Jump to content

Katana - powiekszenie planów do plotera drukujacego.

20mateusz20

Recommended Posts

Witam. Po znalezieniu planów Katany 2x2 postanowiłem, że będzie to mój następny model, tyle, że pasowałoby mi powiększyć go do 2,12m, tyle ze nie mam pojęcia jak to zrobić. Czy mógłby któryś z szanownych modelarzy przeskalować mi plany na rozpietość 2,12, abym mógł zanieśc plik, by wydrukowali mi je na ploterze?

i drugie. Postanowiłem na statecznikach zastosować profil [w oryginale są płaskie]. Jaki profil nadawałby się do tego modelu?

Pozdrawiam

Guest slawekmod

Przeskaluję Ci te plany, profil na statecznik NACA 0008. Ja akurat nie zrobiłem profilu w swojej ale w następnych modelach będzie któryś z NACA 00XX.Daj znać wieczorem, na PW.

• 8 months later...

Aha: jeszcae jedno pytanie. Do jakiego rozmiaru można robić elektryka? Bo chciałbym żeby był to elektryk napędzany li-po 3S (takie mam z heli) pojemność 2200mah. Będzie to mój pierwszy samolot. Nie chce też aby wyniósł mnie jakieś kosmiczne pieniądze...

To jaki powinien być rozmiar tego modelu? Oczywiście mogę połączyć 2 lub 4 pakiety razem, lecz nie chcę wydawać na samolot kupy kasy, bo ma to być odskocznia od heli i okazja by podłubać coś w domciu. Chcę aby jako-tako toto latało, było dość zwrotne i zebym nie musiał kupić tira żeby go przewieźć. Może rozpiętość tak około 1 metra byłaby dobra? Wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam,

Maciej

Guest Anonymous

Sławek na podobnym pakiecie śmiga z powodzeniem Kataną X-Lite o rozpiętości 1120 mm. Normalne, że im większy model tym większy silnik - dopóki mieścisz się w wydajności prądowej (z pewnym zapasem oczywiście), to możesz korzystać z tego pakietu. Oczywiście im większy pobór prądu, tym krótsze latanie, więc nie opłaca się robić wielkiego modelu z wielkim silnikiem i małym akumulatorem tylko po to żeby wystartować i od razu lądować :)

Poza tym wszystko zależy od wagi modelu.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.