Maciej.j Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 22 minuty temu, Krecik09 napisał: Dzień dobry, chciałbym zadać parę pytań na temat konstrukcji modelu: -W jaki sposób (skąd) można wydrukować plan modelu w skali 1:1? -Czy krawędzie natarcia i spływu w skrzydle mają przekrój prostokątny? -Z czego jest wykonany grzybek? (czy nadałoby się drewno lipowe?) -Czy rozpórki w statecznikach są wklejane na styk? -Z planu widzę, że oś śmigła nie jest pochylona w dół. Czy nie było kłopotów z regulacją? pozdrawiam, Szymon Witaj plany dołączyłem lub do pobrania https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=7207 .listwa natarcia o przykroju 2,5mm lekko szlifować po sklejeniu skrzydła,spływ u mnie nie szlifowałem.Grzybek zalecany z klocka balsowego ale szybciej skleić z kawałków 2 lub 3mm i szlifować.Statecznik klejony z listew 1,5mm.Ten model nie ma wyklonu śmigła,regulacja skrętu na stateczniku pionowym/w lewo/To bardzo dobry model na początem i skleiłem go około 15 szt jeden w kilku Yard_Bird.pdf 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Na oficjalnej stronie masz plan do ściągnięcia w drukarni lub na ksero Ci wydrukują odpowiednia wielkość . https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=9901 Na resztę pytań odpowie Ci książka "Miniaturowe lotnictwo" to podstawy budowy takich modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krecik09 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Bardzo dziękuję za pomoc. Budowa już rozpoczęta, statecznik poziomy sklejony. Zapytam jeszcze, w jaki sposób jest wzmocniony jest dżwigar w miejscu załamania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 31 minut temu, Krecik09 napisał: Bardzo dziękuję za pomoc. Budowa już rozpoczęta, statecznik poziomy sklejony. Zapytam jeszcze, w jaki sposób jest wzmocniony jest dżwigar w miejscu załamania? Witaj Dla większej trwałości wklej listwę 1,5.mm z dwóch stron dźwigara.A spływ i natarcie małe 5mm trójkąty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi