Tomek Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Witam! Kilka dni temu wpadl mi w lapki depronowy model do latania 3d - Beny 3d. Poniewazmialem krotkaprzerwe urlopowa wiecBeny przelezal na polce czekajac na lepsze czasy. Jednak dzis postanowilem ze mam ostanie dzien wolny i spedze go na zbudowaniu Benka. Dzis takze dotarl do mnie silnik od kolegi Grzeska z Nastika - ( to zabawne ale silnik dotarl na 15 minut przed chwila w ktorej mialem go zamiar zamocowac) W sporym pudle dostalem powycinane wszystkie czesci -bardzo starannie- oraz wszelkie akcesoraja lacznie z kolami weglem ,a nawet zywica. Wszystko solidnie zapakowane w folie bombelkowa. Budowa tego malensta to sama przyjemnosc . Wszystko bardzodobrze pasuje i dzieki swietnej instrukcji sklada sie go bez najmniejszego problemu. Troche zdjec z budowy (oblot byl samodzielny bez fotografa niestety) Swierzo rozpakoana zawartosc pudelka. I zaczela sie budowa. Klejenie kadluba... Podstawa gotowa .... Przydaly by sie jakies koleczka (oczywiscie sa w zestawie) troche elektroniki i prawie gotowy... I po kilku godzinach gotowy do oblotu ,co zreszta odbylo sie 10 minut pozniej Oblot z dusza na ramieniu Test stero silnika i w gore z reki. Najpierw bez szalenstwa -2 kolka w powietrzu i o dziwo prowadzi sie jak po sznurku. No to beczki petle ,noze i zawis. I tu troche mam klopot bo silnik daje mocy na styk i wisiec nie chce-trudna rada ,ale trza kupicpakiet 3 cleki bo 2 nie wyrabiaja. Zato pozostale figury wykonuje swietnie dajac kupe radochy i zabawy. Model goraco polecam ,a zainteresowanych odsylalm do Bartka. A .. Waga do lotu z aku 7,4 600mA - 206g Silnik to Dulski 200 od Stoska (34g) Pakiet 600 z Airchobby 15C(20C) serwa Conrad 3x 9g odbiornik Rex 5(tez od Stoska oraz regiel GWS 12-14g z Airchobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 gdzie takie cos mozna zakupic fajny :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Super model.... widzialem jak lata nim Bratek naprawde nawet jak na szoka ladnie sie prezentuje w locie. Co do silniczka to polecam przewinac sobie CD... najlepiej ok 15 zw. drutem 0,5 to bedzie smiglo 8/43, ok 8 A, na 2s, a ciag cos kolo 350 gram :wink: (oczywiscie plecam nawinac sobie 19 zw. drutem 0,55 ale to trodne juz jest ) Zycze niskich i extremalnych lotow :wink: ( bo szokiem sie lata nisko ) gdzie takie cos mozna zakupic Smile http://rcskorpion.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Model do wziecia tez bezposrednio u Bartka , przynajmniej mi sie to udalo nad silnikiem od D pomysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Heja, Tomku ciesze sie ze sie udalo:) odnosnie silnika to tak jak rozmawialismy cos wykombinuje ale musze sie odkopac troche teraz bo mam maly zapierdziel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zalozylem silnik GWS-a i pzy smigle 8x4 zawis mam na 1/2gazu Silnik dulski poszedl do Piperca pico (model syna) i tam sie sprawuje b.dobrze-wreszcie piper lata powoli i dostojne a nie jak acrobat. Syn jest przeszczesliwy Wracajac do Benka. To troche wialo i nie za bardzo chcialem isc latac na dworku , a glod latania nowym modelem duzy wiec chcac nie chcac postanowilem polatac w piwnicy (3x4metry) Widzialem jak Bareteklata w garazu ,ale moja piwnica to dziupla w porownaniu do garazu Huberta. A to film z latania nakrecony tez prze zemnie (aparat postawiony na polce) http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/benek/film1.