jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 tak jak w temacie to co z niego odczytalem : overlander.co.uk 800mAh charge 80mAh for 14h rapid charge 600mAh1.30h nie mam do tego ladowarki a nie wiem jaka kupic. jakie ma miec parametry ? ile V ?? dodam ze jast od samochodu 1/10
Gość Mario Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po pierwsze musimy znać Wolty tego pakietu a potem można pomyśleć o ładowarce;
jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 no wlasnie tego nie wiem. skad wziasc takie info ?
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po pierwsze Mario to skoro napisane na pakiecie że ładowanie ma być stałym prądem oznacza że to pakiet ni-xx, woltów nie musimy znać, same wyjdą .Po naładowaniu pakietu stałym prądem 80mA należy podłączyć obciążenie około 200mA i mierzyć napięcie co 30 minut na przykład.Podaj wynik na forum tych pomiarów a wyjdzie ile ma celek, ale tak ze zdjęcia wygląda że ma 6.Co przemawia za tym że to pakiet ni-xx? A to że napisane jest : ładować przez 14h prądem 80 mA.Przy pojemności 800mA prąd ładowania wyniesie 80mA ale że pakietom ni-xx trzeba władować o 40% więcej energii więc ładowanie ma trwać 800/10 x 1,4 czyli 14 godzin a nie 10.Jak Mario nie wiesz o co chodzi to chociaż nie doradzaj. Pakiety Ni-xx ładuje się stałym prądem, napięcie nie ma tu znaczenia, ważne żeby prąd ładowania był stały przez całe 14 h , w tym przypadku 80 mA.Można inne prądy ale trzeba przeliczyć czas albo obserwować temperaturę pakietu.
jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 dzieki za odpowiedz ale nie dam rady podac takich info bo nie mam czy tego zmierzyc poprotsu szukam ladowarki ale nie wiem jakie parametry.... nie ma jakies uniwersalnych ? co do ty cel.. nie wiem czy o to chodzi ale pakiet wyglada jakby byl z ''4 paluszkow''
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 To masz pakiet 4,8V , ładowarki są uniwersalne ale trochę kosztują.Można zrobić stabilizator prądu na scalaku LM350 ale jak nie znasz elektroniki to nie bardzo zrobisz.
jsxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 czyli szukajac jakies ladowarki na jakie parametry musze zwrocic uwage ? tylko zeby byla na 4,8v czy cos jeszcze ? z gory dzieki za pomoc
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Poszukaj ładowarek które są dodawane do aparatur, one dają odpowiednie napięcia.Czasem można kupić osobno.Np. takie coś http://www.nastik.pl/ladowarka-hitec-cg32-p-1163.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.