robo123rob Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Przytaszczyłem ploter laserowy oczywiście made in ryżowo. Przed kupnem sprawdzony wszystko działa jest super. Po spięciu kabelków w domu niespodzianka. działa tylko 1 oś i to tylko w 1 kierunku drugi silnik wydaje tylko dzwięk ale stoi w miejscu. Elektronik i programista ze mnie żaden więc może ktoś coś podpowie co mogło się stać.Przetestowane kilka programów i dalej ten sam objaw. Ploter zakupiony z lapkiem na którym pracował i było ok
micro Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 33 minuty temu, robo123rob napisał: działa tylko 1 oś i to tylko w 1 kierunku drugi silnik wydaje tylko dzwięk ale stoi w miejscu 1- wygląda na problem z sygnałem kierunku, sprawdż podłączenie przewodu DIR. 2- nasuwają się na myśl 2 powody - brak kontaktu na złączu jednej z faz silnika - ustawiona zbyt duża prędkość silnika lub zbyt ostra rampa
robo123rob Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2020 problem występuje na 1 osi jak zamienie kabelki oba silniki kręcą . Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej Edit Nic nie było zmieniane. Maszyna rozpięta i złożona ponownie na drugi dzień. edit Tak wygląda program coś chyba sie nie łączy z płytką za mało literek w kodzie, albo mi się zdaje bo nie pamiętam dokładnie łączy się tylko na 9600
robo123rob Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 już wszystko jasne maszyna jest ok. Przez przypadek przeflaszowałem orginalny soft na grbl. No i odmówiła posłuszeństwa. Laseraxe miesza piny w arudino żeby nie można było korzystać z innego softuna ich produkcie i nie daje kopi. Pozostały 2 wyjścia kupić nowy sterownik od Laseraxe lub kupić T2laser soft i korzystać z wielu sterowników dla przeróżnych maszyn . Koszt identyczny 40 usd.
Rekomendowane odpowiedzi