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Hehehe - co Ci ten model tak uciekał :wink: Nie no ale przednia maszyna, nie ma co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Prawie zawis, ale trening czyni ..........zmęczonym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Prawie zawis, ale trening czyni ..........zmęczonym No... Juz mam wylatane 10 minut tym modelem jeszcze kolejne 10 i bede latal nozem po piwnicy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 trenuj trenuj wszystko można, widziałem filmik jak gość latal w kiblu o wymiarach 1x1m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 jeszcze kolejne 10 i bede latal nozem po piwnicy :D Moze Z nozem po piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Witam Fajny modelik. A czy śmigło masz założone na stałe czy na propsaverze ?? Jeśli na propsaverze to czy mógłbym poprośić o fotkę. Mam ten silnik w motylku i założyłem go do modelu z silnikiem ciągnącym i ugiąłem ośkę i złamałem śmigło. A jak nie masz propsavera to i tak poproszę o fotkę jak masz smigło założone. Nie miałeś problemów ze zginaniem ośki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Apropos latania w roznych miejscach to jak mi sie znowu nic nie popsuje to zamieszcze nowy film. Co do propsavera na ta oske to mozne wykorzystac GWS'owe wytloczki - Hubert to stosowale swego czasu. Jesli nie to, to dotoczyc pierscien z 2 srubami kontrujacymi i go zakrecic na koncu. Z tego co wiem to te silniki GWS'a maja wlasnie tendencje do giecia sie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Apropos latania w roznych miejscach to jak mi sie znowu nic nie popsuje to zamieszcze nowy film. Hej ! U Bartka na serwerze od kilku miesięcy wisi film jak wisze szokiem nad łóżkiem ... ponatto Bartek ma film z Dęblina gdzie latałem w "bunkerze" taka rura jakby... wysokości moze 1.5m ? szerokosc też ! Pomęczcie Bartka to może coś da ! Miały być też filmy z latania w windzie w Dęblinie ale jakos czasu zabrakło . Pozdr. ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Smiglo na srube i pomimo wielu kraks (dzis u Huberta latalem i z powodu zbyttylnego wywazenia totalna klapa) to smiglo jestcale. Silnik sie sprawuje ekstra Po odpowiednim 1/3 plata wywazeniu model lata swietnie. Tyle ze zawisy nie sa juz tak latwe do wykonania. O ile prze napedzie ze smiglem slow tylne wywazenie nie za bardzo wplywalo na sposob latania to przy gwsie poprostu niedalo sie latac. Wracajac z Lublina i majac do dyspozycji 1300mA pakiey 70g postanowilem wlasnie wyprobowac standartowe wywazenie . I to bylo to wsystkie problemy szybkoobrotowego gwsa odeszly w niebyt a model latal poprostu supe.!!! Najlepsze bylo w domu jak sie okazalo na czym latalem. U Huberta polamalem w polowie kadlub i skleilem go tasmoa ze wzmocnieniem (bez kleju) Dodatkowo wyrwane polowesteru wysokosci, ,polowa kierunku,polowa obu lotek , popychacz (orczyk?) lotki luzem w lotce amodel mimo to byl sterowny i tylko w loci odwroconym sie wyglupial. Potem w domu 3 krople zywicy i na boisko. Sama radocha i micha od ucha do ucjha - rogalna calego. Jedyne czego model nie lubi to prekoscibodostaje totalnego flateru. Bartek bede chcial jeszcze jednego Benka- znajdzie sie cos ??? Model polecam nawet poczatkjacym- tyleze z mniejszym wychyleniem i z dokladnym wywazeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 To fajnie ze jesteś zadowolony ! Tylko jeden ? Napewno znajdzie sie jeszce z 5szt lepiej wziąśc na zapas ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 ja też chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Witam Tomek jeżeli lubisz spaliny a i też spodobały ci się shocki to może połączyć to razem Rozpiętość 762mm Waga 255g Silnik (uzyty w pierwszym modelu) PAW 55 RC diesel (samozapłon) Myślę że na jakimś Coxie by się dało :wink: Chętnie prześle plany jak tylko będzie potrzeba. PS u mnie Mini 3DX już czeka na ścianie na swoją kolej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Model sie znajdzie, nawet nie jeden Jak bedziesz Tomku to daj znac:) Motyl, odezwij sie na PM to ustalimy co i jak;) Dzisiaj dokonalem oblotu benka w wersji z ulepszonymi niektorymi elementami konstrukcji. Model prowadzi sie idealnie, w wolnej chwili siade i dopisze pare linijek do instrukcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Bartek "w wolnej chwili" to do konca tego miesiaca ??? Pewnie w przyszla sobote sie spotkamy towezbenaka ze soba oraz jesli to nie problem to ze 3-4 paski tego carnego czegos na wzmocnienia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.