Skocz do zawartości

Jak wygodniej? jaki układ?

bojler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No jeszcze kwestia czy się da w SANWA RDS 8000 ustawić mode 4.

Z instrukcji wynika że da się ustawić wszystkie opcje ciekaw tylko jestem czy Bartoszu miałeś już tą aparaturę w użyciu skoro wydajesz takie opinie.

Wcześniej napisałem cytuję "Myślę że Armand i Darek najbardziej mnie przekonali do układu drążków" i to jest moja odpowiedź za czym optuję więc Marcinie uważniej czytaj posty i przyjmuj to z pewnym dystansem a nie że jesteś tu najmądrzejszy i myślisz że jak coś napiszesz to jest najważniejsze.

Olo dzięki Twój głos jako trzeci jest decydujący gaz ze sterem kierunku a lotki ze sterem wysokości.

Pozdrawiam

Roman

SANWA RDS 8000 2,4GHz

Opublikowano
gdzie tu masz opinie?

Bojler wie lepiej od Ciebie co miałeś na myśli... On wie nawet co Ty myślisz :devil: ... w moim przypadku na pewno wie .... :lol2: no ale podobno grunt... to czytać tekst ze zrozumieniem.

Wcześniej napisałem cytuję "Myślę że Armand i Darek najbardziej mnie przekonali do układu drążków" i to jest moja odpowiedź za czym optuję więc Marcinie uważniej czytaj posty i przyjmuj to z pewnym dystansem a nie że jesteś tu najmądrzejszy i myślisz że jak coś napiszesz to jest najważniejsze. Olo dzięki Twój głos jako trzeci jest decydujący gaz ze sterem kierunku a lotki ze sterem wysokości.

:shock: Armand i Darek pisali o innych układach drążków z różnicą dość istotną... najwyraźniej nie nadążam za GURU :rotfl:

Opublikowano
No jeszcze kwestia czy się da w SANWA RDS 8000 ustawić mode 4.

No to odpowiedz skąd tak kwestia, czy się da czy nie.

Raczej jest to Twoje stwierdzenie, gdzieś widzisz znak zapytania?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam serdecznie.

Niedawno rozpocząłem swoją przygodę z modelarstwem RC. Jako pierwszy do oblatania wybrałem model motoszybowca ASW-28. Model bardzo ładny tylko trochę ciężko się nim lata bez doświadczenia, ale nie o tym chciałem porozmawiać. Chciałem porozmawiać o aparaturze a w sumie to o aparaturach ogólnie.

Po paru lotach doszedłem do pewnych wniosków.

1. Tryby pracy: MODE 1 i MODE 2. Wyczytałem na naszym forum, że każdy powinien wybrać sobie taki tryb jaki jest dla niego wygodniejszy. Zgadzam się z tym bo ergonomia to niesłychanie ważna rzecz. Jednakże czy nie powinno się wybrać takiego trybu, w którym dominująca ręka odpowiedzialna jest za te "trudniejsze" ruchy (jak dla mnie wysokość + kierunek)? A propos steru wysokości i kierunku:

2. Dlaczego jednym (nie wiem czy dobra nazwa) joystick'iem realizuje się ruchy właśnie sterów wysokości i kierunku skoro w prawdziwych samolotach wolantem realizowane są ruchy steru wysokości i lotek a sterem kierunku poruszamy wciskając pedały? Do tej pory latałem wiele na symulatorze (MS Flight Simulator) i wiem, że łatwiej by mi było mieć pod jedną, dominującą ręką ster wysokości i lotek a pod drugą, recesywną ster kierunku i "gaz". W związku z powyższym kolejne pytanie brzmi:

3. Czy możliwe jest podłączenie do odbiornika serw i regulatora w sposób inny niż podany przez producenta? Wiele razy czytałem, że kanał 3 jest dla silnika itd., ale czy to jest reguła/wymóg? Czy też mogę sobie dowolnie pozamieniać serwa, żeby zrealizować sterowanie o którym mówiłem w punkcie drugim?

Niedługo zamierzam zakupić aparaturę GRAUPNER - MX-12. Czy ktoś z forumowiczów posiada taką i mógłby odpowiedzieć na pytanie czy na tej aparaturze można zrealizować to o czym napisałem wcześniej?

Mam nadzieję, że nie kombinuję za bardzo na początku. Niestety my perfekcjoniści tak już mamy. :) Chciałbym po prostu ustawić wszystko "pod siebie", tak, żeby później cieszyć się już tylko lataniem a nie myśleć o tym, że jednak trochę mi niewygodnie.

Aha, jeszcze jedno. Może jednak nie powinno się łączyć tych funkcji w sposób przedstawiony przeze mnie? W końcu ktoś kiedyś wymyślił, że jest to teraz tak jak jest i pewnie miał ku temu powody. Wiecie może jakie?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam,

Tomek Kubiec.

Opublikowano

Możesz tak pozmieniać serwa na odbiorniku, że właśnie wysokość i lotki będą na jednym drągu< sam tak mam :D > i gaz i kierunek na jednym. Gaz na drążkach zmieniasz zmieniając MODE. :)

Opublikowano

Po pierwsze primo - znajdź i poczytaj sobie o Mode 1, 2, 3 i 4.

Ad 1. Latasz jak Ci wygodnie. Wygląda mi na to, że wygodniej Ci w Mode 2. W czym problem ?

Ad 2. Latasz jak Ci wygodnie. Model to nie samolot a Twoja :ass: zostaje na Ziemi.

Ad 3. Zmienić można tylko Mode nadajnika (a i to nie zawsze). Kolejności kanałów najczęściej zmienić się nie da, ale to akurat nie ma nic wspólnego z modem nadajnika.

MX-12 działa w Mode 1-4, o ile pamiętam. Do wyboru, do koloru. Ale wyjścia odbiornika ma przypisane na stałe. Np. silnik na pierwszym. Ściągnij instrukcję, sam przeczytaj.

Opublikowano

nie rozumiem jest ankiety ... ?

Czy dominującą ręką sterujesz:

lotkami i ciągiem

sterem kierunku i wysokości

inna opcja

jak pisze poprzednik MODE jest tylko 4 i AŻ 4 wiec po co kombinować i co znaczy "opcja inna"

chyba że....

ja dominującą reką sterują domem i własną firmą :) (łapie się na odpowiedź inna opcja)

:lol2:

PS. poza tym musisz mieć dwie dominujące ręce bo dżoje są dwa i kilka innych kanałów też.

Opublikowano

jak pisze poprzednik MODE jest tylko 4 i AŻ 4 wiec po co kombinować i co znaczy "opcja inna"

No i widzicie Panowie, już się czegoś nauczyłem. Myślałem, że jest tylko MODE 1 i 2. A tu proszę, mamy jeszcze 3 i 4. Stąd ta trzecia, głupia opcja w ankiecie. :)

Opublikowano
W SANWA RDS 8000 nie da sie ustawic mode 4 .Kupujac apke trzeba napisac jakie mode 1 czy 2.

ja latam w mode 4 i mam zamiar kupic ten model sanwy, czy naprawde nie da się ustawic jej na 4-ke? :roll:

Opublikowano
W SANWA RDS 8000 nie da sie ustawic mode 4 .Kupujac apke trzeba napisac jakie mode 1 czy 2.

ja latam w mode 4 i mam zamiar kupic ten model sanwy, czy naprawde nie da się ustawic jej na 4-ke? :roll:

NIe znam tej aparatury ale może być problem jak masz dwa serwa na lotkach i lewy drąg może nie obsługiwać dwóch serw. No ew. można coś zmiksować ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.