jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 tak jak w temacie to co z niego odczytalem : overlander.co.uk 800mAh charge 80mAh for 14h rapid charge 600mAh1.30h nie mam do tego ladowarki a nie wiem jaka kupic. jakie ma miec parametry ? ile V ?? dodam ze jast od samochodu 1/10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mario Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po pierwsze musimy znać Wolty tego pakietu a potem można pomyśleć o ładowarce; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 no wlasnie tego nie wiem. skad wziasc takie info ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po pierwsze Mario to skoro napisane na pakiecie że ładowanie ma być stałym prądem oznacza że to pakiet ni-xx, woltów nie musimy znać, same wyjdą .Po naładowaniu pakietu stałym prądem 80mA należy podłączyć obciążenie około 200mA i mierzyć napięcie co 30 minut na przykład.Podaj wynik na forum tych pomiarów a wyjdzie ile ma celek, ale tak ze zdjęcia wygląda że ma 6.Co przemawia za tym że to pakiet ni-xx? A to że napisane jest : ładować przez 14h prądem 80 mA.Przy pojemności 800mA prąd ładowania wyniesie 80mA ale że pakietom ni-xx trzeba władować o 40% więcej energii więc ładowanie ma trwać 800/10 x 1,4 czyli 14 godzin a nie 10.Jak Mario nie wiesz o co chodzi to chociaż nie doradzaj. Pakiety Ni-xx ładuje się stałym prądem, napięcie nie ma tu znaczenia, ważne żeby prąd ładowania był stały przez całe 14 h , w tym przypadku 80 mA.Można inne prądy ale trzeba przeliczyć czas albo obserwować temperaturę pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 dzieki za odpowiedz ale nie dam rady podac takich info bo nie mam czy tego zmierzyc poprotsu szukam ladowarki ale nie wiem jakie parametry.... nie ma jakies uniwersalnych ? co do ty cel.. nie wiem czy o to chodzi ale pakiet wyglada jakby byl z ''4 paluszkow'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 To masz pakiet 4,8V , ładowarki są uniwersalne ale trochę kosztują.Można zrobić stabilizator prądu na scalaku LM350 ale jak nie znasz elektroniki to nie bardzo zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 czyli szukajac jakies ladowarki na jakie parametry musze zwrocic uwage ? tylko zeby byla na 4,8v czy cos jeszcze ? z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Poszukaj ładowarek które są dodawane do aparatur, one dają odpowiednie napięcia.Czasem można kupić osobno.Np. takie coś http://www.nastik.pl/ladowarka-hitec-cg32-p-1163.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.