fantbi.pl Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zostałem posiadaczem samolotu SE5 ,samolot jako model był oblatywany przez poprzedniego właściciela, dane znam , może był na tym forum ( niestety kilka lat temu zmarł) model sprzedał syn ,lecz bez radia. `Jakie radio by się nadawało do tego typu modelu no i byłbym wdzięczny za konkretne pokierowanie i pomoc w doborze sprzętu żeby to uruchomić . Z racji tej że to mój pierwszy post na Forum , dodam że w młodości sklejałem i ,,oblatywałem" różne modele szybowców i nie tylko , nawet o rozpiętości 2,20m ,więc minimalne pojęcie mam, a póżniej jako szkutnik trochę prac wykonałem i wykonuję do dzisiaj,, a na różnych pokazach lotniczych ( Góraszka, 8 razy Małopolski Piknik Lotniczy, pikniki w Przylepie, w Płocku , Mińsk Mazowiecki i Radom pracowałem ,tak że klimat czuję ,na jednej fotce jest Pan który wykonał model, a na 2ch ostatnich aktualny remont jachcików który wykonuję Pozdrawiam sorki na starcie z umieszczeniem posta się pomyliłem, Admin jak można umieścić go w odpowiednim dziale. łem do samolotu taką instrukcję obsługi cyt.,,Można też na forum modelarzy rcGaźnik zalać naftą i nafty można wlać do cylindra .To będzie dobre rozwiązanie przed uruchomieniemOdpala się taką nakładką na świece -na 12 volt -grzeje świece i rozrusznik nakładany na kołpak -też na 12 volt - ale można próbować palcem -dla wprawnegoSparować odbiornik z aparaturą - lub kupić 6 kanałową aparature z odbiornikiem i akusem i przełożyć .Brzmi to skomplikowanie ale dla modelarza to prośćizna " jeszcze dodam przybliżoną wielkość modelu; 120 cm x 105 cm x 55 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodeklis Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Świeca to 1,2Va nie 12V, odpalanie palcem raczej bym odradzał,najlepiej skontaktować się z jakimś modelarzem z twojej okolicy umówić się na lotnisku modelarskim porozmawiać pokaże co i jak pomoże w oblataniu modelu.Ktoś kto nie latał modelami może w kilka sekund rozbić model,a co gorsza zrobić komuś alb sobie krzywdę. Pozdrawiam Włodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi