Wabnycek Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Hej! Mam takie małe pytanko, planuje budowę modelu funfly i teraz takie pytanie co do wycinania laserem. Jakie są koszty mniej więcej wycinki laserem, czytałem żeby to zrobić w artexie (sorka ale nie wiem jak się pisze) Model ma mieć 140cm rozpiętości, i mało było by do wycięcia bo większość to listewki tak wiec może się ktoś orientuje jakie to były by koszty! Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 jak z nimi rozmawialem, to koszt wycięcia jednej deski balsowej to około 12-15 PLN + materiał. Nie wiem, może inni płacą mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wabnycek Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 deska to ile? 1m x 1m czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Jesli sie myle to prosze mnie poprawic ale deska balsowa to 100x10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Artex przyjmuje pliki do wycinania w formacie DXF.Są to pliki programów CAD i Corel Draw. Godzina cięcia laserem to koszt około 45-50 zł i jest podobna we wszystkich firmach.Za wycięcie małej Katanki wyszło około 35 zł więc laser jest wydajny.Elementy trzeba umieścić na formatkach wielkości : sklejka 300x1000mm i balsa 100x1000mm.Warto w nazwie pliku wpisać grubość, ilość oraz rodzaj materiału z jakiego mają być wycięte elementy.Rysunki należy pogrupować na formatkach w zależności od grubości i rodzaju materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Mnie koszt wyciecia tego modelu Wyniosl wraz z materialem 120zl Do wyciecia bylo bardzo duzo drobnych elementow choc materialu bylo malo 2x balsa 1,5mm 2x balsa 4mm sklejka brzozowa 1,5mm (510x310) sklejka topolowa 4mm (150x70) Elementy koniecznie trzeba ukladac na warstwach, aby laser nie skakal z jednego miejsca na drugie tylko tnal po kolei. Skraca to czas ciecia, a placisz za czas pracy lasera. Wracajac do tematu, nie dowiesz sie ile zaplacisz jak nie wytniesz. Ja zawsze wycinalem w Artexie i bylem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur412 Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Wszystko super... Ale... Nigdy nie miałem styczności z taką formą wycinania i nie potrafię przełożyć planów „papierowych” na te zapisane w formie multimedialnej… W dodatku wszyscy modelarze których o to pytałem (w mojej okolicy) działają w stary sprawdzony sposób wycinając ręcznie.. Stąd moje pytanie czy ktoś się tym zajmuje? Jeśli tak to ile to kosztuje? I czy już ktoś korzystał z takiej usługi i czy jest zadowolony? Pozdrawiam wszystkich… Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 nie pytaj modelarzy tylko tych od Corela - grafików komputerowych. Przecież masz jakiś kumpli co znają Corela ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Najprościej jest skorzystać z planów w CAD, ale można też przekonwertować plany z PDF do CAD właśnie za pomocą Corela.W Corelu trzeba je zapisać jako pliki DXF, chociaż jak się zapisze jako PLT to programy CAD-owskie też je odczytają.Żeby jednak przygotować pliki poukładane na formatkach pod laser trzeba mieć podstawy posługiwania się Corel Draw, TurboCAD lub CAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Artur podesłał mi skan tych planów. Format TIF. Będzie dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.