Skocz do zawartości

Telemetria w Taranis qx7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno zakupiłem Aparaturę taranis qx7 z odbiornikiem Frsky rx8r. Zbindowałem wszystko i lata się w porządku. Ostanio wyczytałem że ten odbiornik ma telemetrię (początkujący jestem:)

Próbuje włączyć w aparaturze telemetrię, daję wyszukaj nowe urządzenie(w opcji telemetrii) ale nic nie znajduje, nawet jak daje test zasięgu (ten obok bindowania) to cały czas wyświetla i się RSSI="0", mimo to zasięg mam(na razie na około 300m latałem). Czy coś źle robię, czy odbiornik jest uszkodzony(telemetria). Co muszę zrobić? pomożecie?

Opublikowano

"daję wyszukaj nowe urządzenie(w opcji telemetrii)"  nowe urządzenia , czyli czujnik temperatury , napięcia , barometryczny itd... wyszuka jeśli takie podłączysz , a jeśli chcesz żeby wyświetlał ci RSSI ( lub cokolwiek innego )to musisz to ustawić w ekranie telemetrii

Opublikowano

czyli jak mam odbiornik z telemetrią to wpierw trzeba ustawić co ma byc wyświetlane?(np napięcie na lipo). Bo sugerowałem się tym filmem https://www.youtube.com/watch?v=Qo4Ck_vsJ6I, i na tym filmie wpierw wyszukiwał nowe urządzenie( i pojawiło mu sie napięcie oraz RSSI, i nie miał nic ustawione żeby wyświetlało na ekranie). Jak wrócę do domu to popatrzę. Dzięki

Opublikowano

Najpierw wyszukać , później ustawić wyświetlanie ,chodziło mi o ustawianie na ekranach 3:20 w tym filmie , wykryć powinno tak jak w tym filmie , może za blisko odbiornik i nadajnika masz .Czasami w takiej sytuacji pokazuje mi zanik sygnału.

Gość nitromaniak
Opublikowano

Wartosc RSSI powinna byc widoczna podczas testu zasiegu bez wyswietlania na dodatkowym ekranie. No i oczywiscie podczas wyszukiwania nowych czujnikow powinno sie wyswietlic dostepne RSSI i napiecie pakietu. Jak widac na filmiku odbiornik jest bindowany na zywo wiec nic wiecej nie ustawial. 

Opublikowano

Z tego co piszą w instrukcji , można ten odbiornik zbindować w różnych trybach pracy i nie we wszystkich dostępna jest telemetria , może tu jest problem .

Opublikowano

Po zbindowaniu nadajnika z odbiornikiem, chciałem przeprowadzić test zasięgu i ciągle pokazuje mi "0". Pomimo to zasięg mam, jak pisałem latałem samolotem na około 300m. Muszę sprawdzić w instrukcji te tryby pracy odbiornika, może tam lezy problem.

Przejrzałem instrukcje odbiornika, i w konfiguracji bindowania domyślnej(bez żadnych zworek- tak robiłem) jest telemetria. Spróbuje zbindować go jeszcze raz, może to pomoże, napisze wieczorem o postępach.

Opublikowano

ok, udało się. Zbindowałem ponownie. Może przy pierwszym bindowaniu wybrałem opcję bez telemetrii... nie wiem, nie pamiętam, ale teraz działa:)

można temat zamknąć

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.