Skocz do zawartości

Kabelek pod FMS'a

Jacqubes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

lastscanuf7.jpg

Usunąłem rezystor r2 pod pin 16 oraz cały ten pin :D (jak powiedział Motyl)

http://teemto.republika.pl/fms_lpt.htm

Wtyczkę chce wykonać sam, mam takie piny, które pasują, a dostępu do zakupu wtyczki niestety nie mam.

Czy kabel wykonany zgodnie z tym schematem nie zchajcuje mi aparatury ? :D

Ponieważ jestem całkowitą lamą, zapytam, w którą stronę mam ustawić ten tranzystor ? Tą płaską ścianką w stronę portów LPT1, czy w stronę wtyczki do aparatury ?

Opublikowano

Pierwsze złącze od góry po prawo według twojego rysunku to COLEKTOR

Drugie po lewo to BAZA, a na samym dole po prawo to EMITER:)

A tranzystor w obudowie półokrągłej TO-92 ma wyprowadzenia EMITER; BAZA; COLEKTOR. patrząc na płaską jego część i nóżki skierowane w dół :D

Opublikowano

Ponieważ jestem całkowitą lamą, zapytam, w którą stronę mam ustawić ten tranzystor ? Tą płaską ścianką w stronę portów LPT1, czy w stronę wtyczki do aparatury ?

polecam nastepujacy sposob na znajdowanie informacji:

1. wpisujemy adres http://www.datasheetcatalog.com/

2. w polu wyszukiwania wpisujemy c547B

3. W efekcie otrzymujemy spis

4. klikamy na odpowiadajacy nam element np. poz. 1

5. wybieramy datasheet (Download BC547B datasheet from

Fairchild Semiconductor)i w efekcie otrzymujemy BC546/547/548/549/550

6. jezeli nie wiemy co oznaczeniaja pojecia z opisu, znajdujemy to w googlach np. wikipedia

Osobiscie jednak polecam zapytac sie pierwszego lepszego elktronika, badz serwisanta, a nawet poprosic go o przylutowanie elementu.

Powinien zrobic to za darmo, ewentualnie za max 5zl.

Aparatura jest "troche" drozsza, komputer tez.

Opublikowano

I wszystko śmiga OK, pytanie: dlaczego 20K ? taki poprostu miales, czy jakas celowa zmiana ? Ja też mam problem, bo nie mam tej wtyczki DIN-6... A samemu zrobiona nie wiem czy bedzie odpowiednia.

Opublikowano

Kabel wykonałem, System (windows XP) nie wykrył nowego sprzętu, w ppjoy tez mi sie nie pokazuje nic. Czy kolega tomson, nie obrazi się jako wywołany do tablicy w celu pomocy w konfiguracji, ze względu ze mamy taki sam kabel ?

Opublikowano

Po pierwsze primo to ja mam zainstalowane takie cudo co się nazywa userport LINK do opisu instalacji oraz LINK do programu

Nie wiem czy w tym konkretnym przypadku to jest konieczne ale kiedyś miałem problem z portem LPT pod łyndołsem XP

Po drugie primo oczywiście pomogę o ile będę wszystko pamiętał to co mi przekazał @motyl

daj znać na GG

Gość slawekmod
Opublikowano

Witam.Ja mam MC-14, zrobiłem kabel do portu drukarki żeby polatać w AFPD, ico się okazało ,a to się okazało że XP sam steruje portem lptjak mu się podoba.Poszukałem w necie i znalazłem sposób podłączenia nadajnika do kompa za pomocą wejścia aux in karty dżwiękowej ( płyta w moim kompie to ASUS P4P800X ze zintegrowanym dźwiękiem AC97).Trochę jest z tym zabawy ale działa zarówno w FMS jak i w AFPD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.