kustosz Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Jak masz dwa silniki i chcesz sterować oddzielnie, to niestety - regle X 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 mam dwa ale nie będą sterowane oddzielnie tylko razem bo będą dwa stery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam zrób taki układ napędowo -sterowniczy Sory za bazgroły ale nie miałem foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 na pewno taki układ ale muszę zrobić z tyłu uskok tak jak mam na rysunku i sterowanie sterów w środku bo byłby problem z wysypem i plątaniem żyłki z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Nie robi się takich uskoków . żeby napęd mógł sensownie działać ścianę przed śrubą napędową musisz dac skośnie . Inaczej napęd nie ma skąd zassać wody ,pozatym wzrastają opory hydrodynamiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 mam zamiar odsunąć śruby 50mm od ściany dolnej linia wody 10mm nad uskokiem narysuj jak ty to widzisz oczywiście dwa stery rysunek stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 witam chwile mnie nie było oto moje prototypy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 witam mam duży problem poszukuje jakieś mocne kardany 5/5 mm bo te co mam to są za słabe na zdjęciu poprostu część plastikowa łącząca obruciło ją w części metalowej :oops: tu jest film z testu http://www.youtube.com/watch?v=5nxAafcdDPo&feature=channel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 a po co ci kardany na połączeniu silnik- śruba ?? wystarczy sprzęgło i nic pozatym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 powiedzmy że masz racje ale jakie? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Popytaj w riku.pl szkoda bo fotek nie mają najprostsze sprzęgło można zrobić samemu. Długa nakrętka M5 rozwiercona i prostopadle do osi przewiercić i nagwintować otwory pod dociski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 znalzłem fajny element mosiężny kardanu 5mm ale niewiem jak wygląda element łączący i jak go dobrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Sprzęgła np. takie: http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=4_157_161 Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Najlepsze łączniki w urządzeniach roboczych to sprzęgła bezpiecznikowe z mikserów czy innych maszyn agd. Jeśli tamto się rozpadło to albo opory na wale są tak wielkie albo był to bubel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Sprzęgła np. takie: http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=4_157_161 Pozdrawiam Piotrek Używałem podobnych ale solidniejszych są w modelarnia.pl. przenosiły napęd z silnika klasy 900 na wał o długości 30cm. Mimo sporego bicia wału nic nie poległo sruba K37 łódź to Mono długość 90cm poległ mi regulator ale to połączenie wytrzymało. A może lepiej użyć takiego czegoś http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=4_157_219 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 raczej był to bubel :evil: trzymam się tego planu mam już wszystko i chcę to poskładać brakuje kardanów lub innego połączenia pomocy z tym połączeniem zaznaczam że posiadam własną tokarkę!!! :szukaj!: :szukaj!: :szukaj!: :ban: :pom: :ost: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 więcej nie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 najlepszy sposób tylko do takiego połączenia musi być wszystko wycętrowane a to dość trudne :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 najlepszy sposób tylko do takiego połączenia musi być wszystko wycętrowane a to dość trudne :cry: Witam, Skoro masz tokarkę i problem z przewierceniem wałka na wylot, to poprostu kup wał "fabryczny" i 90% "problemów" które jest tu bezowocnie mielone zniknie. Polecam coś takiego: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3458 Mam i stosowałem. Jest to solidne i sprawdzone rozwiązanie. Silnik wisi na wale i odpada też problem z "wycętrowaniem" całości. Trzeba tylko wał dobrze oblaminować w kadłubie. Najlepiej za pomocą masy składającej się z włókien szklanych i żywicy. To wszystko w temacie napędu. Panowie nie bijcie piany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 wał fabryczny zmienia całą konstrukcje tym bardziej że do moich silników niema kielichów :roll: wytoczyłem obudowy to spróbuje dorobić kielichy przykręcane do silnika i nakręcane częściowo na obudowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.