robraf Posted November 2, 2008 Posted November 2, 2008 Witam posiadam belta cp i jest w miare wyregulowany, tylko mam maly problem. jak np na 40% gazu ustawiam ogon ze sie nie kręci, to jak dam wiecej to zaczyna sie obracac.:/ :F Żyro to normalne e-sky ( podobno jak sie dobrze ustawi to śmiga nieźle) Wiem ze w mx-12 jest taka funkcja ze ogon się ustawia sam im wiecej gazu dajesz. Jak to ustawic????? Zwracam się do was z proźbą o napisanie mi waszych ustawien w aparaturze mx-12 do belta cp. Dodam ze mam alu tuning tzn cała głowica aluminiowa.
lukaszb Posted November 2, 2008 Posted November 2, 2008 jak dla mnie to jest czułość żyra za duża. owszem, jak się wyreguluje to da się fajnie pomykać
-==PEGAZ==- Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Musiałbyś sprawdzić, czy Twoja aparatura ma możliwość ustawienia tzw. dynamic torque compensation. W mojej MC-12 (wiem, że to inna aparaturka) jest możliwość ustwienia w % miksera między wirnikiem głównym (CP) a śmigłem ogonowym.
robraf Posted November 3, 2008 Author Posted November 3, 2008 jest coś takiego ( mikser głownego i ogonowego ) tylko jak to ustawic dobrze?
-==PEGAZ==- Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Dokładnie ... Niestety tu już wartości pewnie muszą być dobierane doświadczalnie. Ja bym zaczął od wartości 5-10%. Musiałbyś wtedy sprawdzić, czy w/w zjawisko zanika ...
sigreg Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Witam, Ta funkcja to Revo Mix. Zaleca sie umocowanie modelu na obrotowej powierzchni (np stary adapter ale z talerzem obracajacym sie bez oporow) i dobranie wartosci doswiadczalnie. Nie ma wartosci idealnej, w kazdym modelu wychodzi to inaczej. Probowalem z tym walczyc ale po jakims czasie szlag mnie trafil, zmienilem zyroskop na futabe i o ogonie zapomnialem. Pozdrawiam Grzesiek
From_heaven Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Probowalem z tym walczyc ale po jakims czasie szlag mnie trafil, zmienilem zyroskop na futabe i o ogonie zapomnialem. I ja myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Najlepiej GY401 albo GY240.
robraf Posted November 3, 2008 Author Posted November 3, 2008 niestety niestac mnie narazie na coś lepszego ( moge kiedys na hobbycity taki za 30$ z HH ale jeszcze kupa czasu zanim dozbieram)
sigreg Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Witam, W takim razie jakikolwiek zyroskop z HH, nawet ten z Esky. Idealny nie jest ale lepiej trzyma ogon niz wersja rate (bez HH), Usul (nasz smiglowcowy guru od mikromaszynek) stosuje to zyrko w swoich boskich malenstwach. Tymczasowo pozostaje Ci rzeczywiscie walka z revo mixem, pamietaj przy zmianie zyroskopu zeby Revo wylaczyc. I bron Cie Panie Boze kupowac podrobki futaby w stylu GY400 - to fundusze stracone bezpowrotnie. Grzesiek
robraf Posted November 3, 2008 Author Posted November 3, 2008 chce kupic potem coś takiego http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6753&Product_Name=MKS_292_Headlock_Gyro a na ile tak mniej wiecej mam ustawic ten revo mix? ile up ile down? i jaka pozycja wyjściowa tego wirnika ogonowego? mówie tutaj narazie o trybie normal a nie stunt
robraf Posted November 4, 2008 Author Posted November 4, 2008 koledzy pomocy zyro zaczyna świrowac! wczesniej normalnie sie logowalo a teraz nie chce lub raz na jakis czas ( mruga czerwone światełko o niskiej częstotliwości a jak sie zaloguje to ciągle świeci)
robraf Posted November 5, 2008 Author Posted November 5, 2008 UP! co się dzieje z tym żyroskopem ?:/ EDIT: dowiedzialem się, że serwo i trymer muszą być w neutrum, w tedy dopiero się loguje :/
aron Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Witaj. Czy problem z helikiem już zażegnany? Miałem kiedyś podobny przypadek... A znam troszkę Belcika, HBK2 i wiele innych maszynek Jestem nowy na forum. Gdyby coś - chętnie pomogę... Pozdrawiam.
