Amoath Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam, oto moje pierwsze pytanie Dostałem 2 silniki szczotkowe http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=331&osCsid=d17ac8a76863ca95d4e60f423b7b888d <-te tutaj i zastanawiam się jaki mają ciąg domyślam się że potrzebna będzie MOC silnika, wielkość śmigła, napięcie czy coś jeszcze? Proszę o dynamiczną odpowiedź Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Dobrze kombinujesz, ale szkoda zachodu. Ten program policzy parametry napędu po podaniu danych: http://www.drivecalc.de/ Czy moja odpowiedź była wystarczająco dynamiczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoath Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Jak na moderatora (a znam wielu) czas znakomity, ma pan "+" i dzieki za programik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Dziękuję i proszę nie per pan - na forum zwracamy się do siebie per ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Max. pobór prądu : 4 A Ten parametr jest conajmniej dziwny ,co prawda testowałem permaxa 400 ale pobór prądu zawsze wychodził mi ok 12 A przy śmigle 6x3 i pakiecie 8x khan 1050 Moc przy najbliższej okazji zmięrzę .Mam Watmetter Mpx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Wg MotoCalca ta konfiguracja żre 10,2A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 A ja poprostu mierzyłem przy pomocy cęgów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoath Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 też mi sie wydaje że za mało z tego by wynikało żę jeśli pobiera mało prądu to jest strasznie słaby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 ciąg wychodził ok 380 g a więc do modeli typu wicherek 10 jest dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 MotoCalc daje 350g i 51km/h. To by się zgadzało, bo pewnie sprawdzałeś silnik na naładowanym pakiecie, zaś program przyjmuje dla tego pakietu napięcie 8,61V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Chociaż raz teoria i praktyka idą w parze Muszę kupić nową wagę :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoath Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 ok to dzięki wszystkim ... czyli ciag 350-380gram i szybkość 51km/h dosyć dobre parametry jak na szczotkę robię teraz model z depronu (nie wygląda ładnie) ale powinien polecieć, mogę (ale potem pod wieczór) dać link do owego modelu. Wszystkim dziękuje za dane dotyczące owych silniczków @edit I czy jeśli dołożę jakąś przekładnie zwiększy to ciąg? nie chodzi mi w tym modeliku o szybkość, wiadomo mi że jeśli zyskuje na ciągu tracę szybkość . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Dokładnie. Przekładnia zmniejsza odbroty napędu zwiększając jednocześnie moment obrotowy. Przekłada się to na zwiększenie ciągu statycznego koszem prędkości strumienia. Dobór napędu zależy od rodzaju modelu - opisz go, a jeszcze lepiej wstaw zdjęcia i podaj podstawowe dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoath Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Czyli aż taki zły w te klocki nie jestem, zaraz pisze owy model, ale musicie pcozekać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoath Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Długość: 100cm Rozpiętość: 89cm Waga ogólna: ~150-200gram Waga Skrzydła: 67,5gram Waga osprzętu: ~150-200gram Silniki: szczotkowy/e 400 (może będą dwa, może jeden zobaczymy Śmigło: GWS lub TP 10" x 4,7 / 8" x 4 Serwa: 3-4 TowerPro MINI Model ma lotki, ster wysokosci i kierunku, regulacje gazu Jeśli soc potrzebne pisać @edit No i jest górnopłatem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Daj przekładnię, łatwiej będzie Ci się latało. Wisieć na śmigle nie będziesz (i dobrze), ale w razie kłopotów np. przy lądowaniu dasz gaz do dechy i wyciągiesz samolocik bez czekania aż się rozpędzi. Ale przekładnię i śmigło musisz dobrać sam, ja już nie pamiętam tych magicznych zestawień przekładnia-śmigło :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoath Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 to raczej nie akrobat, tylko trenerek :)Pudełkowy kadłub na ogonie zwężony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.