cmwwa Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Mam sporo cerowania w styropianowym trenerku i w pewnych miejscach muszę użyć silikonu. Który obecnie jest najwytrzymalszy? Który mi polecacie? Z góry dzięki!
olo Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czy to musi być silikon? Nie lepiej użyć kleju Soudal?
cmwwa Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nigdy go nie używałem, jak się sprawuje?
olo Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Do styropianu rewelacja Klei i wypełnia ubytki. Kup jedno opakowanie i będziesz zadowolony. Jeżeli masz np. dziurę w skrzydle to smarujesz to miejsce klejem,potem delikatnie spryskujesz wodą i klej zaczyna się spieniać .Na to miejsce kładziesz kawałek foli i przykrywasz to miejsce kawałkiem styropianu który został po wycinaniu skrzydeł i dociskasz.Zapobiegnie to wypłynięciu kleju ponad profil skrzydła i praktycznie nie trzeba będzie nic szlifować. Duże dziury trzeba jednak już łatać styropianem wklejanym na ten klej.
Konrad Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jeśli nie masz pod ręką Soudalu równie dobrze wystarczy Ci piana montażowa do okien.Możesz wypełnic ubytki,na drugi dzien ściąć nadmiar,oszlifować,i trenerek jak nowy :wink:
utopia Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 zwykła piana przy rozprężaniu może zniekształcić profil a nawet zniszczyć płat jeśli nie znajdzie ujścia. Jeśli płat jest pusty wewnątrz to nawet tej niskoprężnej do okien PCV bym nie stosował
Wojtass_nt Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 zwykła piana przy rozprężaniu może zniekształcić profil a nawet zniszczyć płat jeśli nie znajdzie ujścia. Jeśli płat jest pusty wewnątrz to nawet tej niskoprężnej do okien PCV bym nie stosował Mowa o styropianowym trenerku Domniemam, że jeśli autor chce wypełniać ubytki to znaczy to, że ubytki a nie całe skrzydło od wewnątrz W takim razie pianka do okien powinna być również OK!
.:figol:. Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Wystarczy pianke montażową wycisnac na kawałek tekturki i przerobic ją patyczkiem. Klei podobnie jak SOUDAL. Sam tak naprawiam modeliki
cmwwa Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2009 Dzięki za podpowiedzi! A czy mógłby mi ktoś przeprowadzić próbę, czy pianka dobrze się trzyma i nylonu (mam tu nylonową firewall)? Mam Soudal, nim kleiłem dotąd, ale oryginalny tu silikon jest znacznie twardszy...
olo Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Nigdy go nie używałem, jak się sprawuje? Mam Soudal, nim kleiłem dotąd, ale oryginalny tu silikon jest znacznie twardszy... To jak jest z tym klejem?
cmwwa Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2009 No tak jak mówię. Nie wiem jednak czy to taki - mam Soudal biały łazienkowy, on wcale nie trąci silikonem. Styroduru trzyma się dobrze, nylonu też, ale jest jednak ciut za słaby/miękki w porównaniu z silikonem, którym było poklejone fabrycznie (to jest RTF).
olo Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Soudal 66A,poliuretanowy klej do drewna Za mało precyzyjnie opisałem ten klej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.