robraf Posted November 8, 2008 Author Posted November 8, 2008 problem narazie zażegnany , ale mam maly problem czy to normalne ze belt wiszac w powietrzu sie lekko przesuwa po płaszczynie poziomej?
aron Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Jest to niestety dolegliwość każdego małego modelu heli. Przy starcie najczęściej ucieka w lewo i późniejsza kontrola nad lotem jest niestety konieczna. Ja cenię sobie takiego malucha jak Honey Bee Kikg2. Jest dość trudny, ale sprawia dużo frajdy. Oczywiście mój egzemplarz jest troszkę zmodyfikowany . Użytkuje też Raptorka 50 i to jest modelik bardzo stabilny i stateczny. Nie mam mowy o "uciekaniu" ogona lub innych nieciekawych sytuacji... Jeśli modele heli ci podpasują, polecam Raptora... Napisz jak możesz jakie masz wyposarzenie w Belcie... To też ważne. Może będę w stanie jeszcze ci coś doradzić. Pozdrawiam.
robraf Posted November 8, 2008 Author Posted November 8, 2008 mam alu tuning całkowity prawie ( cała głowica i ogon) łopaty drewniane silnik oczywiscie 3f e-sky regler tower pro pakiet 3s 11,1v 2200 20-30c 3serwa cyfrowe e-sky i jedno analogowe na ogonie zyroko e-sky bez hh aparatura mx-12 i odbiornik r700
aron Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Polecam wymianę serw na HXT-900, lub SG-90. Serwa oryginalne mają jednak duże luzy między zębami. Polecam także wymianę żyrka. Oryginalne z zestawu nie jest najlepsze. Pomyśl nad E-Sky z HH. Mam takie żyrko u siebie, a różnica jest ogromna. Musisz pamiętać tylko, że trzeba ramię serwa wtedy obrócić o 180 stopni. Żyrko musi być zamontowane w pionie (nie może leżeć). Po zamontowaniu tego żyrka trzeba wiedzieć, że reakcja na obrót śmigłowca jest dużo bardziej szybsza niż przy oryginalnym żyrku. Natomiast stabilność - bez porównania duuużo większa. Montując żyrko E-Sky z HH ogon nie ucieka na boki przy raptownym dodaniu lub ujęciu gazu. A to jest chyba najważniejsze. Nie musisz wtedy ustawiać żadnego Rev-mix'u w nadajniku. Apkę masz znakomita do tego typu sprzętów. Jednak odbiorniki R700 czasem potraifą spłatać figla w modelach elektryków. Zwłaszcza z węglową ramą. Ja używam Jeti REX-7 i do takich maluchów nie chcę innego... Polecam się zainteresować tym odbiornikiem. Pozdrawiam.
robraf Posted November 8, 2008 Author Posted November 8, 2008 mi jeszcze ten odbiornik nigdy nie płatał figlów a rame mam plastikową. tak sprawdzalem luzy na serwach po załączeniu zasilania to były znikome , rzekłbym ze ich nie bylo ale zawsze jakies są. Moze trafilem na dobre egzemplarze?
aron Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Jeśli jest tak jak piszesz (znikome a wręcz do pominięcia luzy na serwach) pozostaje ci tylko wymiana żyra. To o którym pisałem nie jest kosztowne (koszt - jakieś 150-180zł) a jednocześnie jest bardzo dobre. I ciesz się lotami... Belcik dość fajnie lata jak się mu poświęci troche czasu i serca... Pozdrawiam.
robraf Posted November 9, 2008 Author Posted November 9, 2008 helik lata i jest stabilny i nawet na tym zyroku nie ucieka ogon wiec moze trafilem na lepszy egzemplarz dlatego ze udalo mi sie to poustawiac dzięki wam ( mix revo dalem na 40%) daję każdemu po punkcie Pomógł
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.