Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Witam . Jestem tu nowy, więc jak za założyłem temat w złym dziale, to proszę o przeniesienie , z góry przepraszam . Jak w temacie, mam Młodzika z Modelmaking przerobionego na Elektryka . Link do strony producenta : http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/1/5/59/ Lata nawet ładnie . Wyposażenie : Mig 480, Lipole 7,4V - 100g , odbiornik 6 -cio kanałowy od Hitec flash 5x, 2 serwa HS 81 , regler Jeti 020, Hitec Flash 5x Chciałbym w tym modelu przerobić skrzydła na"lotkowe" . Totalnie nie mam z tym doświadczenia, więc może macie jakieś pomysły ? .Skrzydła są drewniane, puste w środku, tylko drewniany szkielet . Totalnie nie wiem, jak się za to zabrać . Na googlach nic nie mogę znaleźć . Można w ogóle coś takiego zrobić ? Mam też problem, gdzie umiejscowić serwa . Może jeszcze jakieś usprawnienia, uwagi dot modelu ? Jestem otwarty na propozycje . Zdjęcia modelu : http://img504.imageshack.us/my.php?image=p3112081534ug4.jpg http://img528.imageshack.us/my.php?image=p3112081535ih8.jpg http://img95.imageshack.us/my.php?image=p311208153501wu8.jpg http://img160.imageshack.us/my.php?image=p3112081536or2.jpg PS. Życzę Szczęśliwego Nowego Roku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ja mam pomysł: Zmień avatar! A lotki: 1.wycinasz miejsce na nie 2.kupujesz deskę balsy (nawet dwie, jedną cienką 1-2mm mogą być) 3.oklejasz miejsce wycięcia balsą 1mm (żeby ładnie wyglądało) 4. szlifujesz lotkę na kształt profilu (końcówki profilu) z grubszej (lub sklejonej) balsy. 5. Wklejasz na zawiasy. Co do serw. Musisz zrobić półkę na nie, i je wkleić. W taki modelu najlepiej chyba będzie dać dwa serwa na lotki, po jednej na każdą. Wymiary lotki: http://www.modelarz.com/artykuly.php?id_art=2&w=d&ta=1 Jak najbardziej :] PS. Skrzydła te widzę że mają duże uszy, więc nie jestem pewny czy lotki się zmieszczą, a ich działanie będzie poprawne. nie gwarantuje. Zrobienie nowych skrzydeł, lub zamówienie ich, było by bardzo dobrym pomysłem. Rdzenie styro dostaniesz w cyber-fly.pl EDIT: Zmień to nie znaczy usuń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Generalnie to ten model nie potrzebuje lotek bo ma wystarczająco duży wznios, w termice też się da bez tego, ale jesli nalegasz ... .wycinasz miejsce na nie2.kupujesz deskę balsy (nawet dwie, jedną cienką 1-2mm mogą być) można wykorzystać odcięty kawałek, nie widze sensu dorabiania tego samego. Co do serw.Musisz zrobić półkę na nie, i je wkleić proponuje jednak zachować estetykę i ew. przyczepić je na taśme dwustronną do wczesniej przygotowanej półki, albo po prostu przykręcic, ale nie wklejać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 No właśnie, a co z tymi uszami ? . Jest ktoś, kto może coś powiedzieć o zachowaniu takich skrzydeł, itp ?:> Chciałbym zrobić lotki, bo już się nalatałem bez, a czasem są przydatne, np przy lądowaniu. nie wiem, co strasznego było w moim avatarze, ale usunąłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Strasznego nic, ale przeczytaj regulamin. Chyba piszę o tym, nie pamiętam dokładnie. Ale mowa o tym była, że musi być zdjęcie twarzy albo "całości osoby" z modelem. Co do wklejenia, miałem na myśli umocowanie, a sposób dowolny . No można z odciętej części, Ale wtedy w grę wchodzi raczej część z kesonem (keson to się nazywa to pokrycie,tak? Mniejsza z tym, chodzi o tą część pokrytą balsą ). Wtedy ta lotka będzie musiała być dość długa bo ten spływ wchodzi na jakąś 1/6płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Wg opisu z modelarz.com , lotki powinny być aż takie duże, jak zaznaczyłęm na planie (zdjęcie poniżej) ? Zdjęcie przedstawia oryginalne plany . http://img362.imageshack.us/my.php?image=p3112081753dc7.