szymon_ Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Witajcie. Już od kilku lat nie zbudowałem żadnego kombata. Chciałbym Wam dziś przedstawić mój nowy projekt w postaci znanego wszystkim japońskiego myśliwca Zero. Tak przedstawia się wizualizacja modelu. Zestaw już wycięty i gotowy do składania: Rozpiętość skrzydeł to standardowo ok. 86cm. Wkrótce relacja z prac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Pora na pierwszy etap prac. Zacząłem od sklejenia i usztywnienia skrzydeł. Od razu wzmocniłem również lotki jak i zamontowałem serwomechanizmy. Statecznik poziomy także już przygotowany. W zasadzie można przejść do kadłuba. Zacząłem od dopasowania silnika w pierwszym segmencie kadłuba. Silnik od razu zamontowałem, a kadłub złożyłem w całość. Popychacz steru wysokości wraz z serwomechanizmem również już na swoim miejscu. Do statecznika pionowego dokleiłem po obu stronach kawałki pianki by ładnie dopasować je do ogona. Tak prezentuje się po oszlifowaniu i wklejeniu całego usterzenia. Niedługo ciąg dalszy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Tak wygląda po zamontowaniu skrzydeł. Przygotowałem elementy z cienkiego arkusza, które zapewnią płynne przejście skrzydeł w kadłub. W międzyczasie wykonałem również kabinę. Tak prezentuje się model złożony w całość. Po pomalowaniu maski silnika, model nabrał już trochę charakteru. Jak można zauważyć, dodałem trochę detali w tylnej części kokpitu. Docelowo chciałbym wypełnić całą kabinę i umieścić figurkę pilota. Może takie rozwiązanie niekoniecznie pasuje na zawody ESA, ale pusta przestrzeń wewnątrz kabiny wygląda nieciekawie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Wstępnie model już pomalowany. To jeszcze jednak nie koniec, chcę dodać zabrudzenia i dodatkowe detale. Model jednak jest już gotowy do lotu, a pogoda sprzyjała więc postanowiłem go sprawdzić. Kabinę przymocowałem tymczasowo gdyż później jeszcze chcę wykończyć kokpit. Tak prezentuje się w powietrzu. Lata tak jak na kombata przystało. Mam nagrany film z oblotu, zabiorę się za niego wkrótce i postaram się wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Dobrze się prezentuje ? aż chce się wskoczyć mu na ogon i przyciąć tasiemkę ? Jaka waga do lotu? jaka konfiguracja silnik-śmigło? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Dzięki Silnik 1400 KV 180W, śmigło 8x4. Z pakietem 3s 1300 mAh, śmigłem trzyłopatowym i stałą piastą, masa do lotu wychodzi około 380g. Mocując do walki kabinę z EPP, dwułopatowe śmigło i piastę prop saver być może udałoby się jeszcze kilka gramów zaoszczędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi