robo123rob Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Przytaszczyłem ploter laserowy oczywiście made in ryżowo. Przed kupnem sprawdzony wszystko działa jest super. Po spięciu kabelków w domu niespodzianka. działa tylko 1 oś i to tylko w 1 kierunku drugi silnik wydaje tylko dzwięk ale stoi w miejscu. Elektronik i programista ze mnie żaden więc może ktoś coś podpowie co mogło się stać.Przetestowane kilka programów i dalej ten sam objaw. Ploter zakupiony z lapkiem na którym pracował i było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 33 minuty temu, robo123rob napisał: działa tylko 1 oś i to tylko w 1 kierunku drugi silnik wydaje tylko dzwięk ale stoi w miejscu 1- wygląda na problem z sygnałem kierunku, sprawdż podłączenie przewodu DIR. 2- nasuwają się na myśl 2 powody - brak kontaktu na złączu jednej z faz silnika - ustawiona zbyt duża prędkość silnika lub zbyt ostra rampa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robo123rob Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 problem występuje na 1 osi jak zamienie kabelki oba silniki kręcą . Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej Edit Nic nie było zmieniane. Maszyna rozpięta i złożona ponownie na drugi dzień. edit Tak wygląda program coś chyba sie nie łączy z płytką za mało literek w kodzie, albo mi się zdaje bo nie pamiętam dokładnie łączy się tylko na 9600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robo123rob Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 już wszystko jasne maszyna jest ok. Przez przypadek przeflaszowałem orginalny soft na grbl. No i odmówiła posłuszeństwa. Laseraxe miesza piny w arudino żeby nie można było korzystać z innego softuna ich produkcie i nie daje kopi. Pozostały 2 wyjścia kupić nowy sterownik od Laseraxe lub kupić T2laser soft i korzystać z wielu sterowników dla przeróżnych maszyn . Koszt identyczny 40 usd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi