kwiatek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Z tytułu iż jest to mój początek w modelarstwie wybrałem na pierwszy model RWD-5. Budowa ma się ku końcowi i zostało mi tylko wybranie wyposażenia. Czytałem posty na temat RWD i myślę że akcesoria jakie wybrałem chyba wystarczą na początek. A są to: silniczek: Emax CF 2822 regulator: Tower Pro 25A serwa: Tower Pro SG5010 Jeszcze zostało dobranie śmigiełka (i z tym największy problem bo jeszcze nie znam się na dobieraniu), pakietu no i oczywiście aparatura. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie co do mojego wyboru. Jak się zapoznam z instrukcją wstawiania zdjęć to wrzucę parę foteczek. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Smigielko w specyfikacji silnika. czyli 10x4,7 SF Pakiet im wiekszy tym lepszy. Na pewno 20C a pojemnosc 1300-2200mAh baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 1 Jest pewien program, za pomocą którego możesz obliczyć np. ciąg, pobór prądu, prędkosć strumienia zaśmigłowego itd. Program ten nosi nazwę Drive Calculator - Dowload Rozpakuj i uruchom DriveCalculator.exe. Aplikacja może poprosić o wykonanie aktualizacji bazy danych z internetu (np. nowe silniki). Niestety program jest niestabilny ( u mnie pod Vistą - nie wiem jak u Was ). Aplikacja wylicza dane TEORETYCZNE więc w praktyce dane te mogą się trochę różnić. 2 Posiadam Emaxa 2822, Pakiet WOW-RC 1300 mah 11,1V i regiel Pulso Advance 22+ - wszystko to lata w moim trenerku ( Moje modele - Trenerek - coaxial V4 ) na śmigle GWS 8x4 i 9x5. Jako że kiedyś zrobiłem zrzuty ekranu z programu po wybraniu mojego wyposażenia to zamieszę je poniżej: GWS HD 8x4 - pakiet 3S, Emax 2822 - Tutaj GWS HD 9x5 - pakiet 3S, Emax 2822 - Tutaj APC 10x4,7SF - pakiet 2S, Emax 2822 - Tutaj Wg. DC śmigło APC E 10x4,7 jest tylko do pakietu 2S. Na 3S nie da rady - wg. DC Więcej info o doborze śmigieł do tego Emaxa w moim temacie: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=11137&start=30 Powodzenia w budowie. EDIT: Co do pakietu to weź jakiś dobrej firmy np. Kokam a nie jakieś chińskie badziewie ( jak ja wziałem :oops: ) . Kokamy i FlightPowery są elitą , chyba że trafisz na bardzo pechowy egzemplarz. NP. 1250mah 3S 15C - http://perfecthobby.pl/detale.html?id=1101 1500 3S 30C - http://perfecthobby.pl/detale.html?id=1232 - trochę za ciężki... Do tego chocby taka najtańsza ładowarka do Li-Poli z balancerem http://perfecthobby.pl/detale.html?id=1398 + zasilacz. Oczywiście możesz kupić lepszą z komputerem... A z aparatur to tylko te pracujące w paśmie 2,4Ghz. Masz wybór pomiędzy Spektrum Dx5e, Dx6i, lub Fatubą FF-6 T6EXP-Fm/2,4 Ghz , ewentualnie inne nadajniki - ale pracujące w paśmie 2,4Ghz. Najbardziej ekonomiczna i opłacalna według mnie jest Dx5e ( 350zł z odbiornikiem ) , którą posiadam, lecz ona ma 5 kanałów i nie ma komputeram. Mimo to, nie zapowiada się żebym ją wymieniał czy żebym potrzebował więcej kanałów... Ewentualnie Dx6i, która posiada już komputer i dodatkowy kanał... Nie będę Ci pisało E-Sky'iach itd. bo myślę że raczej się nie zniechęcisz do modelarstwa nawet po kretach i będziesz potrzebował pożniej lepszej apki - dual raty, expo itd. i jeśli zakupisz E-SKY'ie możesz pożniej żałować że nie kupiłeś lepszej od razu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Dzięki wielkie za rady. A oto parę fotek mojego dotychczasowego postępu w budowie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Nice . Jaki wykłon silnika będziesz miał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 z tego co pamietam w RWD by skazoo wykłon i skłon jest ustalony poprzez pierwszą wręge ! i nic wiecej nie trzeba robić z tym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Nie zgadzam sie co do akku; zippy i rhino bardzo dobrze mi sie sprawują ... Dlaczego chcesz dac serwa standard skoro możesz założyć z powodzeniem 9g ?? Ja bym wybrał 9x4,7 do tego silnika i pakiety 3s1300mah [dokładnie pakiety tj wiecej niz 1] Nt. aparatury jest masz w dziale elektronika. Podsumowując na start wystarczy ci http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8338&Product_Name=Hobby_King_2.4Ghz_4Ch_Tx_&_Rx_(Mode_2) A jezeli coś wyżej to bym poszedł w Dx6i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 No i w końcu wszystko już skompletowane (oprócz pakietu). konfiguracja wyszła następująco: - silnik, regulator i serwa takie jak pisałem na początku, - odbiornik Corona RP4S1 - śmigiełko 10x5 ale w planie jeszcze zakup 10x4,7 - nadajnik załatwiłem sobie na początek za parę złociszy pod nazwą Zebra 4 FM Pro. Teraz zostało to wszystko zebrać w całość i w góóórrręęęęęę. A na razie czas umilam sobie na symulatorku. Bardzo dużo daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.