armand Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Z racji tego, ze idzie nowy sezon a gotowe konstrukcje do kupienia są w wadze pancernej a wytrzymałościowo jak FF to postanowiłem sobie sam zbudować akrobata. Założemnie proste nie Extra i na 23 ccm żarowy, waga poniżej 5kg gotowego do lotu. No i wybrałem Veloxa . Konstrukcja klasyczna balsa, sklejka (skrzynkowo-pomidorowa ) oczywiście nie obedzie się bez "podlaminowania" tu i tam. Podwozie laminatowe, rura łacząca skrzydłą fi 30 mm kompozyt weglowo-szklany (będę musiał sobie sam zrobić) i tyle narazie zrobiłem. Wychodzi trochę ciężko (w porównaniu do dobrego laminatu) ale powinno sie udać. Kadłub w takim stanie waży pod 800 g a skrzydła pod 500g. Zobaczymy ile będzie ważył gotowy pusty płatowiec - pewno 2 "z hakiem" Plany z sieci ze stron włoskiego "profili". To ma być akrobat nie "patern" ani FF taki jest zamiar. Długość 1520 bez kołpaka. Rozpiętość 1836 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Witam, staranność wykonania powala z nóg. Może w przyszłości uda mi się zrobić coś podobnego. Gratuluje i powodzenia w dalszej budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominatorxxxx Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Armandzie ile wyniosły cie materiały potrzebne do budowy modelu?? czekam na odp na PW z chęcią zrobil bym coś takiego pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Bardzo mały ster wysokosci, raczej będzie to model tylko do podstawowej akrobacji. Martwi mnie tylko statecznik poziomy, jedna listwa tylko, czy tam jest chociaż jakiś węgiel czy planujesz zrobic zastrzały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 A tak jest rozwiązany statecznik. Bedzie kryty tylko folią + odciągi z linek. Docelowo jak bedzie ładnie latał to pewno forma i laminatowy kadłubu i statecznik "profilowany" teraz jest płyta. Łatwo się zmienia wielkość pow. sterowych. (piłka, cjaczek i gotowe :wink:) Wszystko wyjdzie w oblocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Wszystko wyjdzie w oblocie. W oblocie może wyjsc że to sie złamie i model sie rozbije :wink: Osobiscie przy tak delikatnym stat dołożyłbym zastrzały weglowe ale linkowe oczywiscie też spełnia dobrze funkcje wzmacniajaca, linkowe zastrzały jakos mi sie kojarza z oldtimerami dlatego pomyslałem o węglu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Tak naprawdę to jest 8x8 balsa w kratownicy. Linkowe odciągi naprawde duzo usztywniają - zresztą sam wiesz. Nic nie ważą a stosowane są powszechnie w prawdziwych samolotach akrobacyjnych przy płaskich powierzchniach stateczników. Zobacz np. EDGE 540 z płaskim statecznikiem. http://rafaero.free.fr/Photos/540_7.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Ważne że będa i tylko to sie liczy, węglowe czy linki to już kwestia gustu bo funkcja wzmacniajaca ta sama... Będe miał teraz bardzo ograniczony dostęp do sieci ale bede sie starał sledzic watek w miare mozliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Zrobiłem formę i "wyklepałem" rurę z kompozytu - dziś sie na niej "wieszam" i zobaczymy czy się udało. Fotkę wstawię wieczorem. (jeśli się połamie rura to też) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Kolego Armandzie, gdzie się podziały fotki ? :shock: :shock: . Model napewno fajny, ale gdzie on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Łącze do serwera gdzie są jest w stanie awarii Wrzucę je gdfzieś wieczorem na inny serwer i zmienie linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Polecial ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Nie, cały czas jakieś brzydkie modele produkuje a nie ładnego akrobata :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Nie, cały czas jakieś brzydkie modele produkuje a nie ładnego akrobata :wink: a co z foteczkami??? ja ich nie widze neistety.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Już powinieneś widzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Już powinieneś widzieć. dzieki! piekny po oblocie extry na cox'a ech.. tyle planow....a el po extrze, tiger moth i moze rownolegle Velox - wyglada pieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Velox jest prosty w budowie, łatwy kadłub - jak w większości akrobatów. Skrzydła w sumie też nie są jakieś wymyślne. Trudność to balans po między wagą a wytrzymałością :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.