Skocz do zawartości

Corona 2,4 GHz FHSS (RoHS) system HITEC, Futaba

klodzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

stałem się posiadaczem zestawu Corona 2,4 GHz system HITEC, Futaba - czy ma ktoś opis wyprowadzeń pinów midułu nadawczego? Chciałbym podłączyć moduł do nadajnika pistoletowego REELY lub Traxxasa.

Opublikowano

Dzięki, przyda się, również zanabyłem i będę wsadzał do sanwy vg6000. Swoją drogą to tak trochę słabo wygląda ten zestaw (jeżeli chodzi o jakość wykonania)

Opublikowano

Ano czyni, prawdą jest również że chytry 2 razy traci :(

No i regułła się potwierdza, niby zestaw działa ale dostaje jakieś zakłóceia, co się objawia szarpaniem serw. Albo coś źle robię albo zestaw jest walnięty.

Opublikowano

sanwa vg6000 ma tylko ppm. Poza tym szarpanie serwami występuje w jednej ustalonej pozycji serw (w neutrum, a po przestawieniu np. trymerem pozycji neutralnej, szarpanie występuje w miejscu gdzie poprzednio było neutrum). Sprawdzałem na każdym kanale i na różnych serwach żeby wykluczyć uszkodzenie np. potencjumetru serwa. W wolnej chwili zrobię zdjęcia i wrzucę jak to wygląda w środku - szczególnie nie podobają mi się mostki robione od elementu do elementy (nóżki scalaka), jeżeli już tak to powinny być pola lutownicze do tych punktów. Inna sprawa to element z jednej strony przylutowany do płytki a z drugiej w powietrzu od którego odchodzi mostek - fuszerka która w przypadku urwania mostka może doprowadzić do katastrofy.

92e6d641c2516056m.jpg

d14a0d458b866871m.jpg

927d7a3ead22c814m.jpg

Zdjęcia mówią same za siebie, każdy niech oceni sam jakość wykonania modułu Corona.

Testu ciąg dalszy:

Sprawdziłęm na zwykłym pakiecie 4,8V (zasilanie obirnika) - szarpnięcia na serwach nie występują. Serwa szapały gdy zasilanie stanowił bec regulatora Tower Pro 18. Zmieniłem później regulator na Tower Pro 30 i szarpnięć również nie było.

Wniosek - niektóre regulatory mogą zakłócać zestaw Corony 2,4.

Sprawdziłem również reg. TP 18 na paśmie 35MHz żeby sprawdzić czy serwa szarpią z tym reglem na tym paśmie. Jednak nie - ten sam regulator w paśmie 35 MHz nie powoduje zakłóceń.

Na razie tyle. Po tych testach podchodzę do tego zestawu z pewną dozą nieśmiałości - jednak nie przekreślam go całkowicie i pewnie wsadzę do jakiegoś elektryka z EPP. Moduł do apki zaimplementuję przez złącze do symulatora , bo szkoda mi wiercić oryginalną

obudowę pod coś co niekoniecznie będzie sie sprawdzalo (chodzi o otwory na antenkę, LED i switch).

Cd.

Wymieniłem antenę z kabelkiem na taką od modułu WiFi (tej oryginalnej nie dało się dokręcić tak żeby się nie obracała), i o dziwo działa bez zakłóceń. Zobaczymy jak będzie z zasięgiem. Złoże to do kupy, zamontuję prowizorycznie do nadajnika i potestuję w terenie.

Opublikowano

Kiedy to nabywałeś, i jak wygląda obudowa (czy ma taką tandetną aluminiową naklejkę, etykietę)?

Faktycznie dużo lepiej to zrobione u ciebie, nawet dali gniazdko na przewód antenowy a nie na sztywno. Bycmoże padłem ofiarą kryzysu, nawet Chinole zaczęli oszczędzać.

Opublikowano

Pudełko jest czarne, z czarną naklejką z srebrnym napisem. Jak naładuje akku foto to zrobię zdjęcie. Kupione w tym tygodniu. Może to kwestia wersji FHSS. Niestety nie mam instrukcji z tego co się doszukałem to należy przycisnąć guzik na module i trzymając wciśnięty drugą ręką włączyć nadajnik - mój moduł miga na zielono i czerwono. Trzecią ręką należy nacisnąć przycisk scan na odbiorniku poczym czwartą ręką włączyć zasilanie odbiornika - mój mruga na czerwono po chwili gaśnie i nic.

Edit:

Wystarczą 2 ręce po zwolnieniu przycisku na module miga dalej sam na zielono i czerwono.

Opublikowano

Czyli masz starszą wersję, widać moje przypuszczenie było słuszne że kryzys dopadł i Chińczyków i oszczędzają.

Procedura bindowania:

Nadajnik:

- wkładasz moduł

- przytrzymujesz przyciska na module

- włączasz nadajnik trzymając przycisk na module

- dioda miga na zielono na przemian z czerwonym

- zostawiasz nadajnik właczony i zabirasz się za odbiornik

Odbiornik

- przytrzymujesz przycisk scan

- właczasz zasilanie

- dioda w odviorniku zamiga 2 razy

- wyłączasz odbiornik

- wyłaczasz nadajnik

- włączasz nadajnik (nie trzymając przycisku w module)

- dioda świeci się na czerwono

- właczasz odbiornik

- doda zamiga kilka razy na czerwono a później świeci na stałe na czerwono

Nadajnik powinien być w tym momencie zbindowany z odbiornikiem. Jak będziesz miał problemy, daj znać - pomogę.

Opublikowano

Poniżej przedstwiam kilka fotek z implementacji modułu Corona do nadajnika Sanwa vg6000.

068fe686779c1391m.jpg

Moduł został wklejony na klej na goroąco w tyną ściankę nadajnika (po uprzednim wycięciu otworów na LED, switch i gniazdo anteny)

566b0287cecc5943m.jpg

Widok od tyłu nadajnika

acbe16d82cdcf34bm.jpg

Zbliżenie na tył.

pozostało polutować do gniazda tranera i zamontować przełącznik 35/2,4. Przełacznik przewiduję pod anteną 35 mhz w miejscu czarnego prostokąta z tyłu obudowy (nie będzie trzeba wiercić otworu, wystarczy zerwać czrną naklejkę masującą otwór pod anteną.

Opublikowano

Mnie tez udało się na pająka odpalić zestaw!!! Niestety nie mam gniazda trener więc lutnołem bezpośrednio do scalaka. Będę chciał odłączyć cały tor wcz. 27 MHz bo i tak nie mam kwarca i oryginalnej anteny :)

Opublikowano

Poskładałem aparaturę do kupy i testuję. Nie podoba mi się działanie ze względu na bicie serw w pewnych położeniach. Na razie nie jestem w stanie określić jednoznacznej przyczyny bicia - wcześniej myślałem że to od regulatora. Niestety na zwykłym pakiecie też. Co ciekawe tylko w jednej określonej pozycji serwa - gdzieś pod koniec zakresu - szczególnie jak przestawiona jest pozycja centralna, albo "epa" jest ustawiona na np. 150%. Przy takim ustawieniu pod koniec ruchu drążka serwo dostaje bicia, później w miarę przesuwania drąga serwo nie zmienia położenia i serwa przestają bić. Na 35 MHz tego nie ma - serwo przy zwiększonym "epa" dopiero przestaje się poruszać gdy ogranicza go mechanika.

Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia w tym systemie 2,4GHz? Czy w Assanie np. jest podobnie czy działa tak samo jak na 35MHz? Może ktoś miał podobne doświadczenia z coroną? A może to wynika zbyt bliskiej odległości (testy prowadziłem w odległości rx od tx ok 1m)?

Zobaczę w przyszłym tygodniu z innym odbiornikiem - Bojler mam mi podesłać do testów.

UWAGA: Odbiornika FHSS v2 nie da się zbindować z modułem FHSS v1. Sprawdziłem praktycznie. Jeszcze nie wiem czy da się zbindować odbiornik v1 z modułem v2.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ponieważ spaliłem moduł nadajnika postanowiłem dokupić nowy na Allegro jak tylko spotkam "okazję".

W międzyczasie będąc w Krakowie zakupiłem cały zestaw Corony w Perfecthobby - identyczny jak poprzedni.

Fotki:

album_pic.php?pic_id=2249

album_pic.php?pic_id=2250

Jakość wykonania bardzo dobra, płytki piękne takie jak na poprzednich moich fotach.

Trafiła się na Allegro okazja:

album_pic.php?pic_id=2251

album_pic.php?pic_id=2252

Płytki takie jak opisywał Rado.

Jednak Corona Coronie nie równa?!

album_pic.php?pic_id=2253

Opublikowano

Kształt modułu pomijam (to oczywista oczywistość) chodzi mi o wykonanie elektroniki. Tak na marginesie - to moduł JR ma jeszcze jedną płytkę dolutowaną z gniazdem łączącym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.