azja Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam. Posiadam nadajnik Hitec Optic6 i mam pytanie, czy ta aparatura będzie współpracować z odbiornikiem Jeti Rex5 plus. Kupiłem ostatnio na Allego taki odbiornik i po podłączeniu do serw oraz akumulatorka brak reakcji na stery. Tylko w momencie podłączania zasilania serwa drgnęły. Do nadajnika i odbiornika włożyłem dołączone kwarce. Proszę o poradę. Allegro
KRUUP Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 To moze byc wina kwarcu. Moze nie pracowac z tym nadajnikiem. Jak masz jakieś inne kwarce pojedyńczej przemiany to sprawdz. Albo inny odbiornik pojedyńczej przemiany.
azja Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2009 Czyli rozumiem, nadajnik powinien współpracować z odbiornikiem Rex5 plus? Będę więc musiał postarać się gdzieś o kwarce.
filip Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Na kwarcach masz literkę T i R jeden jest nadawczy drugi odbiorczy, w tej chwili nie pamiętam który jest do czego. Sprubuj zamienić i może będzie działać.
olo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Tx,kwarc nadajnika a Rx odbiornika. Sprawdź i napisz co masz na nich napisane.
marcin133 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie masz kwarcy oryginalnych? - tych których dostałeś wraz z aparaturą? Jeśli masz musiałbyś jedynie dokupić kwarc odbiorczy pojedynczej przemiany na ten sam kanał co nadawczy. Np Taki P.S. Kliknij "Edytuj" w pierwszym poście. Zmień tytuł na taki który mówi coś zanim wejdzie się do tematu. np "Hitec Optic 6 i Jeti Rex 5 plus - problem z komunikacją" lub podobne. Tematy się tworzą w zawrotnym tempie i coraz mniej czytelne to forum się staje.
azja Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2009 A więc tak, zamiana kwarców wyjaśniła problem. Aparaturę Hitec Optic 6 kupiłem z odbiornikiem podwójnej przemiany Hitec HFD-08RO, a kwarce to 35.170 TF;CH77-ten siedział w nadajniku. Marcin133, czyli do pary brak kwarcu odbiorczego z twojego linka na kanał 77. Dzięki wszystkim za pomoc.
marcin133 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Dzięki za zmianę nazwy tematu jest czytelniej. Z tego co zrozumiałem dostałeś wraz z odbiornikiem komplet kwarców. Problem w tym iż nie wiadomo co to w ogóle za kwarce są? Pomijając przypadek że pomyliłeś kwarce i zamontowałeś je na odwrót pozostaje jeszcze jedna przyczyna. Twój nadajnik nie współpracuje z tym kwarcem nadawczym. Tutaj zawsze stosuj zasadę iż kwarc nadawczy stosuj zawsze tej samej marki co nadajnik! Zdarzają się bowiem sytuacje kiedy nadajnik odmawia współpracy z kwarcem nadawczym innej marki. O ile przykładowo: Sanwa VG6000 działa z kwarcem nadawczym Sanwy, Hiteca czy Futaby to Futaba 9CAP nie współpracuje z kwarcem Sanwy czy Hiteca a jedynie z własnym Futaby Hitec Optic testowałem jedynie z kwarcem Sanwy i... działa. Koledzy w innych działach tłumaczyli dlaczego tak się dzieje jednak ważniejsze jest że czasem się to zdarza i dla własnego spokoju: kupuj kwarc nadawczy marki nadajnika. Z kwarcami odbiorczymi już takich przypadków, przynajmniej z tego co tu wyczytałem i z własnych doświadczeń, nie zauważyłem. Jednak kwarc odbiorczy dzieli się na kwarc pojedynczej i podwójnej przemiany. To powód dlaczego nie możesz użyć kwarcu odbiorczego od odbiornika Hitec HFD. Do Jeti Rex 5 plus potrzebujesz kwarc pojedynczej przemiany. Oczywiście wszystko to może okazać się nietrafione jeśli okaże się ... wadliwy odbiornik Edit: Doczytałem iż nie zmieniałeś kwarca w nadajniku?? Jeśli to prawda to pisz. Bo Twój kwarc w nadajniku ma inną częstotliwość (i tym samym kanał) co kwarc odbiorczy który dostałeś wraz z odbiornikiem! Tak nie miało prawa działać.
azja Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2009 Być może niezbyt dokładne opisałem swoje poczynania, ale odbiornik testowałem na parze kwarców które otrzymałem wraz z nim-link w pierwszym poście. Rozważam teraz tylko dokupienie kwarcu odbiorczego do oryginalnego kwarcu nadawczego, co zasugerowałeś powyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.