Tomek Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Przymierzam się do odbiornika 9kanałowego z syntezą . Ma pracować z moim royalem9 Multiplexem. I mam spore białe plamy w tym temacie. Czy odbiornik musi być Multiplexa np. http://riku.com.pl/produkty/ODBIORNIK_RX_9_SYNTH_DS_IPD,374.html Czy MPX czy inny system kodowania? Czy można wsadzić np. Hitecha lub innej firmy? I czy w cenie poniżej 400zł wogóle coś znajdę ? Prozę o wszelkie informacje z dziedziny bo czuję się jak bambus.....
instruktor Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=1327 Radek ma nieco taniej Skoro masz Royala to do końca ,zauważ że ten odbiornik ma gniazda przygotowane zarówno do dwóch pakietów jak i do jednego. Dla mnie to idealny odbiornik i w tym przypadku nie robiłem oszczędności . Do nadajnika miałem zrobić pulpit ale z braku czasu i chęci kupuję tzw Space boxa
Tomek Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Opublikowano 28 Lutego 2007 Jezusicku idealny do Łosia No to teraz żona mnie zabije a potem się rozwiedzie. (Wczoraj wydałem kolejne 4 stówki na modele i nawet nie chce mi się myśleć ile już kasy w 2007 wydałem)
armand Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Naprawdę warto wydać kaske na ten odbiornik Multiplexa. Oszczedzasz minimum 75 PLN na manager. A i w rankingach stoi wysoko. I nie słyszałem aby ktos na niego narzekał. My go pakujemy do dośc "szalonych" modeli bez obawy. Podawał poprawny sygnał na serwa w takiej odległości od nadajnika RC (co prawda MC 4000) że nie bardzo nam się chciało w to wierzyć ale autopilot chyba nie "kłamał".
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Panowie - możecie mi trochę przybliżyć temat ? - IPD u Multiplexa oznacza jakiś "ichni" standard PCM czy dotyczy to czego innego, np: jest to tylko wyróżnik informujący ze w odbiorniku siedzi procesor ale sygnał dalej jest ppm ? - 2 zasilania w tym odbiorniku oznacza że coś w rodzaju menagera jest już w środku, obsługiwany przez procesor odbiornika ?
KJ Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Ja również polecam odbiornik Multiplexa. Sam posiadam wersję RX-7 Synth IPD w spalinowym śmigłowcu i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Warto sobie dorobić do tego odbiornika kabelek, który pozwala na komunikacje z komputerem (rs232) i programem RX-Synth Data Manager. Oprogramowanie pozwala na zmianę wielu parametrów pracy odbiornika takich jak aktywacja fail-safe, liczba błędnie odebranych ramek itp. Odbiornik podłączony do komputera może również pracować jako skaner częstotliwości - bardzo pięknie pokazuje zajęte kanały. Oprócz kabelka do komunikacji z PC warto również zrobić sobie kabelek do ustawień w warunkach polowych - zmiana kanału bez wyciągania odbiornika z modelu. Jest to szczególnie przydatne w przypadku gdy odbiornik jest schowany gdzieś wewnątrz modelu. Co do IPD Intelligent Pulse Decoding to jest taka inna "wersja PCM'a" :wink: realizuje on jeszcze dodatkowe operacje o których można poczytać w instrukcji do odbiornika.
Luk Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Royal 9 Multiplexa jest typowym nadajnikiem z modulacja PPM, w związku z czym można stosować odbiorniki PPM różnych firm od Hitec po Futabę.Minusem stosowania odbiornikow innych firm jest brak funkcji Fail-Safe.ponieważ nie mają one procesora obsługujacego ją, w małych modelach ta funkcja nie ma wielkiego znaczenia, natomiast w dużych silnikowych jest konieczna, ze względu bezpieczeństwa. Szeroko reklamowane przez MPX IPD jest formą filtru aktywnego obsługiwanego przez procesor mającego polepszyć selektywność odbiornika, nie mające jednak nic wspólnego z modulacją PCM.Procesor ten obsluguje także funkję Fail-Safe. Co do odbiornika RX9,mozliwość podłączenia dwóch zródeł zasilania istnieje, ale mowa o menagerze zasilania jest sporą przesadą,są tam wbudowane dwie diody Schottkiego przełączające akumulatory w miarę spadku napięcia(ok.15zŁ Conrad). Zgadzam się z kolegami , że jest to najsensowniejszy odbiornik do Royal 9,radziłbym tylko poszukać lepszej oferty cenowej,wydaje mi się że 460 zł jest do osiągniecia.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Dziękuję Luk, dokładnie tak myślałem. Ale jeżeli użyję inny odbiornik, nawet z pojedyńczą przemianą i wbudowanym procesorem obsługującym m.in. Fail-Safe to nie widzę przeszkód. Dlaczego miałoby to nie działać ? - Evo 9 naprawdę nie ma PCM ? Pozdrowienia...
instruktor Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Luk to może podpowiesz gdzie można kupić ten odbiornik w takiej cenie
Luk Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Jerzy,oczewiście, że powinno działać,Evo9 jak pisałem jest nadajnikiem FM PPM. Instruktorze,za nasza zachodnią granicą regularna cena ze RX9 wynosi 490zŁ,jeżeli poszukasz w sklepach internetowych, to znajdziesz jeszcze kilkuprocentową obniżkę,ja w tym sklepie mam kartę stałego klienta i 5% http://www.der-schweighofer.at/web/productdetails.php?artikelnummer=44544&prodID=45, Jak nie potrzebujesz koniecznie dziewieciu kanalów, RX7 kosztuje tylko334zł minus 5%, jeżeli chcesz mogę Ci pomóc w zakupach.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Czyli podsumowując: - odbiornik nie musi być Multiplex-a - Multiplex ma inny system kodowania, ale dotyczy to PCM. Ponieważ Evo-9 nie ma PCM temat nieaktualny ? - można wsadzić każdy inny odbiornik w tym Hitec-a - w cenie <400zł można znaleźć odbiornik z syntezą - iluzoryczny zysk z diod Schottky-iego, będących namiastką power managera. Dobrze zrozumiałem ?
instruktor Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=1327 Luk obejrzyj ten odbiornik ,to nie jest taki sam. Byłem ciekaw gdzie jest tak tanio.Ja kupiłem nadajnik razem z odbiornikiem. Pozwoliłem sobie na dołożenie scanera do nadajnika ,muszę przyznać że niegłupie urządzenie ale zasieg tylko 500 m.
Boogie Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Jerzy,oczewiście, że powinno działać,Evo9 jak pisałem jest nadajnikiem FM PPM.Instruktorze,za nasza zachodnią granicą regularna cena ze RX9 wynosi 490zŁ,jeżeli poszukasz w sklepach internetowych, to znajdziesz jeszcze kilkuprocentową obniżkę,ja w tym sklepie mam kartę stałego klienta i 5% http://www.der-schweighofer.at/web/productdetails.php?artikelnummer=44544&prodID=45, Jak nie potrzebujesz koniecznie dziewieciu kanalów, RX7 kosztuje tylko334zł minus 5%, jeżeli chcesz mogę Ci pomóc w zakupach. Jakbys(cie) cos zalatwiali to chetnie sie dolacze. Zauwazylem w tym sklepie pare fajnych akcesoriow (dzwignie itp.)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.