WueR Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Witam kolegów modelarzy, mam pytanie dotyczące doboru śmigła/silnika do modelu w układzie dwóch silników w kadłubie, jeden na dziobie, drugi na ogonie, jak w samolocie Do-335. Zima się zbliża i trzeba się czymś zająć więc zakupiłem sobie plany modelu Arrow w takim układzie (tutaj link do filmu link) i jestem ciekawy czy ktoś na forum już coś podobnego zmajstrował i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami. Podejrzewam, że drugi silnik powinien mieć wyższe KV i/lub większy skok śmigła, bo znajduje się w strumieniu zaśmigłowym pierwszego silnika ale jak bardzo róźnić powinny się te parametry od siebie to nie wiem. Z komentarzy pod filmem wynika, że autor zamontował dwa silniki 2805 1600KV, brak jest jednak informacji o parametrach śmigieł. A może któryś z kolegów ma czasopismo Model Flying z lipca 2011 (chyba wydawane w USA) i mógłby poratować skanem opisu wyposażenia? Z góry dziękuję za pomoc, WueR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Ja tak sobie skojarzyłem model z dwoma silnikami z tym tematem http://pfmrc.eu/index.php/topic/59754-cessna-337-skymaster-206cm/?hl=%20cessna%20%20seagull Może tam coś znajdziesz na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WueR Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam, dziękuję za linka, przejrzałem cały temat ale niestety brak info o współpracy śmigieł/silników. Dotarłem w końcu do tekstu z gazety i użyte śmigła to 6x5,5 producent silnika zaleca 7x4 - 7x6 wiec kupiłem kilka śmigieł o różnym skoku w zbliżonym zakresie i bedę testował na lotnisku. Pozdrawiam, WueR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi