Skocz do zawartości

Jakie śmigło do bezszczotki Mamba Max 5700kV?

ZIP_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Buduję poduszkowiec Griffon 2000TD z planów, które chyba wszyscy zainteresowani znają.

Mam problem z doborem śmigieł:

Do unoszenia zastosuję Graupnera SPEED 400 zasilanego z 7,2V - Jakie śmigło?

Z tego co wyczytałem na forum powinno być 6x3, ale ja nie chcę tych tandetnie wyglądających GWS.

Do napędu poziomego jest silnik Castle Creations Mamba Max 5700kV zasilany z wydajnego pakietu 8,4V NiMH - Intellect 4600 - jakie śmigło do tego? Będzie otunelowane więc nie może mieć więcej niż 8" średnicy. Tylko jaki skok?

Silniczek ma na prawdę gigantyczny moment obrotowy.

Rozpędza modele terenowych samochodów do 70km/h.

Może śmigło 3-łopatowe albo 2 śmigła pod kątem prostym?

Opublikowano

Nie będzie to takie proste. Chcesz użyć stosunkowo słabego napędu do podnoszenia poduszkowca a przecież główny silnik napędowy w raz z pakietem do najlżejszych nie należy.

Druga sprawa to taka że napęd główny to silnik samochodowy. Różnica taka że ten silnik posiada strasznie wysokie kv w stosunku do silników używanych w lotnictwie. W rezultacie sensowne śmigło dobrać do tego silnika nie będzie łatwo. O 8" zapomnij chyba że użyjesz przekładni redukującej obroty. Bez przekładni taki napęd będzie wysoce nieefektywnie wykorzystany.

Opublikowano

Napędy tunelowe są o wiele za małe.

Ja mam już wszystko wyskalowane w modelu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ba5b4667f780f90b.html

W takim razie podajcie jeszcze jakiś silnik i śmigło do unoszenia(nie większe niż 6" (silnik może być BL, pod warunkiem że dość tani)).

Ale czytałem, że silniczki klasy 400 bez problemu unosiły poduszkowce z obciążeniem 9kg.

I co będzie jak dam do ten Mamby śmigło lub 2 skrzyżowane o ogromnym skoku?

Opublikowano

z tego co się domyślam to do nadmuchania będzie Ci potrzebny napęd o jak największym strumieniu zaśmigłowym. Myśle że i tu można by zastosować jakiś tunel. Przynajmniej efekt dzwiękowy będzie OK.

Opublikowano

Dlaczego koniecznie śmigło spalinowe do małego silniczka? To przez ten tunel?

Wyszło mi z kalkulatora, że najlepiej by użyć przekładni 2.5:1 i śmigła 2-łopatowego od 8x4 do 8x6.

Czy tak?

EDIT: Tylko, że nie wiem skąd wziąć taką przekładnię.

Znalazłem wytrzymałe, ale do silników MEGA z wałem 5mm, a ja potrzebuję na wał 3,17mm.

Jest przekładnia MicroGear, ale jej maksymalna moc jaką może przenieść to 120W - nie za mało?

No i wał na śmigło ma jakiś dziwnie gruby - aż 7,5mm.

Opublikowano

Poduszkowiec nie porusza sie z dużą prędkością poziomą. Wydaje mi się, że taki dobór napędu pchającego jest co najmniej niefortunny. Tu priorytetem powinien być ciąg, a nie prędkośc strumienia. Widziałbym tu outrunner ze stosunkowo dużym śmigłem.

Szybki inrunner z przekładnią to niepotrzebna masa i mniejsza sprawność napędu.

Opublikowano
Tu priorytetem powinien być ciąg, a nie prędkośc strumienia.

z tym strumieniem to mnie chodziło tylko o napęd na nadmuchania poduszki !!!!

cobra ale jak widzisz kolega jest ograniczny wielkością śmigła ze zględu na balsiany tunel okalający śmigło pchające model.

Opublikowano

Meloow, cała dyskusja dotyczy napędu poziomego, a Kolega ZIP_PL pisze, że ma właśnie miejsce pod śmigło 8".

Jeśli zasilanie ma być w okolicach 8,4V, powinien być zastosowany outrunner o kv≈1700 i śmigło 8x3,8 lub 8x4. Na przykład taki lub taki.

Opublikowano
Jeśli już mam pod ręką potężną bezszczotę

To trzeba ją jakoś wykorzystać :D

Ten silnik jest dobry do samochodów.

Mam wrażenie, że podobny do niego "lotniczy" silnik to Kontronik KIRA 500-58 (kv5800).

Przy zasilaniu 7cel SR5000MAX i przekładni 1:3,33 dla śmigiełka 8x4 da 850g ciągu, prędkość strumienia to 22m/s, prąd 29A, moc włożona 220W.

Tylko, że silnik waży 200g, pakiet (ten co podałem jest "podobny" do Twojego) waży 1kg, a efekty śmieszne - ani ciąg, ani prędkość strumienia nie są dużo lepsze od trochę większego silniczka z CD (moc włożona 220W to dobre dla silniczków o wadze 50g).

Taka Mamba (notabene sprzęt bardzo tajemniczy) powinien obsługiwać moce do 1kW, a prądy pewnie do 100A (a może i 200A).

Napisz coś bliżej o tym silniczku (dane).

Opublikowano

Ja akurat też buduje griffona tylko lekko zmodyfikowanego (jest krótszy o 6 cm od tego z planów, ciut wyższy itd). Model spokojnie podnosi się na silniku Graupnera 400 7,2 i śmigle 7035 GWS, a wcale nie jest lekki (dwa pakiety 7,2 V 3700 mAh VIPOW silnik do napędu speed 600 eco i ogólnie budowany dość wytrzymale - dla dzieciaka). Wyglądem śmigieł się nie przejmuj, i tak ich nie będzie widać. Musze tylko jeszcze przetestować lepiej śmigło napędowe - aktualnie jest również GWS 9070x3 i daje rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.