tomcar11 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam chcę zamontować klapy na dwa serwa połączone kablem Y czy serwa muszą być ułorzone w jednym kierunku, żeby działały np. tak Czy można je zamontować odwrotnie do siebie, ale jak podłączyć kabel żeby nie działały przeciwnie jako lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 w tym drugim ustawieniu będą działać jako lotki, w pierwszym jako klapy. Ale na co kabel Y, skoro możesz wykorzystać dodatkowy kanał na lewą lotkę co jest lepsze, lżejsze i prostsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcar11 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Ale na co kabel Y, skoro możesz wykorzystać dodatkowy kanał na lewą lotkę co jest lepsze, lżejsze i prostsze? Sławku lotki już mam zamontowane oryginalnie dwa serwa nakblu Y pod jeden kanał, a pod drugi chcę zamontować klapy. Chyba że czegoś nie rozumię co sugerujesz :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 aaa czyli chcesz tylko klapy założyć to musisz dać je jak z 1 foto, albo dokupić tzw. odwracacz serwa, ale to droga zabawka. Ew możesz lewą klapę wpiąć pod kanał np. podowozia, i ustawić odpowiednio miksery w nadajniku, i wtedy układasz sobie dowolnie serwa jak chcesz. Ja tak zrobiłem wysokość na 2 serwa, że jedno na kanał do wysokości a drugie kanał 7 czy 5. Myślałem że pytasz o klapolotki tylko boisz się je zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 mogą być tez jak na drugiej fotce i nie trzeba żadnego odwracacza, wystarczy w jednym serwie przelutować kabelki, tzn w silniku zamienić je miejscami, a na potencjometrze zamienić miejscami dwa skrajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcar11 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 mogą być tez jak na drugiej fotce i nie trzeba żadnego odwracacza, wystarczy w jednym serwie przelutować kabelki, tzn w silniku zamienić je miejscami, a na potencjometrze zamienić miejscami dwa skrajne Fajnie by było jak by ktoś rozebral to serwo i pokazał obrazowo. Bo wcześniej juz też te problem byl poruszany, przelutowac kable i ok. Może dla niektórych to ok, ale ja jakoś nie łapie :cry: . Myśle że są też tacy na forum co nie wiedzą o co chodzi z tym przelutowaniem kabelków w serwie :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 rozkręć serwo i zrób fotkę sprawa prostsza niż ........... Do silnika w serwi eidą 2 kabelki poprostu zamieniasz je miejscami, ale zrób fotkę to ci narysuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcar11 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Chodzi o zamiane miejscami tych dwóch przewodów czerwony i niebieski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 pierwszy krok to zamiana tych przewodów o których piszesz na silniku poprostu zamieniasz je miejscami. drugi krok: Poprawo na zdjęciu widać potencjometr z 3 przewodami zamieniasz na nim podobnie jak w silniku dwa skrajne przewody miejscami podpowiem że łatwiej będzie zamienić przewody na płytce z elektroniką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcar11 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Dzieki wielki za pomoc i cierpliwość, myśle że teraz nawet dla laika będzie zrozumiałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 aaa czyli chcesz tylko klapy założyćto musisz dać je jak z 1 foto, albo dokupić tzw. odwracacz serwa, ale to droga zabawka. Dodam że jest jeszcze jedno rozwiązanie - Mikser V-Tail wejście różnicowe i dwa wyjścia oczywiście na serwa. Koszt miksera w UH to 2,95$ czyli całkiem nie drogo i prosto Czasem też taki mikser się wala gdzieś w szufladzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcar11 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Serwo przelutowane według zaleceń, po wskazówkach naprwde to prościzna, szkoda wydawać kase na rewersy do serw. Wszystko super śmiga klapy już zamontowane w Cessna182. Jak będe miał chwilę to wrzuce foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.