Vesla Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Oblatywałem dzisiaj depronowego Stearmana "Różowa Pantera" :-). Wiaterek nie był najlepszy do tego celu ale zdecydowałem się na start. W locie okazało się, że muszę zmienić kąt zaklinowabia górnego skrzydła. Wyraźnie raz leciał na górnym raz na dolnym a utrzymywał się w powietrzu dzięki pełnej mocy. Zmniejszenie mocy powodowało gwałtowne przepadanie. Model ma tylko 2kg napęd testowany na modelu górnopłata 2.5kg sprawował się dobrze. W pewnym momencie model znalazł się na tle słońca ale udalo mi się go uratować. Postanowiłem podejść do lądowania z zapasem prędkości co wymagało przejścia pod słońcem. I tam w trakcie wykonywania zakrętu porażony słońcem straciłem orientacje i jakoś udało mi się go wyprostować przed upadkiem na ziemie. Straty niewielkie. Już jest w remoncie. Kamera była na czapce więc trochę się "telepie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EPLL Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 uczymy się cały czas...nie lataj pod słonce, nie lataj nad sobą...ale nie da się zawsze i wszędzie tego uniknąć. Najważniejsze że strata niewielka. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi