robas69 Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Przyklejałem do płytki węglowej kostkę ołowiu. Dla próby. Nie matowiłem powierzchni bo lustra wieszając na ścianie siką też nikt nie matowi. Ołów odchodzi po wykręceniu, a resztki kleju na płytce można zwałkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 7 godzin temu, robas69 napisał: Kupiłem sikaflex. Powierzchnie zmatowiona, silikon nałożony... i od pół godziny wszystko się przesuwa jak na gumie do żucia. Wg instrukcji po kilku minutach powinno być na stałe spojone. On schnie kilka mm na te kilka minut, jak jest gruba spoina to potrafi nawet ze dwie doby się wiązać. Może za mało czasu mu dałeś, bo jak już porządnie zwiąże to trzyma bardzo dobrze, u mnie w modelu na dziobie obok silnika spalinowego siedzi przyklejone 1,2kg ołowiu w 100g sztabkach przyklejone do płaskiej powierzchni i nigdzie się to nie wybiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Zrobiłem jeszcze jedną próbę. Dam jej czas do jutra:-), ale ta poprzednia próbka od ok. 17 tej dalej się zwałkowuje z węgla. Nie jest twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 I jak? Na dowód wstawiam zdjęcie mojego wklejenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Cześć, wkleiłem w sumie 25 g w płozie. Powinno być dobrze. Zastanawiam się czy reszty czyli ca 35 g nie przykleić do szczytu akumulatora, bo ścianki kadłuba mają dużo smarków żywicy po wklejaniu wręgi i nie będzie równej powierzchni do przyklejenia kostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Możesz dać na te ciężarki, ja też kleiłem ciężarki warstwowo jeden na drugim i się trzyma ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Cześć, te które widać już są warstwowo. 3x1 i 2x1. Każda kostka po 5 g. 10 g już nie wejdzie w szczelinę płozy. Więcej tu nie mogę dać bo nie wsunę akumulatora. Dziękuję Ci bardzo za podsunięcie pomysłu z Sikaflex 118. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi