kuzynek Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Cześć, jakiś czas temu pisałem w wątku o samodzielnie wykonanym bezprzewodowym interfejsie symulatora (wątek znajduje się tutaj http://pfmrc.eu/index.php/topic/76296-bezprzewodowy-interfejs-do-symulatora-v2-zr%C3%B3b-go-sam/ ) o tym, że na stronie 77hobby można nabyć interfejs gotowy marki FrSky. Nie chcę pisać w tamtym temacie i go zaśmiecać, ale zakupiłem sobie ten interfejs od FrSky i trochę się nim pobawiłem. Działa bardzo fajnie. Ma duże możliwości, bo wspiera do 16 kanałów z czego 8 to analogi, a 8 to przełączniki. Pochwalę się jedną rzeczą, o której może już wiecie, a może nie. W domu używam systemu Linux (dystrybucji Ubuntu). Na nim mam symulator CRRCSIM na którym sobie ćwiczę. Używam głównie dwóch przycisków z klawiatury: R - resetowanie symulacji np. po kraksie, albo wykonanie nowego rzutu DLG, P - do zatrzymywania wznawiania. Teraz kiedy mam bezprzewodowy interfejs symulatora siedzę sobie wygodnie, daleko od komputera. Jak muszę znowu rzucić modelem albo zatrzymać symulację muszę sięgać do klawiatury. Otóż ostatnio zauważyłem, że w CRRCSIM w menu Options->Controls przycisk Buttons można przypisywać przyciski joysticka do akcji w symulatorze. Interfejs XSR-SIM z poziomu systemu operacyjnego widziany jest jako joystick. Jeśli w aparaturze FrSky skonfigurujemy sobie przełączniki na wyjściach powyżej 8 to z punktu widzenia interfejsu symulatora są to przyciski. Można je wówczas przypisywać np. do resetowania symulacji lub jej wstrzymywania. Nie podchodząc do komputera z poziomu aparatury jednym przełącznikiem rzucam modelem, a drugim wstrzymuje/wznawiam symulację. Poniżej opiszę dokładnie jak to zrobiłem i działa bardzo fajnie. 1. Obsługa resetu Do obsługi resetu wybrałem przełącznik SH, który jest przełącznikiem chwilowym i nadaje się do tego idealnie tzn. przełączam SH, resetuje się symulacja, a przycisk wraca do położenia wyjściowego. Ustawiłem go jako wejście (INPUT) i nazwałem Rst. Następnie w zakładce MIXES ustawiłem to wejście na wyjściu numer 9. W ustawieniach CRRCSIM w menu Buttons przełączyłem przycisk na aparaturze i wybrałem z menu rozwijanego Reset. Po czym zapisałem zmiany. 2. Obsługa wstrzymywania/wznawiania Tutaj jest potrzebny pewien kruczek, bo w CRRCSIM jest oddzielny przycisk do wstrzymywania i inny do wznawiania. Zrobiłem to tak, że oba obsługuję tym samym przełącznikiem dwu-pozycyjnym aparatury. Ustawiłem jeden przełącznik jako wejście w zakładce INPUT (nazwałem je Paus), a następnie w zakładce MIXES ustawiłem dwa wyjścia dla tego samego wejścia. Jedno z wagą 100 na kanale 10, a drugie - 100 na kanale 11. Dzięki temu mamy na jednym przełączniku dwu-pozycyjnym dwa przyciski, które pracują w przeciw-fazie tzn. gdy jeden jest wciśnięty to drugi jest wyciśnięty i odwrotnie. Następnie wchodzimy do ustawień Buttons przełączamy nasz przełącznik na pozycję, w której symulacja ma być zatrzymana i przypisujemy do funkcji Pause. Potem przełączamy go do drugiej pozycji i przypisujemy do Resume. Po tej operacji można wznawiać i wstrzymywać symulację jednym przełącznikiem. Mam nadzieję, że się komuś przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Nie wiedziałem ze jest symulator pod linuksa ale pobrałem i na razie mam kłopoty z konfiguracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Chętnie pomogę. Chociaż ja używam wersji samodzielnie skompilowanej, bo to co było w paczkach Ubuntu było stare. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 A dokładnie której wersji używasz ? coś tam uruchomiłem ale nie mam tej listy rozwijanej file/viev itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Sprawdziłem i mam wersję 0.9.13. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Tez tą wersje skompilowałem ale nie mam tego menu i nic nie mogę zmienić. Czegoś brakuje ? Napisałem na PW żeby wątku nie zaśmiecać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Nie dostałem nic na PW. Menu pojawia się u mnie po naciśnięciu ESC. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Wszystkie klawisze sprawdziłem ale ESC nie i oczywiscie jest ale są jakieś osobliwe linie ciągnące się od modelu. Nie wiem co to znowu jest, refex to nie jest , na razie próbowałem na klawiaturze i dziwaczny :D a modele gdzie sa i sceneria ? gdzieś posiałem mój IF i jak poszukam to może będzie fajniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Cieszę się. Na tym filmie pokazany jest wybór modelu W sieci są dostępne fotorealistyczne scenerie pod adresem http://joel.lienard.free.fr/crrcsim/index-en.html. Co do pasów to ja ich nie mam. Symulator jest dosyć wiekowy i może to są jakieś artefakty wynikające ze starych wersji bibliotek. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Tak, jeszcze posprawdzam co go boli, sterowanie z klawiatury i jakieś modele są czyli jedynie uruchomić sterowanie z aparatury Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi