: "Use EDYTUJ, Luke"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Ładziak , chyba Jedi mówią: "Use EDYTUJ, Peter"... A tak na poważnie to moja Katana PL ważyła do lotu 1500g przy rozpiętości 125cm.1300g przy 1077mm to trochę dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 a ja znam lepsze motto i to modelarskie : KISS !!! nie znacie ??? Szkoda. Tłumaczę więc: Keep It Simple Stupid ... a z tym Star Wars to naprawdę nie wiem co autor miał na myśli. Jednak dzięki za pomoc. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Ja bym dał ten 0.32, mam Future,a do lotu waży 1700g i lata na 0.46 i to jest odpowiedni motor.Choć mam zamiar zrobić próbę z 0.61 4t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 a z tym Star Wars to naprawdę nie wiem co autor miał na myśli. Chodzi o to żebyś edeytował oprzedni post, a nie isał jeden pod drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 29 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Czy są jakieś nowe propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 dalbym gms (mialem 0.47 i chodzil jak zegarek), ale nie wiem czy ten model sam w sobie nie jest za delikatny na spaline Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 dalbym gms (mialem 0.47 i chodzil jak zegarek), ale nie wiem czy ten model sam w sobie nie jest za delikatny na spaline Hm, trudno powiedzieć ..., ale będzie spalina ! Patrząc na konstrukcje obecnych modeli to odnoszę wrażenie, że większość jest raczej pod napęd elektryczny niż spalinowy. a jednak ... Można się zastanowić jakie są wyraźne cechy modelu elektrycznego i pod spalinę ? Ja ostatnio latam Extrą 330S 1350mm rozp. Model typowy pod silnik elektryczny, fakt - jest tez przewidziana wersja spalinowa - ale konstrukcja jest naprawdę lekka. Zastosowałem OS MAX 52FS i nic sie nie dzieje niedobrego. Model wytrzymałby i większy motor. ... Trzeba poeksperymentować z GMS 0.32 Pozdrawiam Piotrek UWAGA: masa modelu pustego : 780g masa silnika GMS 0.32 z tłumikiem: 305g odbiornik: 20g serwa: 6x9g = 54g przedłużki serw + wyłącznik: ok 30g Aku: 50g zbiornik: 15g RAZEM ok 1254g (waga do lotu przewidziana przez producenta: 1300g) Powierzchnia: 33dm2 Obciążenie powierzchni (bez paliwa): 38g/dm2 (z paliwem): 41g/dm2 Co o tym sądzicie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.