specjalford Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 witam wszystkich forumowiczów modelarzy myśle że tu uzyskam pomoc w budowie takiej łódki chodzi mi głównie o obudowe czy może być wykonana z blachy ocynk 0,45 grubość całość mam zamiar zbudować coś w stylu amfibia o wymiarach 85x25x40 za podpowiedzi z góry dziękuje niewiem czy wtym temacie to opisuje jak coś nietak to pszepraszam :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 A może by tak blachę 1 mm :wink: A nie lepiej pomyślec o depronie w połaczeniu z laminatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 witam wszystkich forumowiczów modelarzy myśle że tu uzyskam pomoc w budowie takiej łódki Witaj, tu raczej Koledzy odpowiedzą Ci jak zbudowac smigłowiec lub samolot do wywozu zanety Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 nieznam się na tych materjałach dlatego zastanawiam się nad blachą smigłowiec samolot raczej niebardzo tylko tutaj mogę uzyskać jaką kolwiek informacje zamówiłem już aparature 4kanał kompletną hitec laser 4 myślę że taka :oops: wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 "depron " czyli płyty piankowe 6 mm na których układa sie podłogi z paneli a do klejenia Uhu por ( inne kleje bardzo długo schną) po wykonaniu kadłuba należy go zalaminowac tkanina szklaną i masz lekką i w dodatku mocna konstrukcję. 4 kanały wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 tak rozumiem jesto troche kłopotliwe w ukształtowaniu z blachą bardziej bym sobie poradził chodzi mi o coś takiego :arrow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 jeżeli przeczytałes text na koniec filmu to wychodzi na to że łódka jest z laminatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Cześć,temat był na forum,http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8216,w dziale modele lądowe i szkutnicze,poszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witam. Z blachy ocynkowek można zrobić kadłub - lecz będą później problemy z montowaniem pozostałych elementów napędu ( a dokładnie uszczelnieniem ) zwłaszcza dławicy, steru, mechanizmów wyrzutu zanęty, itd. Proponuję w tym przypadku jak koledzy zrobić kadłub z laminatu metodą traconego styropianu. Jeżeli Kolega nie miał do czynienia z żywicami - polecam w tym przypadku żywicę poliestrową. Wybacza więcej błędów u początkujących, jest zdecydowanie tańsza, dostępna w marketach budowalnych. Niestety jednym z makamentów jest to, że starsznie śmierdzi - więc laminowanie w mieszkaniu odpada. Oczywiście można zdecydować się na droższą żywicę epoksydową. Co będzie potrzebne: 1. żywica poliestrowa z utwardzaczem 2. tkanina szklana ( tez można kupić w markecie ) 150 ( mata się w tym przypadku nie nadaje ) 3. malutki wałek malarski ( wałek z gąbki ) 4. blok styropianu - może być sklejony z kilku warstwa Na początku należy przygotować kawałki styropianu, które będą odpowiadały wielkości łodzi. Z bryły styropianiu wycinamy ostrym nożykiem ( całość szlifujemy papierem ściernym ) gotowy kadłub - taki jaki chcemy uzyskać. Następnie cały kadłub dokładnie oklejamy zwykłą szarą taśmą klejącą do pakowania ( nie pomylić z taśmą malarską ). W kolejnym kroku przycinamy tkaninę tak, aby dobrze układała się na dolnej części kadłuba. Przygotowujemy tak dwa takie kawałki tkaniny. Następnie rozrabiamy żywicę i malujemy spodnią część kadłuba żywicą - nakładamy tkaninę i wałkiem zamoczonym w żywicy przesączamy pierwszą całą tkaninę. Następnie kładziemy drugi kawałek tkaniny, któy również przesączamy. Gdy to nam się uda - zostawiamy kadłub na 3-4 godziny do utwardzenia żywicy. Gdy żywica stwardnieje - wystające końce tkaniny ucinamy i powtarzamy całą powyższą czynność dla górnej części kadłuba czyli wycinamy dwa pasujące kawałki tkaniny i laminujemy górę. Zostawiamy kadłub przynajmniej na 1-2 dni, aby dobrze wysechł. Ponieważ ta metoda jest prosta, lecz dającą niezbyt równą powierzchnię - bierzemy się za wyszlifowanie kadłuba. Gdy jesteśmy już zadowoleni z jakości powierzchni kadłuba, musimy pozbyć się styropianu ze środka. Wycinamy więc duzy otwór w górnej części kadłuba. Przez ten otwór również będziemy później mieli dostęp do silnika i elektroniki. Oczywiście otwór trzeba będzie później zakryć zdejmowalną nadbudowką. Następnie rozpuszczamy i wypłukujemy styropian acetonem. Po wyczyszczeniu środka mamy gotowy kadłub do montowania napędu, steru, nadbudówki, mechanizmów wyrzutu zanęty, itd. Życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 operacja dośc ryzykowna . potrzeba kilku warstw taśmy bo styren zawarty w żywicy rozpuszcza klej z taśmy klejącej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 dzięki panowie wiedziałem że tutaj otrzymam dość dokładne podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jak się dokładnie oklei na dość szeroką zakładkę, to nie zdąży rozpuścić - przynajmniej u mnie to nie nastąpiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 ...nie jestem całkiem pewny tego acetonu - dla pewności może lepiej użyć rozpuszczalnika nitro? Nie robiłem prób z poliestrem, ale epidian aceton żre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 A widzisz - dobra informacja. Ja testowałem tylko aceton z poliestrem. Utwardzonego nie chciał ruszy ruszyć. Aczkolwiek nie wiem, jakby się zachował, gdyby pływałby w acetonie kilka godzin. Mam kilka odpadów laminatu z poliestru - wrzucę na noc do słoiczka z acetonem. Reasumując - bezpieczniej użyć jest nitro, gdy nie będzemy wiedzieli, jakiej żywicy użyliśmy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Utwardzonej żywicy aceton a tym bardziej nitro nierusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 witam a jaki jest proces z zewnątrz na gotowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Utwardzonej żywicy aceton a tym bardziej nitro nierusza napewno nie ruszy za naszego żywota bo wpływ ma jednak jak mawiał pewien wielki : Gdyby każdy dzielił gó#*& na atomy, to smród byłby po Urugwaj. co znaczy że nie trzeba sie tym przejmować . Jeśli chcesz mieć zewnetrzną warstwę odrazu ładną i piękną to musisz wykonac model , potem zdjać z niego forme negatywową po wysezonowaniu ................ ile chcesz tego zrobic ? jakie fundusze? bo zaraz sie może okaże że taniej będzie Tobie kupic gotowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 za dobrego gotowca wołają 700EURO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 raczej jestem za budową :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 no może troche przesadziłem za te kase to model kąkretny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.