Spiderski Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Mam pytanie do Szanownych kolegów. Zakupiłem model Arcus Robbe z silnikiem 3f - Welgard 22-12-10, i model miał założone śmigło składane 10x8. Mam do niego regulator SuperSimple 20A (nieprogramowalny), który się grzeje ja silnik chodzi silnik ze śmigłem. Czy nie za duże jest to śmigło do tego silnika, bodajże sugerowane jest 8x4, boję się coby regla nie spalić, lub co gorsza silnika. pozdr Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Definitywnie za duże śmigło do tego silnika, a i silnik za mały do tego modelu. Maksymalny prąd chwilowy to 16 A. W odpowiedniku, czyli w EG mam silnik keda 28-22L, biorący 22 A (pomiar statyczny) na śmigle 10x8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiderski Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Zmieniłem na śmigło stałe 8x4 (8040) i zobaczymy jak będzie. pozdr Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Wg. mnie na takim silniku dasz spokojnie radę latać. Nie będzie to pionowzlot, ale będzie szedł w góre. Sądze, że optymalne śmigło byłoby ok. 8x6. Mam podobny model, tzn skrzydła od EG a kadłub laminatowy, na pewno trochę cięższy i przy zasilaniu z trzech A123 i śmigle jw. idzie dość ostro w górę. Silnik się nie grzeje. Pozdr. bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.