bzik4 Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Postanowiłem po raz drugi zbudować model Acrofovic 40 http://www.ultraligero.net/Aeromodelos/A/acrofovic%2040%20Model%20(1).pdf , poprzedni ubiłem (ten z awatara) a bardzo go lubiłem. Tyle że teraz trochę większy, po przeskalowaniu planów wyszła mi rozpiętośc 145cm, oczywiście materiał do budowy to depron styrodur i listewki, jedyne co mnie martwi to profil skrzydła, po przeskalowaniu wyszedł mi grubszy niż płyta sytroduru (więcej niż 4cm), no więc postanowiłem zmienić profil na inny, znaczy cieńszy i niesymetryczny, taki na którym samolot nie będzie zbyt szybki i będzie dobrze szybował tyle że ja nie mam bladego pojęcia o profilach :crazy: więc proszę o radę skrzydło w najszerszym miejscu będzie miało 317mm a w najwęższym 227
Mareq Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Ja widziałem płyty styrodurowe 10cm, może warto się rozejrzeć po hurtowniach budowlanych.
bzik4 Posted December 5, 2008 Author Posted December 5, 2008 tyle że ja mam 10 płyt 1250x600x40 i chciałbym je wykorzystać, patent z klejeniem raczej nie wchodzi w rachubę, chyba że.. :roll:
olo Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Ja kiedyś wycinałem skrzydło z takich płyt styropianu i potem sklejałem w całość. Można by skleić i ciąć ,miejsce klejenia musi przebiegać przez środek profilu.Takie rozwiązanie też testowałem ale nie bardzo wyszło.Na spływie gdzie jest cienko drut trochę zaczepił się o klej.Późnij to składałem tylko dwie płyty a klejenie po wycięciu.Płyty łączyłem na czas wycinania w kilku miejscach od środka na taśmę dwustronną.
Mareq Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Przy takich cięciwach możesz z tej płyty wykonać skrzydło o grubości 10-12%. To jest przyzwoita wartość. Jeśli to ma być profil niesymetryczny to może klasyka czyli Clark Y.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.