Skocz do zawartości

Hitec Flash 5x

szymon_wolebez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Borykam się z problemem zaniku sygnału w aparaturze flash 5x. Początkowo sądziłem, że może to być wina gniazda pod kwarc. Sprawdzałem 2 różne kware i efekt był podobny, więc wykluczyłem sam kawrc. Po przelutowaniu innego prowizorycznego gniazda to samo.

Więc spowrotem wlutowałem orginalne. Teraz wygląda to na płytkę, krwarc w gniedździe i ruszając, skręcając laminat objawy pojawiają się.

Poczatkowo było to mniej dokuczliwe ale z czasem zaczelo bardziej, a teraz to już nie ma mowy o lataniu.

Strasznie grzeje sie tranzystor mocy. Parzy paluchy, raczej jest coś nie tak z w.cz.

Spora ilość elementów smd i plątanina scierzek. A wzrokowo wygląda to oki.

Radyjko juz po gwaranji więc czy jest sens oddac do serwisu by mnie skasowali ma jakies xxxzł a może moge to samemu naprawić?

Wykluczam odbiornik bo sprawdzałem conajmiej na 2 teraz. Obecnie na coronie z syntezą bo tam jest led inf. o dobrym sygnale. Odbiorniki sprawdzone przez innną aparatue i sa oki.

Opublikowano

Grzanie tranzystora świadzczy głównie o powrocie sygnału z anteny (wysoki SWR ) może to byc spowodowane przełamaniem kabla łączącego antenę ze stopniem mocy albo uszkodzeniem jakiegoś elementu w obwodach wzmacniacza wcz. warto by na początek przelutować też płytkę - może jakiś element załapał "zimny lut" ew był wlutowany z utlenionymi wyprowadzeniami . Jeśli będziesz używał lutownicy transformatorowej pamietaj by najpierw naciskać włącznik a potem przykładać do druku . Odwrotnie można uszkodzić strzałem co bardziej wrazliwe elementy.

Opublikowano

Mam stacje lutowniczą. I tak zrobie przelutuję elementy i posprawdzam wszystko w okolicy w.cz. . może cos z antenką. Już troszke przelutowałem i może gdzięś zwarcia dostlao i tranzystor się grzeje?

Opublikowano

Skoro masz stację tzn że troche chyba kumasz .. niezapomnij zabezpieczyć tranzystora przed wyparowaniem - w zasilanie daj opora 2W tak by moc strat na tranzystorze nie przekroczyła dopuszczalnej

Opublikowano

Skończyła mi się cierpliwość. Szukałem lupą czegoś podejrzanego i nic. Połwe płytki przelutowywałem i nic. Zrobiło się jeszcze gorzej, presja psychiczna.

Na odbiorniku hitec hfd08 jakoś działa ale mało stabilnie przy odległości ok 2m od nadajnika. Obok włączona corona i ani ledek nie swieci ani serwka. Więc może odbiornik hiteca jest czulszy, a corona potrzebuje dobrego sygnału. A może rozstroiło mi się radyjko. Jednak do latania się nie nadaje. Odbiornik hitec też coś zaśmieca a corona jest stabila przy nadajniku e sky'a .

Szkoda, że tu wszystko jest na jednej płytce w.cz. i komputer.

Więc zapytam się w jakimś serwisie czy to jest opłacalne czy może nowe radyjko.

:(

Jak ruszam płytką to jest dobry sygnał. Z taka pracą to tranzystor się ugotuje.

Tranzystor jeszcze był dobry (tak mi się zdaje bez zwarcia na wyprowadzeniach )

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Oj tam przydalo by się "kineskop" podłączyć będzie widać co sie dzieje z tym wszystkim jak się w.cz wywaliło mozna sobie uratować resztę kupując jakiś tani modulik na 2,4GHz i przerobić szkaradę na 2,4GHz . Co do hiteca to kiedyś był solidny teraz co wypust gorszy szajs robią....

Opublikowano

Tak wiem, że w ostateczności można zrobić na 2.4ghz. Tylko problem jest w tym, że to nadajnik do platformy rc-cam i mam nadajnik video już na 2.4ghz. Wszysto razem troszke się gryzie.

Skontaktuje sie z serwisem i dalej pomysle.

Dziękuje za wszelkie inf.

Opublikowano

Skoro piszesz ze przy poruszaniu płytką jest ok to na bank coś niekontaktuje . Nic nie szkodzi przelutować smd-ki ale najpierw potraktował bym laminat spray-em chłodzącym ale punktowo . Bardzo pomaga wyłapać zimne luty albo mikropęknięcia na druku czasem niewidoczne gołym okiem .

Opublikowano

W hitecach są badziewne luty. wiem bo mi kiedyś optic spadł na beton i przy poruszaniu słychać było że cos lata w środku.

rozebrałem a tu kilka kulek cyny i 2 elementy SMD. Poprawiłem przy okazji wszystkie inne luty.

Opublikowano

Cały świat ucieka od ołowiowych stopów cyny i topników zawierajacych związki żywiczne kalafoni. Niby toto nowe jest mniej trujące a efekty widać coraz czesciej . Luty są kruche ,szybko sie utleniają -szczególnie przy przekroczeniu temperatury spoiwa powyżej max ustalonego przez producenta -robi się kaszka przypominajaca pumeks zamiast ładnie rozlanej krolpi cyny .

Jak narazie starodawne i nielubiane przez uniję metody okazują sie o niebo lepsze .

Nie polecam tez do lutowania topników "no clean" bo wiele z nich po czasie powoduje korozję miedzi .

Opublikowano

Dzieki za inf.

Miałem dziś wysłac apatarure do serwisu w riku. Powstrzymały mnie straszne kolejki.

Zadzwonię jutro do wspomnianej osoby i zapytam o naprawę. Zobaczę do kogo wyslę.

Rozbiorą wycenią i będę wiedział na czy rybki czy akwarium :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Obecnie nadajnik wrócił z naprawy.

Dokładnie przyczyny uszkodzenia nie poznałem.

Jakis element w okolicy kwarcu był uszkodzony.

Pomijająć, że daryjko pracowało do tej pory jako rozstrojone pomiędzy kanałi.

Nawet dobrze sobie radziło zanim totalnie padło.

Teraz odpalam odbiornik corona i ledek pali się dokładnie stabilnie.

Powinno działć jako nowe.

Naprawiałem w Riku.

Napraw + strojenie to koszt ok.100zł

Jeszcze znośnie, bo warto było naprawić tej klasy nadajnik.

Więc dziekuje za rady i wszelkie namiary do serwisów.

Więc w domu trudno jest walczyć z w.cz bez odpowiedniego sprzętu.

PS. z nudów zmajstrowalem radyjko na module od graupnera MC 19 + Modulator Zbigowy PPM zaczerpniety z sąsiedniego forum Alexa. Zapowiada się jako dobra alternatywa.

Przez nadajnik E-sky ostatnio ubiłem moja platformę FPV :cry:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.