rafi Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 witam wszystkich ze akurat jestem pilotem Paralotniwym i laikiem w modelach RC che zrobic sobie taki oto model : to jest w skali 1:1 Prosze o POMOC co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 http://www.modelarz.com/pliki.php?itp=1&w=lista&offset=80 drugie od końca, masz plany. Powodzenia w budowie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 hmmmm....... nie bardzo sie w tym orietuje a moze jest gdzies do kupienia gotowiec chyba ze mi ktos obiasni te wszystkie zeczy na rysunku podstawowe pytanie to jak zrobic czasze hmmm............ Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 No jak Ci plan nie pomoże to nie wiem jak to zrobić. Szukaj w internecie gdzieś była strona poświęcona paralotniarzowi Rc, się ów paralotniarz "Mietek" bodajże nazywał Jak znajdę chwile i złapie link to Ci podrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Dzieki Bede wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 http://www.modelarz.com/pliki.php?itp=4&w=lista&offset=20 tu jest film 4 od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 link nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 http://www.modelarz.com/portal_pliki/filmy/rcpafoto.avi mi wyskakuje jakis blad nie wiem dlaczego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 rafi, może masz zablokowane pobieranie plików w przeglądarce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 moze ktos to sciagnac i wrzucic na :http://www.speedyshare.com/ nie moge otworzyc pliku w pracy ani w domu pieron wie co jest nie tak dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Daj mejla na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 tez bylbym zainteresowany budowa takiego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Co 2.....3.......4......... glowy to nie jedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 bardzo ladnie wykonane : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 no takie cos mozemy zrobic ;D tylko czy ktos ma plany do tego? i zrobic jakas koncepcje. ja moze podejme sie wykonania skrzydla z planow z modelarz.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 to dzialam na poczatek Program do zaprojektowania Paralotni :http://www.surfplan.com.au/sp/downloads/index.htm Pochwalcie sie waszymi projektami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aron Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam. Jeśli mogę się na coś przydać to chętnie pomogę. Zacznę może tak: Plan na modelarz.com jest planem budowy spadochroniarza rc zrzucanego z samolotu. Widziałem to w akcji. Niestety z paralotnią nie ma nic wspólnego. Pracowałem kiedyś w firnie Dynamic Sport zajmującej się produkcją paralotni. Osobiście wykonałem kilka ciekawych modeli paralotni. Dziś mogę się podzielić z wami pewnym doświadczeniem w tej dziedzinie. I tak: Po pierwsze - zaprojektowanie paralotni jest dość żmudne. Pamiętać trzeba o projektowaniu przestrzennym, gdyż bryty komór (dolny i górny) nie są paskami prostymi tylko mają różną szerokość. I tak samo sprawa się ma z noskami (krawędź natarcia). Oczywiście po prawidłowym zaprojektowaniu czaszy (skrzydła) trzeba zaprojektować linki nośne z całą galeryjką. Pamiętać należy, że kształt i ugięcie czaszy dyktują właśnie linki... Ważną rzeczą jest też dobór profilu. Im grubszy - tym skrzydło wolniejsze. Im cieńszy - tym bardziej lubi się składać. Wloty do komór także powinny mieć swoją wielkość. I znów: Im większe - tym skrzydło wolniejsze, ale za to szybciej się napełnia. A im mniejszy wlot - tym prędkość całego "ustrojstwa" większa. Oczywiście takich i podobnych "pułapek" jest duuużo więcej Dziś mogę wam podpowiedzieć, że najlepsze skrzydło do modelu powinno mieć około 20-30 komór, wydłużenie 4 do 6. Rozpiętość około 2-2,5 metra... Ja niestety zaniechałem tych modeli ze względu na problem ze sterowaniem. Potrzebna była winda żeglarska. Niestety nie posiadam już w swoich zbiorach żadnego modelu tego typu. Jeżeli pomimo tego, zapału wam nie ostudziłem, służę pomocą. Jestem w stanie zaprojektować takie skrzydełko (i nawet uszyć - choć bardzo tego nie lubię). Rzecz jeszcze jedna i bardzo ważna: Materiał. Musi to być materiał lekki i tak zwana zerówka... Gdyby coś - pytajcie... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Jeżeli pomimo tego, zapału wam nie ostudziłem, służę pomocą. Jestem w stanie zaprojektować takie skrzydełko (i nawet uszyć - choć bardzo tego nie lubię). Rzecz jeszcze jedna i bardzo ważna: Materiał. Musi to być materiał lekki i tak zwana zerówka... jesli bys sie tego podlaj to mozesz podpowiedziec skad wziasc material i jaka bylaby cena tej ze uslugi? mnie osobiscie interesuje rozpietosc okolo 3-4 metrow.. mialaby byc to paralotnia z wozkiem oraz silnikiem spalinowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Plan na modelarz.com jest planem budowy spadochroniarza rc zrzucanego z samolotu. Widziałem to w akcji. Niestety z paralotnią nie ma nic wspólnego. była wersja ze spalinką na plecach całkiem miło to latało. Był gdzieś film ale to było wieki temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aron Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Witaj. Materiał trzeba niestety posiadać taki z jakiego wykonane są paralotnie. Lub spadochrony "szybkie". Będę musiał odwiedzić w tym celu firmę w której pracowałem. z pewnością coś się da kupić (jednak kolorystyka będzie podyktowana posiadanymi zapasami). Z projektem zejdzie jakiś czas (myślę, że około 3 tygodnie). Samo skrojenie materiału i uszycie - około 3 - 5 dni. Wykonanie linek i pozostałych dupereli - około 2 dni. Dało by sie szybciej ale praca... A tak szczerze mówiąc taka rozpiętość jak sugerujesz jest dość duża... Ale jak chcesz. Teraz koszt: 1 m2 materiału jakieś 60 zł. Przy projektowaniu trzeba będzie policzyć powierzchnię x2 plus materiał na profile. Linki - najlepiej Dyneema - około 5-8 zł/metr. A trochę tego wyjdzie. Realnie koszty będę znał jak policzę wszystko. Oczywiście nakładu pracy nie liczę - bo to wartość niewymierna Od poniedziałku do czwartku wieczór mnie nie będzie, więc kontakt proponuje w czwartek, około 20. Zastanów się a ja czekam na twoją decyzję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.