Skocz do zawartości

przeróbka silnika z radia

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Opublikowano

witam mam pewien problem mam stare radio z CD czy mogę je wykorzystać jako silnik na f3 nie potrzebuje duzo mocy( mam mam model basic ) czy muszę dać nowe magnesy ?? i czy pujdzie mi ten model bez przeróbek ?? {myślę ze to ten sam silnik jak w cd-rom wole sie zapytać ]

Opublikowano

silnik musisz przerabiać niestety . nowe magnesy nowa oś pozatym jeden szczegolik ...w radiach do napędu CD stosuje się silniki prądu stałego ! więc przeróbka na 3F jest bezsensowna . Silnik kupisz juz za 25 zł

do przeróbek nadają się silniki z napędów CD-rom -te są 3F ale i one wymagają parktycznie kompletnej przebudowy . Cała wiedza na forum alexa

Opublikowano

Ks-.niekoniecznie,rozbierz ostrożnie radio,czesto można trafić na bezszczotki.Co prawda w wiekszosci są silniki szczotkowe Mabuchi RF-300C,ale na silnik jak w CD-Romie również możesz trafić,rozkręć ostrożnie abyś mógł potem z powrotem ewentualnie złożyć.

Gość slawekmod
Opublikowano

Nie spotkałem jeszcze CD żeby miał do napędu płyty silnik szczotkowy.Do wysuwania szuflady owszem ale do napędu dysku szczotkowiec ? Jeżeli już robić silnik 3-f (ogólnie już nie opłacalne) to z komputerowego napędu CD lub DVD.Silniki z twardych dysków się nie nadają do przeróbek.Oczywiście stojan trzeba przewinąć a magnesy wymienić na neodymowe.

Opublikowano

Sławek mowa o Cd z radia a nie napędzie komputerowym a to zupełnie inna bajka . w wolnej chwilce mogę nawet fotek napstrykac - wszyskie napędy audio mają silniki szczotkowe z dynamiczną regulacją obrotów ( w sumie to jest ona praktycznie jednostajnie zwalniająca - płyta jest czytana od srodka do zewnatrz - na poczatku wysokie obroty potem spadają ) w napedach CD-ROM i nagrywarkach prędkosci odczytu sa wielokrotnie większe a zakłocenia jakie generował by silnik szczotkowy były by olbrzymie . Dlatego to są zupełnie inne konstrukcje

poniżej foto napędów AUDIO

873854_2.jpg

895378_2.jpg

905863_1.jpg

jak widać żaden z tych napedów nie ma w silniku wiecej niz 2 wyprowadzenia :P

chcecie wiecej fotek ? wszystkie "rozbierane " :wink:

poznęcam się nad wami jeszcze :devil: schemacik napędu (fragment) laseru Sony 213C

coż mimo szczerych chęci - komutatorowce

908855_1.gif

Gość Anonymous
Opublikowano

rozebrałem i faktycznie jest tak jak mówi UTOPIA

Opublikowano

:P

EDIT - aż tak wredny nie jestem by wsadzac kogoś na mine :devil:

ale jest jeden napęd audio gdzie siedzi 3F ...jednak cena ponad 2000$ raczej wyklucza go jako dawcę do przeróbki

Gość slawekmod
Opublikowano

O kurcze , ale lipa.Pierwszy raz takie coś widzę :D .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.