Jump to content

Autorotacja

erzetjot

Recommended Posts

Ciekawi mnie jak wykonuje się lądowanie autorotacyjne?

Po prostu puszczam drążki i trzymam poziom, czy może trzeba jakiś kąt utrzymywać?

Może wiecie gdzie są informacje na ten temat, ewentualnie jakieś wskazówki, aby się takowego nauczyć?

aha i jaka minimalna wysokość jest potrzebna ?

Póki co nie latam jeszcze a oczekuje na paczkę t-rex 600 nitro, ale takie informacje mogę już powoi zbierać :P

Pozdrawiam

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Po zgaśnięciu silnika dajesz minimalnie ujemne kąty. Generalnie trzeba na słuch kontrolować czy obroty wirnika się zwiększają czy opadają, i w taki sposób operować drążkiem aby wzrastały lub były na tym samym poziomie. Warto też wiedzieć, że wirnik lepiej wkręca się na obroty podczas lotu postępowego. No i im helik większy i cięższe łopaty tym autorotacja łatwiejsza.

Edit:

Aha, nie ma tutaj czegoś takiego jak minimalna wysokość, to nie spadochroniarz:) Gdy przestaje pracować silnik wirnik już ma jakieś obroty, które wystarczą na bardzo krótką chwilę utrzymać helika w zawisie. Ale pamiętaj, jak spanikujesz i dasz od razu za duże kąty, łopaty wytracą prędkość, helik przestanie być w ogóle sterowny i siup, jak kamień w wodę :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.