rubesom Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Hej Posiadam aparaturę flysky fs-iA6B czyli z telemetrią. Muszę dokupić jakieś dodatkowe urządzenie do telemetrii czy mam podpiąć balancer w jakieś zworki odbiornika? Przeglądałem filmy na youtube i wszyscy podpinają jakieś dodatkowe urządzenia ale nie wie co to dokładnie jest. EDIT: Odbiornik wygląda dokładnie jak ten LINK.
Bodzioch Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Czujniki telemetrii podpinasz do gniazda SENS w odbiorniku. W zależności co chcesz mierzyć taki kupujesz czujnik. Jakie są czujniki możesz zobaczyć na mojej www: http://modelhobby.nazwa.pl/radia/radia.htm
rubesom Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 @Bodzioch Wydaje się, że za pierwszym razem źle zbindowałem aparaturę. Za drugim razem się udało i mam informację o akumulatorze, wychodzi na to, że wersja fs-iA6B ma wbudowaną telemetrię w odbiornik.
Bodzioch Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 To co przekazuje sam odbiornik to jest napięcie zasilające jego samego ( BEC regla , pakiet 4,8V -6V). Jeżeli chcesz mieć pomiar napięcia zasilającego silnik elektryczny w modelu musisz mieć sensor napięcia. Miałeś nie zbindowane radio i działało ?
rubesom Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 @BodziochWydaje mi się, że było źle zbindowane ale działało - serwa i silnik reagowały. Teraz mam też jedną więcej wartość na wyświetlaczu: IntV1. Wcześniej nie miałem IntV1: .... Czyli to nie jest stan akumulatora? A jeżeli to jednak stan akumulatora to nie wiem jak go czytać. Akumulator jest naładowany do "storage" i ma około 3.85V na cele, a tu mi pokazuje 5.02V. Coś mam źle ustawione? Mam podłączone wszytko tak: Ch1: lotki Ch2/Ch4: ogon Ch3: regulator (i akumulator przez regulator)
Bodzioch Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Tak jak pisałem wcześniej to jest wartość napięcia zasilającego odbiornik czyli w twoim przypadku BECa regulatora. Jeżeli chcesz mieć napięcie pakietu musisz mieć zewnętrzny sensor pomiaru napięcia.
Rekomendowane odpowiedzi