szczesny Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam. Ostatnio ponownie próbowałem latać swoim Falcon-em lecz zabawa szybko się skończyła z braku śmigieł.Dlatego postanowiłem kupić śmigło składane i cieszyć się całym śmigłem trochę dłużej. Po wstępnych oględzinach mam kilka wątpliwości jaki co wybrać. Myślę że najlepszym wyborem było by wybranie kołpaka Ray Turbo 35/3.2/6-8/3 i jakieś łopatki Graupner Cam Folding 9x6, 8x4.5 lub inne. Problem jest z rozmiarem osi silnika Emax 2822 ma 3mm i mam obawy że ten kołpak będzie się ślizgał i może spaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Kołpak na oś 3 mm np.: http://www.nastik.pl/kolpak-turbo-34308-p-1900.html albo JAK WAŁA ZROBIĆ W WAŁA w innym przypadku to będzie najgorszy wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam. ... Po wstępnych oględzinach mam kilka wątpliwości jaki co wybrać. Myślę że najlepszym wyborem było by wybranie kołpaka Ray Turbo 35/3.2/6-8/3 i jakieś łopatki Graupner Cam Folding 9x6, 8x4.5 lub inne. Problem jest z rozmiarem osi silnika Emax 2822 ma 3mm i mam obawy że ten kołpak będzie się ślizgał i może spaść. Jak rozumieć parametry kołpaka? Bo to jest dla Ciebie ważne przy jego wyborze oraz śmigła. Przykładowy Ray Turbo 35/3.2/6-8/3 35 - to średnica kołpaka i powinna być taka, aby pasowała do noska kadłuba. 3.2 - to średnica otworu na wał silnika. Wybieramy do posiadanego silnika. 6-8 - to szerokość mocowania łopatki w kołpaku. To korelujemy z wybieraną łopatką. (W RAY 8 lub 6 mm z podkładkami z kompletu.) 3 - to średnica pinu łączącego łopatkę z piastą. Musi się zgadzać z wybieranym śmigłem. No i łopatki śmigła - średnica i skok łopatek muszą zgadzać się z zakresem podanym przez producenta silnika. Tak więc kołpak dobierasz do modelu i silnika, a łopatki też do silnika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczesny Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 I wszystko jasne. Dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi