Jacqubes Opublikowano 13 Lutego 2007 Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam. Usunąłem rezystor r2 pod pin 16 oraz cały ten pin (jak powiedział Motyl) http://teemto.republika.pl/fms_lpt.htm Wtyczkę chce wykonać sam, mam takie piny, które pasują, a dostępu do zakupu wtyczki niestety nie mam. Czy kabel wykonany zgodnie z tym schematem nie zchajcuje mi aparatury ? Ponieważ jestem całkowitą lamą, zapytam, w którą stronę mam ustawić ten tranzystor ? Tą płaską ścianką w stronę portów LPT1, czy w stronę wtyczki do aparatury ?
motyl Opublikowano 13 Lutego 2007 Opublikowano 13 Lutego 2007 Pierwsze złącze od góry po prawo według twojego rysunku to COLEKTOR Drugie po lewo to BAZA, a na samym dole po prawo to EMITER:) A tranzystor w obudowie półokrągłej TO-92 ma wyprowadzenia EMITER; BAZA; COLEKTOR. patrząc na płaską jego część i nóżki skierowane w dół
OO7 Opublikowano 14 Lutego 2007 Opublikowano 14 Lutego 2007 Ponieważ jestem całkowitą lamą, zapytam, w którą stronę mam ustawić ten tranzystor ? Tą płaską ścianką w stronę portów LPT1, czy w stronę wtyczki do aparatury ? polecam nastepujacy sposob na znajdowanie informacji: 1. wpisujemy adres http://www.datasheetcatalog.com/ 2. w polu wyszukiwania wpisujemy c547B 3. W efekcie otrzymujemy spis 4. klikamy na odpowiadajacy nam element np. poz. 1 5. wybieramy datasheet (Download BC547B datasheet from Fairchild Semiconductor)i w efekcie otrzymujemy BC546/547/548/549/550 6. jezeli nie wiemy co oznaczeniaja pojecia z opisu, znajdujemy to w googlach np. wikipedia Osobiscie jednak polecam zapytac sie pierwszego lepszego elktronika, badz serwisanta, a nawet poprosic go o przylutowanie elementu. Powinien zrobic to za darmo, ewentualnie za max 5zl. Aparatura jest "troche" drozsza, komputer tez.
tomson Opublikowano 14 Lutego 2007 Opublikowano 14 Lutego 2007 Ja mam tak wykonany kabel według tego rysunku tylko że rezystor dałem 20k
Jacqubes Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Opublikowano 14 Lutego 2007 I wszystko śmiga OK, pytanie: dlaczego 20K ? taki poprostu miales, czy jakas celowa zmiana ? Ja też mam problem, bo nie mam tej wtyczki DIN-6... A samemu zrobiona nie wiem czy bedzie odpowiednia.
tomson Opublikowano 14 Lutego 2007 Opublikowano 14 Lutego 2007 Ja też nie miałem wtyczki i wykonałem ją w ten sposób Z rezystorem to tak jak napisał @Artur
Jacqubes Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Opublikowano 16 Lutego 2007 Kabel wykonałem, System (windows XP) nie wykrył nowego sprzętu, w ppjoy tez mi sie nie pokazuje nic. Czy kolega tomson, nie obrazi się jako wywołany do tablicy w celu pomocy w konfiguracji, ze względu ze mamy taki sam kabel ?
tomson Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Po pierwsze primo to ja mam zainstalowane takie cudo co się nazywa userport LINK do opisu instalacji oraz LINK do programu Nie wiem czy w tym konkretnym przypadku to jest konieczne ale kiedyś miałem problem z portem LPT pod łyndołsem XP Po drugie primo oczywiście pomogę o ile będę wszystko pamiętał to co mi przekazał @motyl daj znać na GG
Gość slawekmod Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam.Ja mam MC-14, zrobiłem kabel do portu drukarki żeby polatać w AFPD, ico się okazało ,a to się okazało że XP sam steruje portem lptjak mu się podoba.Poszukałem w necie i znalazłem sposób podłączenia nadajnika do kompa za pomocą wejścia aux in karty dżwiękowej ( płyta w moim kompie to ASUS P4P800X ze zintegrowanym dźwiękiem AC97).Trochę jest z tym zabawy ale działa zarówno w FMS jak i w AFPD.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.