elektron Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Witajcie Dostalem w tym tygodniu od Admina na ep testy bec firmy RcConcept model 163. Jest to firma polska która od niedawna zajmuje sie modelarskim rynkiem elektronicznym. Bec daje napiecie na wyjsciu 6v o maxymalnym natezeniu 3A ( jest tez wersja dajace 5v). Bec jest bardzo estetycnzie i lekko wykonany. Kable sa bardzo dobrej jakosci (musialem kabel miedzy bec-odbiornik przedłużać bo mam za duzo elektroniki upchane aby starczylo orginalnego). Instrukcja jest napisana jak dla malego dziecka ktore nigdy nie mialo do czynienia z elektronika - napisane jest jak podlaczyc i jakie podlaczenie jest nieprawidlowe. Jak uzytkowac aby dlugo posluzyl. Jedyne co mi sie nie podoba to uklad "trójkąta" a nie plytki. W samolocie moze to i ma praktyczne zastosowanie, ale w heli gdzie jest malo miesca raczej sprawdza sie wersja "plasla", ale to jest tylko moje odczucie i upodobanie. Troche o lotach - wykonalem dopiero 3 loty. jeden w normalu dwa w idlu. Na poczatku nie poczulem zadnej roznicy. Serwa pracowaly jak prcowaly(nie latam heli jakis wyczynow). Wiec postawilem sobie pytanie po cholere to? Zrozumialem gdu przeszedlem w druim locie w idla. Serwa dopiero w idlu pokazaly ze sa silniejsze i ze elektronce nie braknie pradu. Wczniesniej gdy dodalem z zawisu idlu gazu na maxa to potrafila elektronika na milisekundy sie zamrozic, teraz tego nie ma. To samo gdy z pionowego lotu w kerunku ziemi ostro zaciagalem draga wyczuc mozna bylo "zeslizg" przez puszczajace serwa, teraz jest jak kamien. Zdjecia : Do zasilania nowego nabytku musialem zastosowac Step-down z diody na + AKTUALIZACJA 08.02.2009 nowsza wersja - napisy po polsku A tak wyglada instrukcja BEC jest dalej testowany Teraz juz jego nowsza wersja z lepszymi podzespolami. Starsza wersja niestety nie byla dla mnie szczesliwa - Ugotowala mi lacznie 7 serw - 4 serwa DS929 2 serwa e-sky oraz jedno HS5065mg no i nie licze kosztow czesci ktore poszly na naprawe modelu. No ale nic... tak czasami bywa. Powodem palenia serw bylo napieie wyjsciowe ktore wynosilo 6.4v... niestety okazywalo sie ono zabujcze dla tych serw. Na szczęście chłopaki z RcConcept dostarczyli mi teraz do testów nowe sprawdzone BECe które podają 6v- równe. Testy wykonywałem w modelu szybowca,motoszybowca oraz jako ostatnie w helikopterze Mini Titan. Lotów było około 20 szybowcem, około 10 motoszybowcem oraz 22 helikopterem. Mogę z cala uczciwością powiedzieć - POLECAM. Regulatory nie grzeją się, ładnie trzymają napięcie, serwa chodzą na nich jak burza !! Po co kupować drogie regle za granicy jak nasza polska firma robi równie dobre. Reasumując : PLUSY: -duża wydajność prądowa ( 3A) -napięcie 6v -stosunkowo mały -kable dobrej jakości -estetyczny -doskonała instrukcja, drukowana do dobrym papierze no i opis jak dziecka:) -cena MINUSY: -w moim wypadku pierwsza wersja BECa była do "dupy", ale kolejne już są poprawione. -kształt do helikoptera trochę nie trafiony - trudno go opchać "ładnie". Lada dzień przyjdzie do mnie wersja plaska do testów wiec mam nadzieje ze będzie lepiej. -innych minusów brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Po co kupować drogie regle za granicy jak nasza polska firma robi równie dobre. Czyli jaka jest cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Cena 80zl+przesyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 To w takim razie nie ma sie co cieszyc bo za beca Castla placisz tez 80zl i masz prady 7A ciaglego , 10 w peaku a nie 3A i obsluguje 1-6 cel a nie 1-4. Mnie to nie przekonuje ani troche. Wiem ze te wszystkie dane sa tylko na papierze ale i tak ten Twoj produkt wypada bardzo blado pod wzgledem cenowym i jakosciowym. Starsza wersja niestety nie byla dla mnie szczesliwa - Ugotowala mi lacznie 7 serw - 4 serwa DS929 2 serwa e-sky oraz jedno HS5065mg no i nie licze kosztow czesci ktore poszly na naprawe modelu.No ale nic... tak czasami bywa. Powodem palenia serw bylo napieie wyjsciowe ktore wynosilo 6.4v... niestety okazywalo sie ono zabujcze dla tych serw. A ta czesc po prostu wymiata. edit - literowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 no wiesz... ja nie mam nic wspolnego z ta firma po za testowaniem Nie placa mi nie mam tez zadnych korzyści materialnych. Relacjonuje jest jest A cena nie jest jeszcze ustalona bo produkt dopiero wejdzie na rynej - teraz jest etap testowania i poprawiania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Szału ni ma ani prądowo ani cenowo lepsze byłyby dobre regulatory w dobrych cenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Czy ja wiem... Pod koniec ma wyjsc pelna oferta + nowa strona internetowa wtedy sie dokladnie dowiemy co i za ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.