leech10 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Hej Dawno temu, jeszcze w 2016, pisałem o problemie z V911, chodziło to, że główny wirnik ledwo sie kręcił i nie umiał helikoptera podnieść. W sumie odłożyłem maszyne i tyle. Traz przy okazji ją wyjałem i podpiąłem do oscyloskopu, bo przelutowałem 2 inne silniki i nic. Okazuje się, że na wirnik ogonowy idzie PWM a na główny nie. O ile trochę się na elektronice znam o tyle tej płytki nie naprawie. nie wiem co tam dokładnie poszło a pozatym nie mam narzędzi do lutowania SMD. teraz pytanie, jak kupie nowa płytke od chińczyka to czy ona mi się połączy z kontrolerem. Co należy w takim wypadku zrobić, żeby kasy nie wtopić na darmo. W sumie helikopterek polatał jeden czy dwa dni i padł, więc raczej słabo I nie chce wydawać kasy na marne. Czy może lepiej iść do kogoś kto to zrobi. A jak tak to gdzie najlepiej podejść Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Miałem kiedyś kilka wersji tego helika . Nie wiem co akurat u Ciebie mogło się stać ? Jeśli scalak to problem . Jeśli tylko tranzystor to też problem . Bo po pierwsze trzeba by gdzieś znaleźć i zamówić te elementy . Po drugie jak sam piszesz potrzeba do tego odpowiedniego sprzętu by podczas lutowania nie uszkodzić elementów i nie przepalić ścieżek . Lepiej kupić nową płytkę . Jeżeli główny silnik masz podłączony tak jak na tym zdjęciu to sprawdź czy napięcie jest za tranzystorem pod napisem M2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Jeśli masz wersję z silnikiem głównym szczotkowym, to na Twoim miejscu zmieniłbym najpierw właśnie silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Nie wiem czy coś da wymiana silnika głównego na nowy ? Autor tematu pisze że nie dochodzi napięcie do silnika głównego . Plus silnika głównego idzie bezpośrednio od zasilania aku . Minus poprzez układ . Na końcu jest tranzystor . Dlatego proponowałem sprawdzić czy jest napięcie przed i za tranzystorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi