cmwwa Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Mam sporo cerowania w styropianowym trenerku i w pewnych miejscach muszę użyć silikonu. Który obecnie jest najwytrzymalszy? Który mi polecacie? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czy to musi być silikon? Nie lepiej użyć kleju Soudal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nigdy go nie używałem, jak się sprawuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Do styropianu rewelacja Klei i wypełnia ubytki. Kup jedno opakowanie i będziesz zadowolony. Jeżeli masz np. dziurę w skrzydle to smarujesz to miejsce klejem,potem delikatnie spryskujesz wodą i klej zaczyna się spieniać .Na to miejsce kładziesz kawałek foli i przykrywasz to miejsce kawałkiem styropianu który został po wycinaniu skrzydeł i dociskasz.Zapobiegnie to wypłynięciu kleju ponad profil skrzydła i praktycznie nie trzeba będzie nic szlifować. Duże dziury trzeba jednak już łatać styropianem wklejanym na ten klej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 A no to wypróbuję, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jeśli nie masz pod ręką Soudalu równie dobrze wystarczy Ci piana montażowa do okien.Możesz wypełnic ubytki,na drugi dzien ściąć nadmiar,oszlifować,i trenerek jak nowy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 zwykła piana przy rozprężaniu może zniekształcić profil a nawet zniszczyć płat jeśli nie znajdzie ujścia. Jeśli płat jest pusty wewnątrz to nawet tej niskoprężnej do okien PCV bym nie stosował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 zwykła piana przy rozprężaniu może zniekształcić profil a nawet zniszczyć płat jeśli nie znajdzie ujścia. Jeśli płat jest pusty wewnątrz to nawet tej niskoprężnej do okien PCV bym nie stosował Mowa o styropianowym trenerku Domniemam, że jeśli autor chce wypełniać ubytki to znaczy to, że ubytki a nie całe skrzydło od wewnątrz W takim razie pianka do okien powinna być również OK! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:figol:. Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Wystarczy pianke montażową wycisnac na kawałek tekturki i przerobic ją patyczkiem. Klei podobnie jak SOUDAL. Sam tak naprawiam modeliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Dzięki za podpowiedzi! A czy mógłby mi ktoś przeprowadzić próbę, czy pianka dobrze się trzyma i nylonu (mam tu nylonową firewall)? Mam Soudal, nim kleiłem dotąd, ale oryginalny tu silikon jest znacznie twardszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Nigdy go nie używałem, jak się sprawuje? Mam Soudal, nim kleiłem dotąd, ale oryginalny tu silikon jest znacznie twardszy... To jak jest z tym klejem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 No tak jak mówię. Nie wiem jednak czy to taki - mam Soudal biały łazienkowy, on wcale nie trąci silikonem. Styroduru trzyma się dobrze, nylonu też, ale jest jednak ciut za słaby/miękki w porównaniu z silikonem, którym było poklejone fabrycznie (to jest RTF). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Soudal 66A,poliuretanowy klej do drewna Za mało precyzyjnie opisałem ten klej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.