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 na rysunku są klapy bądź też klapolotki (klapy używane jako klapy i lotki), lotki to to samo co klapy z tym że klapy są bliżej kadłuba a lotki bliżej końca skrzydeł czyli tutaj lotki byłyby na uszach ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotka_(lotnictwo) http://pl.wikipedia.org/wiki/Klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Jesteś pewny, że lotki na uszach to dobre rozwiązanie ?:> Moim zdaniem to może trochę dziwnie działać ,bo wtedy samolot nie przechyla się wokół własnej osi, tylko jeszcze trochę w bok, w zależności od kąta nachylenia uszu, który tu wynosi ok 16 stopni . , więc siły dość znacznie rozkładają się, a siła działająca w bok jest wtedy równa sinusowi kąta pomiędzy nimi pomnożyć przez całkowitą siłę, z jaką działa lotka . W tym przypadku w takim razie 28% tej siły szło by na"bok", a 72% w wybranym kierunku . A tego chyba chciałbym uniknąć . Wyjaśnienie załączam na tym obrazku : http://img205.imageshack.us/my.php?image=beztytuuhr5.jpg I jak rozwiązać problem kabli od serw ? Nie trzeba chyba wtedy rozwalać całego skrzydła ?:> Edit: Na obrazku jest rozłożenie wektora siły lotek na składowe - wdłuż osi poziomej i pionowej . sin(16)=Fboczne/Fcałkowite, więc F boczne = sin(16)*Fcałk . ... Więc da się jakoś rozwiązac ten problem ?:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Na fizyce się nie znam, tych wszystkich nazwach itd. (rysunek ułatwia zrozumienie ) Będzie on tak jakby delikatnie miał driftować na skrzydle, sunąć, a nie się przechylać? Więc jeśli on ma brać model w bok, to wynika z wypowiedzi akurat, tak jak SK to problem ten powinien rozwiać mixer lotek ze sterem kierunku. Odpowiednio zmixowany SK z lotkami, przy ich wychyleniu. Oczywiście jeśli posiadasz mixer programowalny... Warto spróbować to, a lotki zawsze możesz "uziemić" gdyby coś było nie tak. Nie wiem jakby to się miało przy akrobacji, ale chyba ten model nie jest do niej stworzony :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Tak, Tak, dokładnie o to chodzi, że model po prostu moim zdaniem leciałby w bok, tak samo jak skręcany sterem kierunku . Nie wiem, czy jest sens robić to mikserem, traci się wtedy dużo szybkości . Ale naprawdę niezły pomysł, dzięki . !! Ale nadal troszkę nie rozumiem, czemu te lotki nie mogą być zaraz przy kadłubie ?:> Czy coś się wtedy stanie ? I ponawiam moje pytanie dot. kabelków od serw - gdzie je poprowadzić, by nie rozwalać całego skrzydła ? Model waży teraz 830 gram . Czy przez te 30-40 g więcej na lotki dużo straci ze swoich właściwości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Mixer ma sens, bo jeśli dobrze go ustawisz to zniwelujesz działanie tej siły bocznej, a ręcznie ciągle robienie poprawek będzie nie tyle meczące co bez sensu. Przy kadłubie będą miały słabsze działanie, siłą która będzie działać na płat będzie działać na centropłat i nie będzie to "przechylanie" tak efektowne jak na końcu, będzie powolne o ile w ogóle sie zacznie przekręcać. Co do kabli serw, zastosuj przedłużki lub sam je przedłuż, w skrzydła wkładać nie musisz, ale byłoby to wygodniejsze i nie odkształcało by profilu. Co do mocowania poza skrzydłem ,taśmą do poszycia. Możesz też zrobić mechanizm pchający, a serwo zamontować do tego w kadłubie, ale tu będzie dużo "kupkania" z tym i chyba nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ehh, no może i masz rację . A nie wiesz może, czy ta moja Aparaturka Hitec Flash 5x ma taki mikser, bo ja z mikserami też pierwszy raz mam styczność "fizyczną", zawsze wiedziałem co to jest, ale nigdy nie używałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Mixer ma sens, bo jeśli dobrze go ustawisz to zniwelujesz działanie tej siły bocznej, a ręcznie ciągle robienie poprawek będzie nie tyle meczące co bez sensu. Przy kadłubie będą miały słabsze działanie, siłą która będzie działać na płat będzie działać na centropłat i nie będzie to "przechylanie" tak efektowne jak na końcu, będzie powolne o ile w ogóle sie zacznie przekręcać. Co do kabli serw, zastosuj przedłużki lub sam je przedłuż, w skrzydła wkładać nie musisz, ale byłoby to wygodniejsze i nie odkształcało by profilu. Co do mocowania poza skrzydłem ,taśmą do poszycia. Możesz też zrobić mechanizm pchający, a serwo zamontować do tego w kadłubie, ale tu będzie dużo "kupkania" z tym i chyba nie ma sensu. EDIT: Postarałem się to przedstawić. Czerwone półkola to miejsca "powodujące obrót" na które "działa siła z lotki". Czerwone pkt. to oś w które model się obraca (wiadomo o czym mówię, narysowałem z uszami gdyż mówimy o modelu z uszami xD Nie wpływa to na rysunek ) :wink: Chyba dobrze to rozumiem, działanie lotki. Jeśli nie proszę poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Już teraz rozumiem . Po prostu na końcach skrzydeł lotkom jest "łatwiej" przechylić samolot, działa to jak dźwignia! . Ponawiam pytanie . Wie ktoś może, czy ten mikser ma jakąś nazwę, albo coś w tym stylu ?:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.