Guest Mario Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Witam. Mój pierwszy motoszybowiec rc, moja pierwsza kraksa. Kupiłem w pon. Sky Lady z myślą o szybkim lataniu przed zimą, co prawda za szybkim. W czwartek wyszedłem z kolegą na pole niedaleko działek, wiatr wydawał się mały ale potem zaczęło mi wyrywać model z ręki. Start- Zniosło mi go 80- 100 m do tyłu i zaczęło znosić nad działki, szybko kontra+silnik i model leci w miejscu, 3s. po tym model zaczął powoli pikować i skręcać w domek działkowy, więc w celu ratowania sytuacji dałem drąga do siebie, po czym model znikł. Szybki sprint i szukanie, okazało się że model ani nie wleciał w działki, ani nie rozbił się na wygolonym i stwardniałym polu, model na SZCZĘŚCIE leżał sobie między płotem a krzakami, co uratowało mnie przed stratami większymi niż 50 zł. Straty-dość małe jak na pikowanie z 6 m, rozwalony kołpak i lekko nadłamany statecznik poziomy. Do wszystkich młodych-Nie szalejcie pierwszym modelem bo straty mogą być większe niż u mnie. (Zdjęcia dam jak zaloguje się na cyberfoto) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barlu Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Nadłamanie sklej najzwyklejszym CA (kropelka, super glue itd.) a kołpak zapewne trzeba wymienić bo śmigło składane? Co do ostrzeżenia, początkujący jeśli są rozważni lub czytają fora i strony poświęcone modelom nie zamierzają szaleć Ale uwaga słuszna :] wrzuć na fothost.pl i bez logowania możesz 5zdjeć na raz wrzucić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mario Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Nadłamanie sklej najzwyklejszym CA (kropelka, super glue itd.) a kołpak zapewne trzeba wymienić bo śmigło składane? Co do ostrzeżenia, początkujący jeśli są rozważni lub czytają fora i strony poświęcone modelom nie zamierzają szaleć Ale uwaga słuszna :] wrzuć na fothost.pl i bez logowania możesz 5zdjeć na raz wrzucić. Statecznik już naprawiony-taśma i balsa Co do mojego ostrzeżenia to nie chodzi mi o pętle i beczki lub harrier ( ) Po prostu pomyślcie 2 razy zanim wyrzucicie model pod wiatr po czym ze strachu spanikujecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.