Skocz do zawartości

Multiplex Gemini - czy szlifować skrzydła ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak zgadzam się z dobiecki są to specjalne wypustki tzw turbulizatory w celu wymuszenia przejścia laminarno-turbulentnego co skutkuje mniejszą podatność odrywania się strug przy niskim przepływie. Gdyby były to "efekt uboczny" wtrysku do formy byłyby też na kadłubie :).......np zastanawialiście się czemu na piłeczce golfowej są takie dołki :?: są to właśnie te turbulizatory !

Opublikowano
Gdyby były to "efekt uboczny" wtrysku do formy byłyby też na kadłubie :)

na kadłubie i wszystkich elementach też są takie "kropki".

No to chyba jednak są

Opublikowano

A czy z dzioba modelu też mogą oderwać się strugi??

attachment.php?attachmentid=144799&d=1206542718

To nie są żadne turbulizatory zapogiegające odrywaniu się strug laminarno jakichś tam tylko pozostałości po wtryskach do formy.

Dowód?

attachment.php?attachmentid=144826&d=1206549433

Opublikowano
W EGpro są tylko na skrzydłach

A w EG (zwykłym) są wszędzie. Ale "Pro" jest dla profesjonalistów, a ja jestem amatorem więc może na kadłubie też powinienem mieć turbulizatory :-)

To nie są żadne turbulizatory zapogiegające odrywaniu się strug laminarno jakichś tam tylko pozostałości po wtryskach do formy

Oczywiście, że tak.

Opublikowano
W EGpro są tylko na skrzydłach

A w EG (zwykłym) są wszędzie. Ale "Pro" jest dla profesjonalistów, a ja jestem amatorem więc może na kadłubie też powinienem mieć turbulizatory :-)

Sorry Winetou ale ja tego nie powiedziałem :P

Opublikowano

A to fakt zdjęcia mówią swoje :D . Może by do producenta zapytanie wysłać :D

hmm chyba faktycznie trop był chybiony bo np. gdy nakleimy naklejki tylko na jedno skrzydło to "zakleimy" te "cycki" i jedno skrzydło miało by inne właściwości lotne a to już nie było by ciekawe :) .

Opublikowano
Te kropki to nic innego jak ślady po dyszach wpuszczających tworzywo do formy.

Witam.

Potwierdzam powyższe stwierdzenie. Wile lat zajmowałem się konstrukcją form z tego tworzywa (niestety do innych wyrobów) i to są ślady po dyszach.

Pozdrawiam Ryszard

Opublikowano
18cf9e2a.jpg

Zatem ten "otwór", który pozwoliłem sobie zaznaczyć na czerwono, to co to jest? (skoro już mowa o "niejasnościach" od MPX ) Mam takie same w fun jecie

Opublikowano
Podejrzewam że jakaś pozostałość po odpowietrzaniu formy albo łączniku elementów.

Potwierdzam. Oraz mogą to być ślady po wypychaczach, pomagających wypchnąć detal z formy lub wcześniej były jakieś wkładki i teraz zaślepiono je wkładkami technologicznymi. Są to na 100% elementy związane z konstrukcją formy i nie mają związku z modelem i jego parametrami.

Pozdrawiam Ryszard

Opublikowano

No tak, tylko że teraz dyskusja zeszła na ślady po czymśtam w formie, oznaczone na zdjęciu powyżej, a pytanie autora wątku dotyczyło czegoś innego.

Chodzi o okrągłe zbiory kropek, powtarzające się na całej powierzchni płata.

Opublikowano
No tak, tylko że teraz dyskusja zeszła na ślady po czymśtam w formie, oznaczone na zdjęciu powyżej, a pytanie autora wątku dotyczyło czegoś innego.

Chodzi o okrągłe zbiory kropek, powtarzające się na całej powierzchni płata.

Jest już odpowiedź na powyższy problem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.