Gość slawekmod Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jako że pracuję w systemach alarmowych około 12-13 lat wyrobiłem sobie opinię o akumulatorach żelowych.Najlepsze jakie były dostępne na rynku to Hitachi oraz Kobe.Te obecnie produkowane są podobnej jakości.O ile podane marki wytrzymywały w systemach alarmowych do 5 lat a czasami 7 to te produkowane obecnie wytrzymują max 2 lata.Najczęściej odpadają mostki miedzy celami, puchną, rzadziej się zdarza zwarcie w środku akumulatora.Spotkałem się z taką sytuacją dwa razy i za każdym razem akumulator zapalał się.
utopia Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jakość to jedna sprawa a inna to chyba celowe ukrywanie przez producentów max poboru prądu . Jednym z wybiegów jest podawanie pojemności dla prądu 20godzinnego a tak naprawde jest to wskazanie że aku nie nadaje się do zastosowań z ciągłym poborem prądu powyżej 1/3C przykład opisu:
mammuth Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jezeli juz to trzeba poszukac zelowych uzywanych do awaryjnego podtrzymania napiecia w sieciach komorkowych. Rozmiary jak samochodowe - ale zabij mnie nie pamietam ani parametrow ani firmy :evil: (to juz bylo kawalek czasu temu) - ale chlopaki z branzy upierali sie, ze odpalali zima Lublina - jak im ich wlasny padl.
specjalford Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2009 no ale mi potrzebny 2,50kg max 12V 8-10AH 2 sztuki
mammuth Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 no ale mi potrzebny 2,50kg max 12V 8-10AH 2 sztuki Dlatego warto dawac dokladny opis w 1 poscie - czego szukasz
specjalford Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2009 a co sądzicie o takim modelu :wink: HR 1234WF2 CSB 9,0 AH 12V
hubert_tata Opublikowano 11 Stycznia 2009 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Rozmiary jak samochodowe - ale zabij mnie nie pamietam ani parametrow ani firmy :evil: (to juz bylo kawalek czasu temu) - ale chlopaki z branzy upierali sie, ze odpalali zima Lublina - jak im ich wlasny padl. Może coś tej firmy (dane skopiowałem z ogłoszenia na Allegro): Marka: PROFiTEXX Model: BA-80 Napiecie: 12 Volt Pojemnosc: 80Ah Rezystancja wewnetrzna: 6m Samorozladowywanie: <0,8% / tydzien Max prad ladowania: 20 Amper Max. prad uderzeniowy przez 5 sekund przy temp 25°C: 750 Amper Max. prad pracy przez 1 Minute przy temp 25°C: 414 Amper Wymiary: (DxSzxW) 25,5cm x 17,7cm x 22,5cm
utopia Opublikowano 11 Stycznia 2009 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Profitexx to badziew są strasznie awaryjne z tanich aku żelowych nadal prym wiedzie amerykańska Optima ale to juz oftop bo są to duże akumulatory
specjalford Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam mam problem z żelkami jakie nadają się do ciągłej pracy :?: i co oznaczają a chyba oto chodzi symbole seri GP,HRL,HR itp :?: :?:
Ładziak Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 a co sądzicie o takim modelu Niech wie, że bardzo OK. co oznaczają a chyba oto chodzi symbole seri GP,HRL,HR itp :?: :?: Niech poczyta: http://www.fideltronik.com.pl/pl/akumulatory-csb.html
specjalford Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2009 To już czytałem jest to opisane językiem technicznym dla danej dziedziny co nie bardzo łapie wolałbym prostszy sposób, który z nich nadaje się do pracy ciągłej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.