Skocz do zawartości

Jak obliczyć ciąg?

Amoath

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Max. pobór prądu : 4 A

Ten parametr jest conajmniej dziwny ,co prawda testowałem permaxa 400 ale pobór prądu zawsze wychodził mi ok 12 A przy śmigle 6x3 i pakiecie 8x khan 1050 Moc przy najbliższej okazji zmięrzę .Mam Watmetter Mpx :D

Opublikowano

MotoCalc daje 350g i 51km/h. To by się zgadzało, bo pewnie sprawdzałeś silnik na naładowanym pakiecie, zaś program przyjmuje dla tego pakietu napięcie 8,61V.

Opublikowano

ok to dzięki wszystkim ... czyli ciag 350-380gram i szybkość 51km/h dosyć dobre parametry jak na szczotkę :) robię teraz model z depronu (nie wygląda ładnie) ale powinien polecieć, mogę (ale potem pod wieczór) dać link do owego modelu. Wszystkim dziękuje za dane dotyczące owych silniczków

@edit

I czy jeśli dołożę jakąś przekładnie zwiększy to ciąg? nie chodzi mi w tym modeliku o szybkość, wiadomo mi że jeśli zyskuje na ciągu tracę szybkość .

Opublikowano

Dokładnie. Przekładnia zmniejsza odbroty napędu zwiększając jednocześnie moment obrotowy. Przekłada się to na zwiększenie ciągu statycznego koszem prędkości strumienia. Dobór napędu zależy od rodzaju modelu - opisz go, a jeszcze lepiej wstaw zdjęcia i podaj podstawowe dane.

Opublikowano

Długość: 100cm

Rozpiętość: 89cm

Waga ogólna: ~150-200gram

Waga Skrzydła: 67,5gram

Waga osprzętu: ~150-200gram

Silniki: szczotkowy/e 400 (może będą dwa, może jeden zobaczymy :)

Śmigło: GWS lub TP 10" x 4,7 / 8" x 4

Serwa: 3-4 TowerPro MINI

Model ma lotki, ster wysokosci i kierunku, regulacje gazu

Jeśli soc potrzebne pisać

@edit

No i jest górnopłatem!

Opublikowano

Daj przekładnię, łatwiej będzie Ci się latało. Wisieć na śmigle nie będziesz (i dobrze), ale w razie kłopotów np. przy lądowaniu dasz gaz do dechy i wyciągiesz samolocik bez czekania aż się rozpędzi. Ale przekładnię i śmigło musisz dobrać sam, ja już nie pamiętam tych magicznych zestawień przekładnia-śmigło :-) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.