Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Jest sobie regulator: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7339 I dostrzegłem w opisie "No BEC" Czy to oznacza ze by z niego korzystac bede musial do niego jakieś osobne zasilanie robić czy jak? Dotad wszystkie regle mialem zasilane normalnie z pakietu z pozostałą całością osprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Tak musisz mieć oddzielne zasilanie albo zewnętrzny bec do tego samego pakietu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Cholercia... a miało być tak pięknie... Znajde gdzieś łopatologicznie opisane co i jak muszę w takim przypadku podłączać? I gdzie mozna kupić taki " zewnętrzny BEC " ? Zagapiłem się po prostu i myslalem ze standartowo podlacze silnik, serwa do odbiornika , pakiet do reglera i wszystko bedzie działać jak trzeba. I teraz nie wiem jak z tego wybrnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Mozesz kupic osobno BEC, znajdziesz w tej samej kategorii co regulatory. Mozesz tez tani kupic regulator z BECem i jego zastosowac jako BEC. Nie podlaczajec do niego silnika. Ja tak musialem zrobic bo omylkowo kupilem regolator 50A bez BECa, i uzywam w parze z nim "super simple 10A". baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Podłączasz normalnie . Ja zauważył bym inną sprawę - w czym to będzie pracowało bo jeśli silnikówka czy acro to można by BEC-a podpiąć pod ten sam pakiet ale jeśli jest to szybowiec to juz bym sie zastanawiał - dlaczego? w pierwszym przypadku latasz przy pracującym silniku . W drugim -szybowiec jest wyciagany na napędzie potem napęd off . Pytanie ile zostało energii w aku? Automatyka odetnie silnik ale napięcie na celę /ogniwo może już byc na granicy . Oczywiście wszystko zalezy od pojemności jaką mamy do dyspozycji i zapotrzebowania na prąd zgłaszanego przez napęd. jako że jestem "starej daty " 100g dodatkowego aku mnie nigdy niezabiło a czesto pomaga dobrze ustalic sc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Silnik ma być zastosowany w akrobacie elektryku. Wstępnie w extrimie z artexu. Czyli nie ma szans na to ze jak podlacze to tak jak standartowy regler z BEC to spokojnie zasili mi i silnik i serwa? Bo coś zaczynam się gubić w rozumieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ten bez BEC nic nie zasila . Potrzeba albo oddzielnego aku albo zewnetrznego BEC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Regulator bez BECa podlaczasz normalnie do kanalu ktory steruje sinikiem (u mnie 3 kanal) natomiast oddzielnego BECa, albo taj jak ja podalem drugi regolator podlaczaz pod wolny kanal. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Czyli nie zasili nawet odbiornika jak rozumiem. Trzeba dokupić BEC , podłączyć go np do tego samego pakietu rozgałęziając jakoś wtyczki i do odbiornika w gniazdko BAT ? Ale sobie bigosu narobiłem :-( Rozszyfrujcie mi nazwe BEC bo szukam w hobbycity i nie widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Tak jak Baxter napisał. Regulatory napięcia są w tej samej kategorii produktów co regulatory obrotów. megabec średni Wydaje mi się, że był jeszcze jeden, mniejszy. Wtyczka przy twoim regulatorze jest jedynie do sterowania obrotami. W innych regulatorach wyposażonych w BEC tą samą wtyczką zasila sie odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 No to widze ze kolejne 15$.... szlak... Jakoś nie mogę znaleść w podobnej cenie jak moj regla 60A z BEC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Nie 15 tylko 11, nie tragizuj.. 3$ wysylka i niecale 8 BEC albo regler "super simple 10A" baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 w batimexie pakiet KANów 700mAh po 5zł szt :D za 20zł masz latania a latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Czyli pakiecik zrobić 4,8V tak koło 1000mAh i tyle? Nie wiem ile serwa ciągną na oko czy ladowac to jednoczesnie z pakietem przed kazdym lotem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Norbert, Generalnie jeśli planujesz budowę Extrima i chcesz nim latać 3D, to zapomnij o osobnym BECu z osobnym pakietem zasilania. IMHO samolot za dużo będzie ważył. Kup lepiej nowy regiel z BECem. A generealnie "łopatologicznie" podłączenie zewnętrznego BECa znajdziesz tutaj: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10258 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Mars_2000, pomyślałem że albo zastosuje sam pakiecić 4,8V do zasilenia odbiornika i serw , albo jesli kupie BECa to podlacze go rozgałęziaczem do tego samego pakietu z którego będzie zasilany silnik. Szukam regla 60A z BEC na HK ale marnie mi idzie bo muszę coś do max 25-30$ a są tylko turnigy za grubo ponad 50$. W podanym przez Ciebie linku znalazłem : http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4319&Product_Name=TURNIGY_3A_UBEC_w/_Noise_Reduction http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2160&Product_Name=4A_UBEC__w/_Low_Voltage_horn Czy to też są BEC ktore bedą pasowały dla mnie? PS. Mam regler 40A z BEC , czy bedzie on wystarczajacy dla tego silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 A czemu szukasz aż tak mocnego regla ? 60A to zdecydowanie za dużo jak na elektryka do 600-700 gram wagi jakim jest Extrim. Z takim reglem i odp. do niego silnikiem to mierz w Katanę z Artexu. Ja w Extrimie mam Turnigy Plush 40A i tak na prawdę jest on "na wyrost", bo starczyłby taki 25A przy użytym przeze mnie silniku Turnigy 3530 gwarantującym duuuuży zapas mocy. Serio, obstaję nadal za innym reglem z wbudowanym BECem do Extrima, bo w innym razie wyjdzie Ci cegła i owszem polatasz ale jedynie podstawową akrobację (no chyba, że Ci to odpowiada). PS. A jaki masz silnik ? (bo z ostatniego posta wynika, że masz jakiś już kupiony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Mars_2000, silnik owszem lezy sobie na biurku już http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3884 kupowałęm go z myślą o katanie 1,4 pomniejszonej do ciut ponad metra. I stąd ten regiel. Ale zaczynam myśleć , że do tego silnika styknie nawet regiel 40A który mam z wbudowanym BEC. A najblizsze plany wykorzystania silnika to cos pokroju extrima z artexu , może coś ciut większego. I tak zaczynam myslez ze do extrima pojdzie regiel 40A a ta 60A poczeka sobie na jakąś większą w przyszłości maszyne. Dokupie do niego takie BEC: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4319 Ale z kolei... kolejna zagadka. Czy nie lepiej już kupić takie: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6233 by moc zasilac większe serwa w większych modelach? Co sądzicie , jaki BEC kupić by się potem nie obudzić z palcem w nocniku że regler owszem spory i ok ale BEC nie pociągnie większych serw. Czy to może tylko kwestia akumulatora odpowiedniego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Wydaje mi się że ten drugi BEC to lekka przesada i zwróc uwagę na wagę pierwszy 7,5g drugi 34g w elektrykach waga to jedno z najważniejszych kryteriów .w pierwszym możesz podłączyc 2-5 li-po w drugim tylko 2-3 li-po to też nie jest bez znaczenia bo jak będziesz chciał kiedyś taki BEC zastosowac do pakietu np. 4albo 5s to ten drugi odpada .Ja w katanie z Artexu mam regiel Dynam 60A iten BEC http://nastik.pl/regulator-napiecia-p-384.html wszystkie serwa to Hitec hs81 pakiet li-fe 4s i nie mam żadnych problemów. Reasumując uważam ze tan pierwszy BEC 3A/5A zupełnie Ci wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.