Skocz do zawartości

openXsensor frsky telemetria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, zakładam nowy temat z pytaniem kto korzysta z linku FrSky i chciałby korzystać z telemetri ale jest zbyt droga albo nie chce lutowania  przy zabawie z arduino?

Wpadł mi do głowy pomysł by zrobić własna płytkę z arduino na atmege 328 z ta różnica, że miała by gotowe sloty do wpięcia czujników jak barometr, czujnik halla, accelerometr itp, wystarczyłoby dokup[ić czujnik który nas interesuje i wgrać openXsensor i telemetria gotowa czy to na smartfonie czy w apce, bez lutowania i plątania się w kabelkach.

Opcja druga żeby zrobić podobnie jak FrkyHub by były gotowe wyjścia na czujniki a lutowanie ograniczyłoby się do wlutowania przewodu z w tyczka do czujnika.

Opublikowano

Cześć,

Latam z FrSky i mam już trochę czujników od FrSky. Chętnie protestuje, pomogę i pobawię się. Jestem ciekawy jak będzie wyglądać dokładność takich czynników jeśli chodzi o wariometr i wysokościomierz.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Własnie nie wiem jeszcze czy zrobic duza plytke z wpinanymi wtykami, czy na wzor frskyhub czyli czujniki dołączene osobno, gdyby to byla opcja 2 to wymiary plytki bylyby ok 50x 50mm i waga ok 6-9g, gdyby opcja 1 to musialabybyć kilkukrotnie wieksza

Opublikowano

Na początek chyba lepiej zrobić większą płytkę. Łatwiej coś poprawić, protestować, a dopiero potem optymalizować rozmiar i wagę.

Opublikowano

Na początek chyba lepiej zrobić większą płytkę. Łatwiej coś poprawić, protestować, a dopiero potem optymalizować rozmiar i wagę.

Testy były już dawno temu :-) wezmę się na dniach za projekt płytki

Opublikowano

To co innego. Jeśli chodzi o mnie to wielkość nie jest dużą przeszkodą. Mam trochę miejsca w kadłubie. Jestem za to bardzo ciekaw dokładności i stabilności. Nie znałem projektu, ale przeglądałem Readme na stronie openXsensor i widziałem, że mają ciekawy wariometr składający się z barometru i akcelerometru. Podobno szybszy i dokładniejszy. W oparciu o niego można by zrealizować coś o czym kiedyś czytałem w RC Soaeing Digest, a mianowicie o innej sygnalizacji wznoszenia. Nie pamiętam nazwy efektu, ale autor artykułu wykorzystał zamiast standardowych dźwięków pewien generowany z poziomu skrytu Lua sygnał dźwiękowy, który nie mówił o tym jak obecnie w pionie przemieszcza się model, ale jaki jest wypadkowy bilans wysokości. Pamiętam, że pisał w artykule, że potrzebne jest do tego szybkie, dokładne vario.

Opublikowano

To co innego. Jeśli chodzi o mnie to wielkość nie jest dużą przeszkodą. Mam trochę miejsca w kadłubie. Jestem za to bardzo ciekaw dokładności i stabilności. Nie znałem projektu, ale przeglądałem Readme na stronie openXsensor i widziałem, że mają ciekawy wariometr składający się z barometru i akcelerometru. Podobno szybszy i dokładniejszy. W oparciu o niego można by zrealizować coś o czym kiedyś czytałem w RC Soaeing Digest, a mianowicie o innej sygnalizacji wznoszenia. Nie pamiętam nazwy efektu, ale autor artykułu wykorzystał zamiast standardowych dźwięków pewien generowany z poziomu skrytu Lua sygnał dźwiękowy, który nie mówił o tym jak obecnie w pionie przemieszcza się model, ale jaki jest wypadkowy bilans wysokości. Pamiętam, że pisał w artykule, że potrzebne jest do tego szybkie, dokładne vario.

Czytałem o tym ale to wtedy zdecydowanie wyłącznie szybowiec bo accleromet od wibracji silnika jest do niczego, ogólnie moje zabawy z czujnikami arduino wykazały dość dobra dokładność, np barometr nie oszukuje więcej niż o metr, obrotomierz pokazuje tak samo jak  inny optyczny, różnice zaledwie 20 obr/min, nie miałem nigdy fabrycznych czujników od frsky wiec nie mam porównania ale mój pierwszy quadrocopter działał na tych czujnikach co w openxsensor i dawał rade.  Ogólnie ze mnie jest spaliniarz wiec mnie najbardziej interesuje stan pakietów, obroty silnika i ilość paliwa.

Opublikowano

Jeśli kogoś zainteresuje temat to ten efekt dźwiękowy nazywany jest dźwiękiem Sheparda (ang. Shepard tone). Wykorzystanie tego dźwięku do sygnalizacji prędkości pionowej opisane jest w marcowym numerze RC Soaring Digest z 2018 (link https://www.rcsoaringdigest.com/pdfs/RCSD-2018/RCSD-2018-03.pdf)

Na forum rcgroups.com jest mały wątek o tym dźwięku właśnie w kontekście wariometru (link https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3039742-Shepard-Tone-Vario-for-OpenTX). Są tam też linki do filmów na których można posłuchać dźwięku i obejrzeć sobie jego spektrogram.

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Adamie czy udało Ci się coś więcej zdziałać w sprawie projektu płytki? Bardzo jestem ciekaw efektu. Sam właśnie na własną rękę bawię się czujnikami na bazie openxsensor.

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 21.02.2019 o 21:24, morfeusz1987 napisał:

Siemka, zakładam nowy temat z pytaniem kto korzysta z linku FrSky i chciałby korzystać z telemetri ale jest zbyt droga albo nie chce lutowania  przy zabawie z arduino?

Wpadł mi do głowy pomysł by zrobić własna płytkę z arduino na atmege 328 z ta różnica, że miała by gotowe sloty do wpięcia czujników jak barometr, czujnik halla, accelerometr itp, wystarczyłoby dokup[ić czujnik który nas interesuje i wgrać openXsensor i telemetria gotowa czy to na smartfonie czy w apce, bez lutowania i plątania się w kabelkach.

Opcja druga żeby zrobić podobnie jak FrkyHub by były gotowe wyjścia na czujniki a lutowanie ograniczyłoby się do wlutowania przewodu z w tyczka do czujnika.

Witam,

chcialbym podłączyć czujnik Rpm hall do telemetrii frsky po sport. Mogę prosić o pomoc.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.