Mars_2000 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Zastanawiam się, czy nie warto zacząć prowadzić takiej małej statystyki przydatnej być może wszystkim tym modelarzom, którzy nabywają część sprzętu lub całe modele za granicami naszego kraju i realizują transakcje przy użyciu PayPala. Chodzi mi o wpisywanie przez kupujących kursu wymiany dolara, funta, euro do naszej złotówki, po jakim przeliczono ich zakupy, w jakimś przyklejonym poście. Np. przeczytałem dzisiaj, że Ertman_176 płacił za dolara 3,33 PLN. Zatem, każdy kto przymierza się do zakupów, wie ile go może to kosztować ostatecznie w PLN. Co o tym sądzicie ? PS. Pomysł zrodził mi się w wyniku zaobserwowania dużych rozbieżności między tym co Paypal "kasuje" od nas, a kursem wymiany podawanym w ich narzędziu zwanym konwerterem walut. PS2. Może ktoś wie, gdzie (i czy w ogóle) Paypal pokazuje rzeczywisty kurs wymiany. Bo ja oprócz poniższego linka nie znalazłem nic innego... https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?dispatch=5885d80a13c0db1f9fecf49521b3f5af8500b6262ba08c6a6c42096c47a6d044 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablomaks2 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 No możesz wybrać obciążenie karty kredytowej kwotą w walucie zakupu. I wtedy przelicznik po kursie banku. A zdarzyło się że paypal obciążał kartę inaczej niż deklarował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Prezentacja kursów przeliczenia walut Serwis PayPal zawsze udostępnia informacje o transakcjach wraz z danymi o przeliczeniu walut. Kurs przeliczenia walut wyświetlany jest zawsze, gdy: * wysyłasz płatność w walucie innej niż lokalna, * akceptujesz i automatycznie przeliczasz płatność na swoją walutę podstawową, * wypłacasz środki w walucie innej niż lokalna na swój lokalny rachunek bankowy, * Przelewa środki między saldami walutowymi i wszystko w temacie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 No możesz wybrać obciążenie karty kredytowej kwotą w walucie zakupu. I wtedy przelicznik po kursie banku. Obecnie walutą podstawową w moim profilu jest PLN. Dzięki za info o możliwości takiej zmiany...Korzystam z PayPala już parę lat, a nie wiedziałem, że jest taka opcja :oops: Teraz wypada mi sprawdzić jaki jest kurs wymiany w banku i porównać go z kursem Paypala i wówczas będę wiedział, które z ustawień jest mniej kosztowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja nie posiadam karty ... Kuba sie zgadza - ale jak planuje cos kupic to juz wiem ze musze wlac pare zł wiecej aby uniknąć takich nieścisłości. Denerwuje mnie jeszcze ten czas na przelanie środków z banku na konto paypal ... Przez ten przelicznik mam opóźnienie i chyba zakupie reszte w polsce bo nie bede czekał kolejne 2 dni az mi pieniadze na konto wleją ... Ew. można by spróbować wlać kwote odrazu w $ na saldo paypal ?? Próbował ktoś ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Prezentacja kursów przeliczenia walut Serwis PayPal zawsze udostępnia informacje o transakcjach wraz z danymi o przeliczeniu walut. Kurs przeliczenia walut wyświetlany jest zawsze, gdy: * wysyłasz płatność w walucie innej niż lokalna, * akceptujesz i automatycznie przeliczasz płatność na swoją walutę podstawową, * wypłacasz środki w walucie innej niż lokalna na swój lokalny rachunek bankowy, * Przelewa środki między saldami walutowymi i wszystko w temacie ;] No właśnie...wszystko w temacie, czyli bez szans na sprawdzenie tego rzeczywistego kursu wymiany wcześniej niż wykonanie którejś z przytaczanych czynności. A to oznacza, np. że jest się już właściwie w finalnej fazie realizacji zamówienia, gdzie link ze strony sklepu przerzuca Cię do strony PayPal w celu zrealizowania żądanej płatności i trudno się czasem wycofać, jeśli okaże się że kurs jest wysoce niekorzystny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 No wycofać sie da, ale imo i tak bezsensu jest to zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Najpeosciej wejsc w zakladke wyslij pieniadze , wpisac 1$ i wyskakuje aktualny kurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 No własnie w tym problem że zakładka jedno a rachunek drugie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Mnie sie zawsze z zakładką zgadza suma. Roznica przy 300$ było kilka groszy i to na moja korzysc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 A czy płacisz kartą czy z salda pln ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Kartą , sciagaja mi z konta mbank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Najpeosciej wejsc w zakladke wyslij pieniadze , wpisac 1$ i wyskakuje aktualny kurs Tak właśnie robię bo wtedy wiadomo ile dokłądnie zabiorą. Kursy na bankier.pl są aktualizowane RAZ! dziennie. Na stronie Mbanku chyba co 2 godziny. Najpewniejszy sposób jest taki jak pisze kolega Norbert - też mi zawsze zostawało kilka groszy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 A za resztę co zostanie na paypalu można kupić np. mp3-ki z Nuclearblast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 To czy zostanie parę groszy czy braknie zależy od aktualnego trendu na dolarze, pewnie transakcje robiliście na spadającym USD a że transakcja jest rozliczana po kilku dniach stąd różnica. Jakbyście kupowali na rosnącym USD byłoby odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Uwazam ze to nie jest w porzadku ze strony PayPal, ze sprawdzenie aktualnego kursu nastepuje w trakcie transakcji ...gdy juz jest za pozno ... JC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 przemek_pc, jak rozliczana po kilku dniach skoro od razu mi paypal podaje ile z konta zabierze , zatwierdzam i dokladnie ta kwota pojawia sie w zablokowanych. I dokladnie ta kwota idzie do sklepu. Po 10 minutach juz jest na stronie sklepu zamowienie jako oplacone. Wiec nie wiem o czym piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Blokada środków na koncie a rozliczenie transakcji to dwie różne rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Blokada środków na koncie a rozliczenie transakcji to dwie różne rzeczy. Blokada występuje w banku, a nie na koncie PP. Jeżeli kupujemy za pomocą PP płacąc kartą w dolarach to PP żąda od banku tej kwoty w dolarach i to bank ustala ile zabierze PLN z konta w dniu księgowania transakcji. To samo dzieje się jak się kupuje bezpośrednio płacąc kartą.. więc nie wiem skąd te wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Blokada występuje w banku na kwotę cena*aktualny_kurs_waluty. Pieniądze są blokowane na rachunku ale z niego nie pobierane. Rozliczenie transakcji występuje po kilku dniach i wtedy zdejmowane są z konta środki w kwocie cena*aktualny_kurs_waluty_t+3 (jeśli transakcja jest rozliczana po 3 dniach). No i teraz jeśli kursy w danych dniach się różnią to kwota pobrana z konta będzie różna od zablokowanej. Cały czas mowa o rachunku bankowym do którego przypisana jest karta, którą dokonujemy płatności a nie konto PayPal. Przykład: transakcja w USD przedwczoraj, kwota zablokowana na koncie USD=3,01, rozliczenie transakcji (zdjęcie kwoty z rachunku) dziś USD=2,95. Notabene idealnie wstrzeliłem się w kurs USD bo w poniedziałek już będzie wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.