catan Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam serdecznie! Wczoraj zakupiłem Miodową Pszczółkę Od razu wziąłem się za wyważanie, trymowanie itd. Jestem totalnym początkującym ale mam mnóstwo zapału i cierpliwości. Nieważne, że nawet nie oderwałem się od podłoża, przyjdzie czas i na to:) Mój problem: podczas startu model jest stabilny (na trymerach ustawiony chyba ok) ale odrywając się od ziemi (no , dywanu;) od razu ma baaardzo ostry przechył na prawą stronę. praktycznie prawa płoza stoi jak wmurowana. Od razu zmniejszam gaz i katapultuję pilota;) hehehe więc jakna razie bez strat. Baaardzo uważam w tych początkowtch próbach. Wyczytałem w dość lakonicznej instrukcji, że trzeba wypoziomować platformę sterowniczą (czyli chyba? tę z serwami do wirnika i lotki). A faktycznie była krzywo. Tyle że jak wyregulowałem pion (była w poziomie) to przy włączeniu modelu dziwnie mi się wszystko oberwało, a cały mechanizm rozpadł: nie ma sprawy złożyłem wszystko do kupy i na spokojnie odpaliłem jeszcze raz: okazało się że chyba za bardzo ściągnąłem serwo, bo przy odpaleniu zasilania strasznie ciągnie w dół i wyrywa całe łożysko z platformy. Na sucho bez gazu po prostu wyje, ale przy rozkręcaniu wirnika od razu wypada. I tu mam pytanie: czy poziomowanie platformy jest potrzebne? A jak tak, to kiedy je zrobić? przy włączonym zasilaniu? Lub biorąc pod uwagę pierwsze ustawienie po odpaleniu zasilania? Tak , żeby po odpaleniu zasilania wszystko się stabilizowało? I jak to zrobić? czy zmieniać zaczepy serwów w te inne dziurki (przepraszam za taki język ale jak pisałem jestem zielony w temacie), czy (tak jak wczoraj robiłem) odkręcić śrubki mocujące serw i przestawić weług potrzeb razem z drążkiem kierującym? Bardzo proszę o łopatologicznego helpa, bo mogę żargonu braci modelarskiej nie zrozumieć) Z góry dzięki za odpowiedź Aha, wyczytałem, że gdzieś (lecz nie wiadomo gdzie) jest program do treningu nas kompie (mam kabel w zestawie) ale taki jaki był opisany to byłonapisane od razu że nie dizała tylko trzeba coś tam sobie przerobić... O co tu biega? ALe fun mam wieeelki z tego modelu, a jak już ruszy w powietrze to będzie ubaw. Tylko coś mi ładowarka fika: zdaża się że jak podłączyłem baterię to od razu była green, dopiero po delikatnym majstrowaniu kablem zapaliło się czerwone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mario Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Też mam tego helika , więc jeśli chcesz go startować w domu TO NAJLEPIEJ Z RĘKI! ponieważ mój płozami zachaczał o dywan i kosił go łoptami. Więc jeśli skręca ci w lewo to daj mu kontre w prawo i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
catan Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 dzięki:) no będę próbował do skutku hehehe, na razie zrobiłem zasłonę antydywanozaczepieniową startuję z gazetki:) Mam jeszcze raz wielką prośbę o pomoc z tym programikiem do latania, jakby ktoś mógł poratować jakimś linkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 więc jeśli chcesz go startować w domu TO NAJLEPIEJ Z RĘKI! Gratuluję tak karkołomnego pomysłu :shock: ! O podwoziu treningowym nie słyszeliście? Co do zachowanie sie modelu, to jest to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
catan Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 ehhh no niestety pilot stracił panowanie i minąwszy pobliską górkę (taboret) bardzo niemrawo zsunął się na kolejną przeszkodę terenową. Pomimo bardzo małej prędkości i zerowego ciągu przeszkoda była bezlitosna (to była sztanga:( Poszła mi głowica wirnika. Takie małe gówienko które wchodzi w samą górę wirnika. Na końcu ma takie dwie tyci tyci roleczki z łożyskami. Udało mi się toto rozebrać, no i widzę że pęknięte. Kurde a tak uważałem! fak! Tyle że na spisie treści części zapasowych nie widzę tego. Any ideas? edit spoko już zamówiłem:) 18 złociszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 trzeba wypoziomować platformę sterowniczą Jeżeli dobrze kombinuję to chodzi ci o tarczę. Mam racje? Możesz dać fotki jak masz to porobione i co to ta "platforma" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANS Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 niestety na tym sprzecie nie nauczysz sie niczego... moze jedynie benedyktynskiej cierpliwosci i panowania nad nerwami.. nawet go nie naprawiaj.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aron Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Dokładnie. Hans ma rację... Jak chcesz pobawić się modelami heli, to zastanów się nad MiniTitanem, lub tańszą alternatywą - Beltem-CP. A owa tajemnicza "platforma sterownicza" to tak jak pisał ci młody 25 - jest to tarcza sterująca Faktycznie, trzeba ją ustawić w poziomie, a robi się to przez dopasowanie długości popychaczy od snapów, a nie zmianę polożenia ramienia serwa Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.