Skocz do zawartości

aparatura RADIOMASTER TX16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów . Czy jest tutaj mądra głowa która wytłumaczyła by krok po kroku staremu człowiekowi który opanował już wiele rzeczy (sam się sobie dziwię) w tym skomplikowanym urządzeniu , a nadal nie potrafi sobie poradzić z wyborem widzetów (filmików na ten temat obejrzałem setki ) .Ale od początku- wciskam dolny przycisk z napisem :TELE: otwiera się okno widzetów z wyborem układu jakim chciałbym mieć ,i tuta zaczyna się  problem ! jak ma wybrać podział na więcej niż trzy ramki , bo zawsze otwiera się wybór na trzy działki a , ja chciałbym na cztery lub więcej. niestety nie udaje mi się ponieważ jak mi podświetla dany wybór to nie mogę go wybrać ponieważ nie mogę zejść do wyboru (setup widgets) , to jest tzw. guzikuwka którą trzeba wiedzieć i opanować w każdej aparaturze , jeżeli więc ktoś to potrafi  mi wytłumaczyć będę bardzo wdzięczny ,

Opublikowano

Niestety dla mnie są tak proste sprawy, nie potrafię skojarzyć co masz na myśli opisując to. Musiałbym zobaczyć jak to wykonujesz wówczas załapał bym o co chodzi.

Film z telefonu nie najlepszej jakości.

Piotr jak jesteś na emeryturze przyjedz do mnie na naukę w weekend opanujesz radio. Potem powiesz kurcze jakie to proste.

Zapraszam.

Opublikowano

Witam kolegę , przesyłam filmik o co mnie chodzi . tak jak pisałem wcześniej po wejściu  w widzety podświetla się obszar z trzema podziałami a na końcu po prawej stronie jest z czterema i nie wiem jak do niego przejść bo żeby on zadziałał to razem  z nim musi  się podświetlić setup widzet  a tutaj podświetla razem się tylko z trzema podziałami , z pewnością jest to tylko sprawa przyciśnięcia odpowiedniego guzika ,tylko trzeba wiedzieć jakiego ,bo jak widać na filmie kręcenie rolką nic nie daje 

Opublikowano

@piotr11 Jeśli dobrze rozumiem o co chodzi to wystarczy tylko nacisnąć rolkę w momencie kiedy wybór układu widżetów (layout) jest zaznaczony i wtedy użyć rolki prawo lewo żeby wybrać żądany układ i nacisnąć znowu rolkę żeby potwierdzić.

Opublikowano
Godzinę temu, Józef 21 napisał:

Jak naciskasz setup widgets to winna się ustawiać ramka w okół widźetu który wybrałeś wówczas naciskasz setup widgets.

bardzo dziękuję o to właśnie chodziło , ta aparatura jest dla starego człowieka  skomplikowana, wystarczy przytrzymać dłużej jakiś przycisk i wszystko się zmienia, trzeba więc wiedzieć który przycisk przytrzymać i kiedy puścić ,jeszcze raz dziękuję za radę i pomoc w tak prozaicznej sprawie .

Godzinę temu, janekP napisał:

@piotr11 Jeśli dobrze rozumiem o co chodzi to wystarczy tylko nacisnąć rolkę w momencie kiedy wybór układu widżetów (layout) jest zaznaczony i wtedy użyć rolki prawo lewo żeby wybrać żądany układ i nacisnąć znowu rolkę żeby potwierdzić.

bardzo dziękuję o to właśnie chodziło , ta aparatura jest dla starego człowieka  skomplikowana, wystarczy przytrzymać dłużej jakiś przycisk i wszystko się zmienia, trzeba więc wiedzieć który przycisk przytrzymać i kiedy puścić ,jeszcze raz dziękuję za radę i pomoc w tak prozaicznej sprawie

4 minuty temu, Józef 21 napisał:

Tak, tutaj w tym systemie opentx jest  takie można powiedzieć zagmatwane. Dlatego proponuję przejście na edgetx.

tak jak pisałem wcześniej poczekam na kolegę dużo młodszego i w tej dziedzinie mądrzejszego , ja do takich operacji jestem za słaby , nie mniej za poprzednie bezcenne  rady i filmy bardzo dziękuje , napewno będą bardzo pomocne nawet dla mojego młodszego kolegi ,pozdrawiam-piotr

Opublikowano
54 minuty temu, Józef 21 napisał:

Tak, tutaj w tym systemie opentx jest  takie można powiedzieć zagmatwane. Dlatego proponuję przejście na edgetx.

Przeszedłem ostatnio na EdgeTX i z mojego doświadczenia migracja nie jest łatwą sprawą, zwłaszcza dla osób, które nie za bardzo lubią się bawić w grzebanie w folderach. Jednak muszę zaznaczyć że obiektywnie EdgeTX ma więcej funkcjonalności a przede wszystkim jest rozwijany

Opublikowano

Zamieściłem plik wcześniej  z menu polskim. Wgraj go sobie i będziesz miał menu po polsku. Chociaż programiści się nie popisali niektóre nazwy zostały w EN.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.