Adrain Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Witam potrzebuję od Was małej pomocy w wystartowaniu mojego pierwszego drona. Chodzi o to że złożyłem wszystko w jedną całkiem spójną całość podłączyłem jak należy skonfigurowałem NAZĘ m-lite ale po włączeniu zasilania naza robi samosprawdzenie czyli dioda błyska w kolorze czerwony zielony żółty czerwony zielony żółty potem 4 zielone i... mruga na pomarańczowy kolor.... nic się nie dzieje. Szukałem objaśnienia co oznaczają te błyśnięcia diody ale nigdzie nie mogłem tego znaleźć jeżeli ktoś wie o co chodzi będę wdzięczny za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Kalibracja drona zrobiona ? Jak sprawa z trymerami w nadajniku ? Wedle poniższej tabeli system inicjuje się prawidłowo ale jest brak sygnału z nadajnika, o ile led miga na pomarańczowo w krótkich odstępach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrain Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 No właśnie mi mruga tak jak w trybie atti pomarańczowe światełko jak ruszę drążkiem to wtedy 2szybkie błyśnięcia jak podłączam przez USB do kompa to wszystkie trymery w aplikacji widzi i mogę je kalibrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Spróbuj w nadajniku trymerem gaz "obniżyć". Uruchamiasz silniki zgodnie z procedurą uzbrajania np. dwa drążki na max w dół i w lewo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrain Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 No właśnie jest zupełny brak reakcji na ruchy drążków po odłączeniu USB nie mogę uzbroić silników zupełnie nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Przejrzyj jeszcze raz na spokojnie wszystkie podłączenia, sprawdź w programie czy wszystkie drążki są w pozycji zero. Też kiedyś mało drona nie pogryzłem a okazało się że jeden trymer był o ząbek za wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrain Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Niestety wszystko jeszcze raz sprawdziłem i nie mam pojęcia gdzie mogłem popełnić błąd w linku podaję zdjęcia może one coś pomogą w rozwiązaniu mojego problemu https://photos.app.goo.gl/DdUoNQ2nNp8bFq918 Switch do zmiany trybu mi działa na atti mruga pomarańczowe światło na failsafe mryga bardzo szybko natomiast na manual wcale nie świeci natomiast po podłączeniu anteny gps na manual 3 czerwone failsafe to samo a atti zielona i 3 czerwone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 masz na zdjeciu gaz na full, może tam rewers masz, sprawdź, zrób tez kalibracje IMU i drążków ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrain Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Kalibracja zrobiona zarówno drążków jaki i IMU gaz już też zrobiłem ale nadal jest ta sama sytuacja i nie mogę uzbroić silników. spróbowałem je podpiąć bezpośrednio pod odbiornik i efekt jest jak na załączonym filmie. https://photos.app.goo.gl/BX1nYXnLF3rYdm6D9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 zrób kalibracje ESC dla kaczego silnika, kabel ESC w kanał gazu, odłącz zasilanie, potem gaz w gore i podłącz zasilanie, gaz w dół. powinno się skalibrować, wiesz o co mi chodzi? ( ze regulatory mogą nie mieć tego samego zakresu obrotów, stad wymagana kalibracja) Edit: tyle ze tak czy inaczej powinna naza ruszyć, jest tam jeszcze taka zaawansowana kalibracja imu/GPS to tez zrób trwa to ok 3-4 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrain Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Niestety nie mogę skalibrować ESC i nie wiem czemu robię wszystko tak jak napisałeś jeszcze sprawdziłem na YouTubie i nic nie idzie... https://photos.app.goo.gl/GQbn5tiytS9cqbyZ6 dodam że ESC to Emax Simon 30A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Musi działać mam te esc, źle robisz, gaz w górę i podłącz zasilanie, poczekaj aż zagra potem drążek w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrain Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 wszystkie ESC skalibrowane i chodzą jak należy tylko znowu mam z nazą problem bo pomimo tego iż ustawiam wszystko tak jak powinno być (tak mi się wydaje) nadal nie mogę uzbroić śilników Edit: W końcu udało się wszystko ogarnąć problem polegał na tym że elevator był na rewersie po zmianie udało się uzbroić drona jednak wynikł następny problem polegający na tym iż po uzbrojeniu silników 3 pracują równo a jeden nie pracuje w ogóle po dodaniu gazu dopiero się zaczyna odpalać https://photos.app.goo.gl/CH8aiBWJf87NTgrV8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi