Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio ponownie próbowałem latać swoim Falcon-em lecz zabawa szybko się skończyła z braku śmigieł.Dlatego postanowiłem kupić śmigło składane i cieszyć się całym śmigłem trochę dłużej.

Po wstępnych oględzinach mam kilka wątpliwości jaki co wybrać. Myślę że najlepszym wyborem było by wybranie kołpaka Ray Turbo 35/3.2/6-8/3 i jakieś łopatki Graupner Cam Folding 9x6, 8x4.5 lub inne.

Problem jest z rozmiarem osi silnika Emax 2822 ma 3mm i mam obawy że ten kołpak będzie się ślizgał i może spaść. 

Opublikowano

Witam.

...

Po wstępnych oględzinach mam kilka wątpliwości jaki co wybrać. Myślę że najlepszym wyborem było by wybranie kołpaka Ray Turbo 35/3.2/6-8/3 i jakieś łopatki Graupner Cam Folding 9x6, 8x4.5 lub inne.

Problem jest z rozmiarem osi silnika Emax 2822 ma 3mm i mam obawy że ten kołpak będzie się ślizgał i może spaść. 

Jak rozumieć parametry kołpaka?

Bo to jest dla Ciebie ważne przy jego wyborze oraz śmigła.

Przykładowy Ray Turbo 35/3.2/6-8/3

35  - to średnica kołpaka i powinna być taka, aby pasowała do noska kadłuba.

3.2 - to średnica otworu na wał  silnika.  Wybieramy do posiadanego silnika.

6-8 - to szerokość mocowania łopatki w kołpaku. To korelujemy z wybieraną łopatką. (W RAY 8 lub 6 mm z podkładkami z kompletu.)

3    - to średnica pinu łączącego łopatkę z piastą. Musi się zgadzać z wybieranym śmigłem.

No i łopatki śmigła - średnica i skok łopatek muszą zgadzać się z zakresem podanym przez producenta silnika.

Tak więc kołpak dobierasz do modelu i silnika, a łopatki też do silnika.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.